<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Inflasjonen gnager: – Plager småbedriftene

Optimismen blant småbedriftene i USA øker likevel langsomt, og har nådd sitt høyeste nivå siden Russland invaderte Ukraina.

Publisert 13. aug.

Den økonomiske tilliten blant amerikanske småbedrifter tok seg opp for fjerde måned på rad i juli, viser tall fra National Federation of Independent Business (NFIB) tirsdag. Det er den lengste oppgangsrekken siden før pandemien, ifølge Bloomberg.

NFIB-indeksen for forrige måned viser 93,7 poeng, mot 91,5 poeng i juni. Ifølge Trading Economics pekte forhåndsestimater mot en mindre oppgang – til 91,7 poeng.

Juli-nivået er det høyeste registrert siden februar 2022, måneden da Russland gikk til invasjon av Ukraina.

Det er imidlertid fortsatt godt under det 50-årige snittet på 98 poeng, som indeksen nå har ligget under i 31 måneder på rad.

– Veien videre fortsatt tøff

Ifølge NFIB er inflasjonen stadig den viktigste utfordringen for småbedriftene. 25 prosent oppgir inflasjonen som det største enkeltproblemet i virksomheten sin – en økning på fire prosentpoeng fra juni.

– Til tross for denne økningen i optimisme, er veien videre fortsatt tøff for nasjonens småbedriftseiere, sier sjeføkonom Bill Dunkelberg i NFIB.

– Kostnadspress, spesielt arbeidskostnader, fortsetter å plage småbedrifter, og påvirker bunnlinjen deres. Eierne går uforutsigbare måneder i møte, uten å vite hvordan fremtidige økonomiske forhold eller regjeringspolitikken vil påvirke dem, utdyper Dunkelberg.

Trapper ned lønnsvekst

NFIB-indeksen er basert på en undersøkelse utført blant 1.309 respondenter frem til og med 29. juli.

Av resultatene fremgår det at 33 prosent planlegger lønnsøkning i juli, en nedgang fra 38 prosent i juni – og det laveste nivået siden april 2021.

2 prosent planlegger lagerinvesteringer de kommende månedene, en økning på fire prosentpoeng. Sist gang denne komponenten var positiv, var i oktober 2022.

Andelen bedriftseiere som venter økte salgsvolumer er opp fire prosentpoeng, til det høyeste nivået målt i år.

Netto prosentandel som vil sette opp gjennomsnittlige salgspriser er samtidig med fem prosentpoeng fra juni til 22 prosent, mens andelen som planlegger prisøkning er ned to poeng til 24 prosent, det laveste nivået registrert siden april i fjor.

Samtidig melder 38 prosent av bedriftseierne at de har ledige stillinger de ikke får fylt, en oppgang på ett poeng fra juni.

Stor usikkerhet

NFIB produserer også en egen usikkerhetsindeks, som indikerer hvor mange spørsmål bedriftene besvarer  med at de ikke vet eller ikke er sikre.

Denne målingen er på det høyeste nivået siden 2020, ifølge Bloomberg.