<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Hvorfor den øredøvende tausheten om kronefallet?

Valutakrisen gjør dyrtiden stadig dyrere. Hvorfor skygger våre folkevalgte banen, spør Fredrik Tønnesen i Elkjøp Nordic.

Publisert 19. nov. 2023
Oppdatert 19. nov. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 447 ord
Article lead
lead
STILLE: Jeg oppfordrer dere til å våge debatten om hvordan dere skal ta politiske grep som styrker kronen og dermed demper prispresset, skriver artikkelforfatteren til blant andre statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) (t.v.) og finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp). Foto: NTB

Den allerede svake kronen ble enda svakere i uken som gikk. I 2022 kostet en euro mellom 9,40 og 10,60 kroner. Nå bikker den tidvis 12 kroner. Dermed er importerte varer enda dyrere og inflasjonen biter seg enda hardere fast.

Sagt på en annen måte: Folk flest blir fattigere. Folk flest har reallønnsnedgang.

Selv Norges Bank er overrasket over den svake kronekursen, og sentralbanksjef Ida Wolden Bache peker på nasjonale renteforskjeller, synkende oljepris og generell uro i markedet.

Politikkens viktigste oppgave er å ta oss fremover. Som et fellesskap. Nå er vi på motsatt spor
Fredrik Tønnesen. Foto: Elkjøp

Norges Bank har ikke noe mål for kronekursen – resultatet av det blir stadig tydeligere. Men svak kronekurs gir høyere pris på alt Norge importerer. Og importerte produkter utgjør mesteparten av det husholdningene kjøper, kanskje med unntak av mat. Det betyr igjen at prisveksten holder seg høy. Dermed kjøres styringsrenten opp og boliglånet blir dyrere. Folk flest får altså dobbelt opp med høyere priser på varer og dyrere lån. Samtidig står titusenvis av jobber i Fastlands-Norge i fare for å forsvinne.

I Elkjøp merker vi presset hver dag. Våre varer er for det meste produsert utenlands, og alt vi kjøper inn er blitt mye dyrere på grunn av valutakrisen. Vi gjør vårt beste, selv om jeg sikkert blir møtt med skepsis her, for å unngå å ta all prisøkning ut mot kundene. Men det er umulig å unngå prisøkninger om vi ikke skal drive forretningen i minus.

Det er likevel ikke Elkjøp jeg er mest bekymret for. Det er ikke derfor jeg nå tillater meg å utfordre regjeringen og våre fremste folkevalgte på Stortinget. I min verden er voksengenerasjonens viktigste oppgave å overlevere samfunnet vi forvalter i en bedre tilstand enn det var da vi kom til.

Politikkens viktigste oppgave er å ta oss fremover. Som et fellesskap. Nå er vi på motsatt spor. Nå virker det som om våre politikere har forlatt banen og overlatt diskusjonen til økonomer med snevre mandater.

Problemene skapt av valutakrisen er underkommunisert fordi politikerne i stor grad virker å ha valgt taushet fremfor opplyst debatt. Jeg oppfordrer derfor våre folkevalgte, både i posisjon og opposisjon, til å løfte valutakrisen høyere opp på den politiske dagsordenen. Jeg oppfordrer dere til å våge debatten om hvordan dere skal ta politiske grep som styrker kronen og dermed demper prispresset.

Prisveksten har spist opp nesten hele lønnsveksten de siste åtte årene, viser tall fra Statistisk sentralbyrå. Vi trenger ikke se lenger enn til USA for å se hvor polariserende og skadelig en utvikling med økte forskjeller mellom lønnsmottakere og folk som lever av finansinntekter kan være over tid. Støre, Vedum og Solberg – dette kan ikke fortsette.

Fredrik Tønnesen

Konsernsjef i Elkjøp Nordic