<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Svak utvikling i norsk økonomi

Husholdningene reduserte kjøp av varer med lang varighet, særlig biler. Boliginvesteringene falt videre.

Publisert 16. mai
Oppdatert 16. mai
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 241 ord
BNP: Norges BNP-tall kommer i dag.  Foto: Bloomberg

Norsk BNP steg 0,2 prosent i første kvartal.

Det var på linje med det DNB Markets skriver i sin morgenrapport: «Etter et fall i fastlands-BNP på 0,2 prosent fra januar til februar, tror vi veksten har tatt seg noe opp i mars, og venter en veksttakt på 0,2 prosent.» 

Husholdningenes konsum falt 0,7 prosent, trukket ned av et kraftig fall i husholdningenes bilkjøp.

– Det siste året har pris- og renteøkninger ført til svak utvikling i husholdningenes konsum, fall i boliginvesteringer og en nedbremsing i norsk økonomi. Den utviklingen ser vi fortsatt i 1. kvartal 2024, sier Pål Sletten, seksjonssjef for nasjonalregnskapet i Statistisk Sentralbyrå.

– Vi trenger noen positive overraskelser for å få snarlig rentekutt. Dette var ikke denne sorten. Vi trenger større oppturer enn dette, sier sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i SpareBank 1 SR-Bank.

Dette drar opp og ned

– Gode markedsforhold og gunstige skattevilkår har bidratt til høy investeringsaktivitet på norsk sokkel i over et år nå. Det har trukket opp aktiviteten i fastlandsnæringer som leverer varer og tjenester til olje- og gassvirksomheten, sier Sletten.

Redusert bruttoprodukt innen fiske, fangst og akvakultur trakk ned veksten i BNP Fastlands-Norge betydelig i 1. kvartal. Det skyldtes nedgang i oppdrettsnæringen, som kan sees i sammenheng med sykdom og andre utfordringer.

Med en nedgang også i 1. kvartal 2024, har bruttoproduktet i bygge- og anleggsvirksomheten gått ned fire kvartaler på rad. Husholdningenes boliginvesteringer, som falt kraftig i 2023, gikk ytterligere ned med 5,8 prosent i 1. kvartal 2024.