<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Lån bremser opp

Låneetterspørselen fra husholdninger faller videre, og bankene strammer enda mer til for lån til næringseiendom. 

Publisert 11. jan.
Oppdatert 11. jan.
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 220 ord
STRAMMERE: Torbjørn Hægeland, direktør for finansiell stabilitet i Norges Bank, og sentralbanksjef Ida Wolden Bache ser at låneaktiviteten avtar. Foto: Iván Kverme

Saken oppdateres

For tre måneder siden viste Norges Banks utlånsundersøkelse synkende låneetterspørsel og omtrent uendret kredittpraksis fra bankene. Da ventet bankene samme utvikling i fjerde kvartal 2023. Det slo også til.

Bankene venter også et videre fall i inneværende kvartal.

Bruken av avdragsfrihet har økt i takt med høyere lånerenter. Dette fortsatte også i fjerde kvartal, og bankene venter videre vekst i første kvartal.

Næringseiendom skremmer

Et flertall av bankene er bekymret over tap knyttet til næringseiendom og eiendomsutvikling, og fortsetter å stille strengere egenkapitalkrav ved slike lån.

De to siste kvartalene har etterspørselen etter lån til næringseiendom falt klart, og dette fortsetter inn i det nye året.

Bankene har imidlertid strammet mindre til på lån til næringseiendom enn de selv ventet.

Utsikter til økte tap bremser bankene i beskjeden grad. De er i ferd med å bli mindre pessimistiske når det gjelder makroøkonomiske utsikter.

Forrige kvartal var utlånsmarginen på boliglån litt lavere, samtidig som utlånsrentene økte. I fjerde kvartal økte utlånsmarginen, og dette fortsetter trolig i inneværende kvartal.

Bankene rapporterte også at gjeldsbetjeningsevnen til de som tok opp nye lån hadde sunket noe.

I forrige uke viste SSB-statistikk at gjennomsnittlig rente på nye boliglån økte med 0,08 prosentpoeng i november, mens renten på utestående lån økte 0,2 prosentpoeng. Samtidig økte innskuddsrentene med 0,17 prosentpoeng. NIBOR sank marginalt. Dermed økte utlånsmarginen med 0,11 og 0,23 prosentpoeng for nye og løpende lån.