<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Riksbanken: Høyere sannsynlighet for tre rentekutt

Ifølge en fersk protokoll fra den svenske Riksbanken er det mer sannsynlig med ytterligere tre rentekutt enn to i år.

Publisert 3. juli
Oppdatert 3. juli
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 148 ord
LENER MOT TRE: Sentralbanksjeg Erik Thedéen skriver i en fersk protokoll at tre rentekutt i år er mer sannsynlig enn to.  Foto: Bloomberg

27. juni kunngjorde Riksbanken at de holder den svenske styringsrenten uendret på 3,75 prosent. I dag ble protokollen fra rentemøtet i forkant av beslutningen offentliggjort. Ifølge protokollen heller Riksbanken mot ytterligere tre rentekutt i år. 

«Jeg vurderer det som noe mer sannsynlig at vi senker styringsrenten tre ganger, heller enn to ganger, i løpet av andre halvår.», skriver sentralbanksjef Erik Thedéen i protokollen.

Omtrent som ventet

I mai kuttet Riksbanken styringsrenten fra 4,00 til 3,75 prosent og varslet allerede da ytterligere to rentekutt i år. Utviklingen i økonomien har siden vært omtrent som forventet, med unntak av tegn på et noe svakere arbeidsmarked.    

«Derfor er det ønskelig å øke takten noe hva gjelder den pengepolitiske oppmykningen, for å bidra til lav og stabil inflasjon, samt en balansert utvikling av realøkonomien», skriver sentralbanksjefen videre.

Thedéen trekker frem i rapporten at justeringene bør skje gradvis på grunn av usikkerheten i inflasjonsutviklingen både internasjonalt og i Sverige.