<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

SSB tror de ansatte fortsetter å tape

2023 ble et elendig år for de ansatte. Også de kommende årene vil lønnsveksten bli for lav til å utligne dette, tror SSB.

Publisert 15. mars
Oppdatert 15. mars
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 383 ord
TO UTFALL: SSB, med Roger Hammersland, Thomas von Brasch og Geir Axelsen, kommer til lavere inflasjon enn TBU, hvor Geir Axelsen er sjef. Foto: Are Haram

Saken oppdateres

Tirsdag opprettholdt Teknisk beregningsutvalg (TBU) sin prognose for årets inflasjon på 4,1 prosent.

Fredag senker SSB sin prognose til 4,0 prosent.

Det skjer til tross for at TBU gjennomførte nye beregninger med SSBs modellapparat mandag, etter at SSB publiserte uventet lave inflasjonstall samme dag.

Prognosen for inflasjonen er viktig fordi TBUs prognose i praksis danner den nedre grensen for årets lønnsvekst. LO har vedtatt at økt kjøpekraft er et hovedmål ved årets lønnsoppgjør.

Ikke taktiske prognoser

Ifølge TBU-leder Geir Axelsen, som også er adm. direktør i SSB, var TBUs anslag «forventningsrett», altså at det ikke var større sannsynlighet for at inflasjonen ville vise seg lavere enn høyere. 

Dessuten avviste Axelsen overfor Finansavisen at TBU hadde tatt ekstra høyde i årets prognose etter at de foregående årenes inflasjonsprognoser viste seg altfor lave.

Solid reallønnsvekst

Samtidig senker SSB sitt anslag for årets lønnsvekst fra 5,4 til 5,2 prosent.

Disse prognosene sammen tilsier en reallønnsvekst på hele 1,2 prosent i år. Det kommer etter at det ikke har vært noen reallønnsvekst siden 2015.

SSB anslår nå at lønnskostnadsandelen vil ta seg opp, og at det vil bli i overkant av 1 prosent reallønnsvekst hvert år mellom 2024 og 2027. Det er likevel altfor lavt til å ta ut industriens rekordhøye lønnsomhet de siste årene.

Den svake kronen og sterkere prisvekst enn lønnsvekst ga industrien rekordhøy lønnsomhet i 2023. De ansattes andel av bedriftenes verdiskapning sank til rekordlave 71,6 prosent. Det er godt under gjennomsnittet 2009-2021, som var på 82,2 prosent. 

«Isolert sett legger den lave lønnskostnadsandelen et press oppover på lønninger», konstaterer SSB.

Fortsatt høy lønnsomhet

Med en lønnsvekst som gradvis faller til 4 prosent mot 2027, regner SSB med at lønnskostnadsandelen vil stige noe, men ikke mer enn til 78 prosent. 

Med andre ord: Med den lønnsveksten SSB regner med, vil lønnsomheten i industrien forbli klart høyere enn normal også de kommende årene.

Til tross for relativt frisk lønnsvekst og solid reallønnsvekst, tror SSB at Norges Bank senker styringsrenten i andre halvår i år. SSB tror imidlertid at Norges Bank vil sakke akterut bak andre sentralbanker og ikke kutter renten før etter ESB og Fed.

Det betyr at pengemarkedsrenten i Norge vil synke i underkant av 1 prosentpoeng fra i år til neste år.