<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Arbeidsledigheten på 4 prosent

SSBs arbeidskraftsundersøkelse viser at arbeidsledigheten har steget det siste året. Sysselsettingen har i samme periode falt.

Publisert 27. mai
Oppdatert 27. mai
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 166 ord
Foto: NTB

Ifølge sesongjusterte tall fra arbeidskraftundersøkelsen (AKU) var antallet arbeidsledige på 119.000 i april, melder SSB.

Det gir en AKU-ledighet på 4,0 prosent. Det utgjør en økning på 0,1 prosentpoeng fra måneden før.

Sammenlignet med arbeidsledigheten i april 2023 er oppgangen på 0,5 prosentpoeng.

– Selv om arbeidsledigheten i Norge nå har kommet opp på 4 prosent, er det fortsatt et lavt nivå i forhold til våre nordiske naboland Sverige og Finland, hvor ledigheten er dobbelt så høy, sier seksjonssjef i SSB, Tonje Køber.

Nedgang i sysselsettingen

Samtidig med økningen i arbeidsledigheten, har sysselsettingen målt i prosent av befolkningen gått ned. Tallet på antall sysselsatte har det siste året steget med 12.000, men ettersom befolkningen har økt mer, falt antall sysselsatte målt i prosent av befolkningen med 0,5 prosentpoeng.

De sesongjusterte foreløpige tallene viser også en nedgang i antall jobber, og fra mars til april falt antall jobber med 4.800. Det tilsvarer en nedgang på 0,2 prosent.

Endringen kan ifølge SSB hovedsakelig forklares av nedgangen innen industri og undervisning på cirka 2.500 jobber hver.