<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Endelig gunstige USA-tall igjen

Etter tre måneder med tegn til økende amerikansk inflasjon, var apriltallene bedre enn fryktet.

Publisert 15. mai
Oppdatert 15. mai
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 410 ord
JØSS! Overrasket inflasjonstallene for april også Fed-president Jerome Powell? Foto: Bloomberg

Saken oppdateres

Onsdagens tall for konsumprisindeksen i USA viste en lite fall i månedsveksten i kjerne-PCI, fra 0,4 til 0,3 prosent. Forrige måned viste total CPI en månedsvekst på 0,4 prosent, men i april var veksten også her 0,3 prosent.

Begge deler var som ventet, og årstakten i total CPI holdt seg uendret på 3,4 prosent, mens kjerne-CPI falt fra 3,8 til 3,6 prosent. 

Dollar-svekkelse

I forkant av inflasjonstallene svekket dollaren seg ganske bredt, med 0,2 prosent målt ved den brede dollar-indeksen, på forventningen om tall som i hvert fall ikke ville indikere at Fed må vente enda lengre før første rentekutt. De tre foregående månedstallene har alle vist høyere inflasjon enn Fed og/eller markedene hadde ventet.

I rentemarkedet var det priset inn omtrent 85 prosent sannsynlighet for et rentekutt senest i september og totalt omtrent 1,8 rentekutt i år.

De gunstige inflasjonstallene ga et umiddelbart fall i lange amerikanske renter.

Høyt forvarsel

Tirsdag viste produsentprisveksten tirsdag en klar økning. I forkant av CPI-tallene mente Yardeni Research likevel at det var tegn til bedring. Selv om produsentprisveksten ikke skulle falle mer, er utviklingen nå omtrent tilbake på nivåene fra før pandemien.

Yardeni mener dette er nivåer som gir rimelige utsikter for Fed til å nå tilbake til inflasjonsmålet på 2,0 prosent i løpet av året, vel å merke målt ved PCE-inflasjonen, som også er Feds foretrukne inflasjonsindikator.

Også Citi Economics peker på at de delene av produsentprisindeksen som er relevante for PCE-målingen, herunder prisene på helsetjenester, viser svakere vekst. Øvrige deler av produsentprisene trekker målingen opp, men teller mindre for PCE.

PCE lavere

Citi ventet at månedsveksten i kjerne-CPI ville holde seg uendret på 0,3 prosent. Det er fortsatt over 2 prosent årlig, men lavere enn de tre foregående månedene.

Med produsentprisene tirsdag, vet man nå utfallet for omtrent en fjerdedel av kurven som måler PCE. Citi-økonomene tror derfor at månedsveksten for kjerne-PCE (som publiseres i slutten av måneden) vil vise en moderat vekst på 0,23 prosent.

Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets viser i sin morgenrapport til at PCE særlig de siste årene har ligget klart under CPI. En viktig grunn er at i PCE har husleier en vekt på bare 18 prosent, mot 43 prosent i CPI. Omvendt teller helse- og finanstjenester mer for PCE enn for CPI.

I en tale tirsdag kveld (norsk tid) ga ikke Fed-president Jerome Powell særlig klare, nye signaler. Han gjentok at det skulle en god del til før Fed skulle velge å heve renten, men også at det trolig tar en stund før Fed kommer med et rentekutt.