<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Norges Bank-indikator varsler svakere vekst

Bedriftene har mistet litt av troen på økt aktivitet. Det kan bety raskere rentekutt.

Publisert 12. sep.
Oppdatert 12. sep.
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 521 ord
FORTSATT I SKVIS: Sentralbanksjef Ida Wolden Bache må veie aktiviteten på fastlandet, raskt fallende inflasjon og en mengde rentekutt utenlands mot frykten for en ny kronesvekkelse. Foto: Eivind Yggeseth

Saken oppdateres

Den siste vesentlige informasjonen Norges Banks komite for pengepolitikk og finansiell stabilitet får på bordet før neste ukes rentemøte var torsdagens rapport fra regionalt nettverk.

Tidligere i uken viste norske inflasjonstall et videre fall, og at Norges Bank igjen har tatt i altfor hardt i sine inflasjonsprognoser. Det betyr isolert sett trolig at første rentekutt rykker noe nærmere i tid. 

Nå viser regionalt nettverk at aktiviteten er noe svakere enn Norges Bank har lagt til grunn. Også det er en faktor som trekker i retning av et tidligere rentekutt. 

Veksten i forrige kvartal ble senket fra 0,3 til 0,2 prosent, og forventningene for kommende kvartal er noe svakere.

Norges Bank trekker selv frem at det er stort strekk i feltet. Utsiktene for bygg og anlegg er svakere. Det samme gjelder for industrien og varehandelen. Oljeleverandørene er dermed alene om å trekke opp vekstbildet.

Ventet brems

«Vi tror Regionalt nettverk vil vise at oppsvinget utsettes», skriver valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets i morgenrapporten torsdag.

Han tror imidlertid mest på at oppsvinget er utsatt til fjerde kvartal, og at veksten snart har bunnet ut.

Også Handelsbanken Capital Markets ventet at nettverket ville bekrefte en litt svakere fastlandsøkonomi. Makroøkonom Karine Alsvik viser til en fastlandsvekst på bare 0,1 prosent i andre kvartal, halvparten av hva nettverket og Norges Bank ventet, og til at første kvartal ble revidert ned.

«Alt i alt har første halvår vært marginalt svakere enn ventet av Norges Bank», konkluderer hun.

Også NHOs medlemsundersøkelse tyder på en viss oppbremsing.

Motsatt har registrert arbeidsledighet snudd ned igjen til 2,0 prosent sesongjustert i august.

Lavere lønnsvekst?

Forrige kvartal tydet nettverket på bedre utsikter og en vekst på 0,2 prosent i andre kvartal og 0,3 prosent i tredje kvartal. De fleste næringene ventet økt produksjon, økt mangel på arbeidskraft og økt kapasitetsutnyttelse. Dette er typisk trekk som får Norges Bank til å vente økt prispress litt ut i tid. Det samme gjelder lønnsveksten, som bedriftene anslo til 5,2 prosent i år og 4,3 prosent neste år.

Siden har altså SSBs kvartalsvise nasjonalregnskap vist overraskende svak vekst. Dessuten har inflasjonen falt mer enn Norges Bank, og kanskje også bedriftene, ventet. Det trekker i retning av at neste års lønnsvekst kanskje blir noe lavere.

Rentekutt i fleng

Også andre faktorer kan bidra til at rentekuttet kommer før mars 2025, som var signalet fra Norges Bank i juni. Ikke minst har andre sentralbanker fulgt opp sine varsler om rentekutt. Senere torsdag ventes ESB å kutte renten for andre gang i denne syklusen og Riksbanken kommer trolig med 2-3 kutt til i år. Det er ikke lenger mange som tror at Fed i neste uke vil kutte renten med hele 50 basispunkter, men et kutt på 25 basispunkter virker temmelig sikkert.

Dermed er alle brikkene på plass for et fremskyndet rentekutt, bortsett fra én: Kronekursen. Fra rentemøtet i juni har kronen svekket seg med over 4 prosent mot euro, mye drevet av markeder som fortsatt er nervøse for en amerikansk resesjon. Etter fallet i inflasjonen tidligere i uken mente derfor Handelsbanken Capital Markets at det fortsatt går mot uendret rente frem til mars neste år.