<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjell Inge Røkke: Kongen er ingenting uten hoffet. Foto: Iván Kverme

Kjell Inge Røkkes hoff: De rike tjenerne

Knallsterke balanser, overskudd hvert år og rause utbytter. 20 undersåtter har tjent rått på smulene fra kongens bord.

Publisert 2. sep. 2022Oppdatert 4. sep. 2022
Lesetid: 14 minutter

Nok en gang er brikkene flyttet, i et nytt sjakktrekk.

Denne uken handler det om oljeservice. Aker Solutions, Subsea 7 og Schlumberger danner en oljeservicekjempe. En kjempedeal, sier en analytiker om avtalen.

Helt siden Jan Petter Collier og Mads Syversen begynte å plukke Aker-aksjer i februar 1996 har imperiebyggingen fulgt den samme planen. Kjell Inge Røkke er kongen. Men han kan ikke være overalt hele tiden. Et imponerende hoff jobber for Røkkes formue. Og tjenerne får godt betalt. Flere er inne i sitt tredje tiår - med full tillit fra Røkke.

For to tiår siden var det Bengt A. Rem, Olav Revhaug, Frank O. Reite, Trond Westlie og Helge Lund som sto for utførelsen gjennom Aker RGI Management. Og pengene fosset inn. Ett år fikk de utbetalt 30 millioner kroner. Noen er blitt borte underveis, men mange er fortsatt med.

Ved årsskiftet var det over 31.000 ansatte i selskaper hvor TRG direkte eller indirekte er hovedaksjonær. Det er derfor ikke bare mulig, men sannsynlig, at vi har oversett noen av Røkkes viktigste nøkkelmedarbeidere i vår oversikt.

Antall styrerelasjoner til Kjell Inge Røkke

Øyvind Eriksen - 16

Olav Revhaug - 13

Lars Kristian Kildahl - 10

Bjørn Ove Ansnes - 6

Leif Arne Langøy - 5

Kristian Monsen Røkke - 5

Anne Grete Eidsvig - 4

Sverre Skogen - 3

Kimberly Marie Mathisen - 3

Ola Snøve - 3

Elisabeth Monsen Røkke - 2

Arne Christian Rødby - 2

Anne Marie Cannon - 2

Rune Karstein Fauskanger - 2

Karl Johnny Hersvik - 2

Terje Solheim - 2

Wenke Heien - 2

Bjørn Ivar Flatgård - 2

Frank Ove Reite - 2

Nina Kristine Jensen - 2

Lone Fønss Gjørup Schrøder - 2

Hele tiden kommer det nye stjerner inn. I årsberetningen fra TRG-konsernet er det for eksempel nevnt navnet Yngve Slyngstad. Det er skyhøye forventninger til hva den tidligere oljefondsjefen kan utrette for Aker innen kapitalforvaltning.

I et aksjonærbrev fra Aker i fjor ble det tegnet opp et optimistisk bilde over hvordan nye selskaper har skapt de største verdiene i Aker og hvordan dette vil fortsette i tiåret som kommer. Her nevnes Akers investeringsdirektører Martin Bech Holte som vil lede Aker Venture Capital og Lene Landøy som vil lede Aker Industrial Holdings. Kanskje er de fremtidens Røkke-stjerner?

UP AND COMING: Kanskje Martin Bech Holte er en fremtidig Røkke-stjerne? Foto: Privat

Fem analytikere som dekker Aker-aksjen avslo alle å tegne opp et bilde av Røkkes nøkkelmedarbeidere, men setter likevel fingeren på det viktigste: Røkke har et øye for gode folk. Og han greier å holde på dem.

Olav Revhaug

Bedriftsøkonomen var regnskapssjef i G-Sport i Askim da Røkke og Bjørn Rune Gjelsten kjøpte sportskjeden i 1990.

Olav Revhaug (72) ble raskt en god venn og Røkkes høyre hånd. Han fungerte også som våpendrager gjennom de turbulente tidene på begynnelsen av 2000-tallet. I dag er han uten sammenligning Røkkes mest betrodde mann.

Revhaug har ingen formell rolle i Aker-systemet, men er til gjengjeld daglig leder i The Resource Group TRG/TRG Holding.

UNDER RADAREN: Olav Revhaug holder en lav profil, men er nøkkelmannen i TRG-konsernet. Dette bildet er fra den gangen han var finansdirektør i Aker. Foto: NTB

Hans private sparebøsse heter Laffen Holding. Selskapet hadde et godt år i fjor, med et resultat før skatt på 20 millioner kroner. Resultatet ble imidlertid trukket litt ned av at han måtte bokføre et tap på aksjer i Ocean Yield på 6 millioner kroner. Laffen Holding har 67 millioner kroner i egenkapital og kun kortsiktig gjeld på 3 millioner kroner. Kassebeholdningen er på 45 millioner kroner.

Laffen Holding eier 46.667 B-aksjer i TRG Holding, tilsvarende en eierandel på 0,09 prosent av TRG Holding og har gjort det helt siden 2005, da det ble kjent at Revhaug og Leif-Arne Langøy fikk lov å kjøpe seg inn i holdingselskapet.

Laffen Holding eier også 10.000 aksjer i TRG Energy.

Revhaug har tatt et utbytte på 51 millioner kroner fra sitt Laffen Holdings siden 2012. Selskapet har adresse på gode, gamle trakter, i Ørjeveien i Herland.

Ifølge ligningstallene hadde Revhaug en inntekt på 14 millioner kroner og en formue på 62 millioner kroner.

Øyvind Eriksen

I 1990 begynte Øyvind Eriksen å jobbe i BAHR. Det gikk ikke lang tid før han viste seg som en stjerneadvokat med en enorm arbeidskapasitet. Noen år senere ble han partner. Røkke ble raskt en viktig kunde.

Eriksen jobbet som advokat for Aker i mange år før de en dag fant ut at han skulle jobbe på heltid. Han overtok som konsernsjef i Aker 1. januar 2009 etter at Leif-Arne Langøy trakk seg. Eriksen har fungert som en trekkvogn for hele Aker-systemet i de 13 årene han har vært sjef.

«Vi har jobbet sammen i mer enn 25 år, og vi har enda ikke kranglet», har Øyvind Eriksen sagt om sitt forhold til Røkke.

HOFFSJEFEN: Øyvind Eriksen har stått ved Røkkes side i 25 år. Foto: Ivan Kverme

De formelle rollene i datterselskapene er like viktige som de uformelle. Han er styreleder i Aker BP, Aker Horizon, Aker Capital og Cognite, bare for å nevne noe.

I juni omtalte Finansavisen Eriksens private innehav gjennom investeringsselskapet Erøy. Selskapet leverte et resultat før skatt på nesten 47 millioner kroner i fjor, det høyeste noensinne. Ved årsskiftet hadde foretaket en kontantbeholdning på 146,5 millioner kroner.

Aker-toppen er gjenganger på listene over Oslo Børs' best betalte konsernsjefer, og har over mange år hatt en årlig inntekt på godt over 20 millioner kroner.

Da vi gjorde opptelling i juni satt Eriksen selv på 219.000 aksjer i Aker som med dagens kurs er verdt rundt 165 millioner kroner.

Eriksen er medeier i TRG Holding, med en eierandel på 0,2 prosent. Konsernsjefen sitter også på aksjer i det foreløpig unoterte IT-selskapet Cognite, samtidig som han eier 1,11 millioner aksjer i Otovo til en verdi av nesten 24 millioner kroner.

Karl Johnny «Kalle» Hersvik

Matematikeren fra Bergen hadde diverse jobber som ingeniør, rådgiver og leder før han i 2011 tok sitt største karriereskritt og ble forskningsdirektør i Statoil.

Tre år senere ble det kjent at Hersvik tok oljebransjens mest fryktede jobb. Han ble Erik Hauganes etterfølger i Det norske oljeselskap, forløperen til Aker BP. Bare en måned etter han overtok jobben kjøpte selskapet den norske virksomheten av Marathon Oil for 12,6 milliarder kroner. Og hva som skjedde med oljeprisen etterpå, det husker alle.

Vi møtte Hersvik til profilintervju etter at han hadde stått ett år i jobben.

«At eiergrupperingen inneholdt en kjent, norsk industrileder ser jeg bare som en fordel. Jeg har et aktivt, krevende og svært inspirerende styre. Et styre med et mangfold av bakgrunner, som er usedvanlig engasjert. Det lærer jeg utrolig mye av».

Han har tydeligvis både lært og holdt ut.

I dag er det klart at Hersvik har bygget opp det som er blitt det suverent mest verdifulle selskapet i Aker-sfæren.

Karl Johnny Hersvik: Mattegeniet som liker store tall. I dag er Aker BP verdsatt til langt over 200 milliarder kroner. Foto: Ivan Kverme

Da Hersvik ble leder av Det norske var børsverdien under 10 milliarder kroner. I dag har Aker BP en børsverdi på nesten 230 milliarder kroner.

En sånn innsats fortjente også en belønning, mente hovedaksjonæren. Da regnskapet til TRG ble offentliggjort ble det samtidig kjent at Kjell Inge Røkke belønner Hersvik med en gigantutbetaling. Hersvik fikk en engangsutbetaling på 113 millioner kroner i fjor.

Kommunikasjonsdirektør Atle Kigen i Aker sa følgende om utbetalingen til DN da den ble kjent:

«Det var Kjell Inge Røkke som i fjor tok initiativet til engangsbeløpet betalt av hans selskap TRG og Aker. Dette er en belønning for ekstraordinær innsats over tid, og Røkke understreker at Hersvik har utgjort en forskjell i transformasjonen av Aker som en gruppe av industri- og teknologiselskaper».

Siden 2014 har Hersvik rundt regnet fått 100 millioner kroner i lønn for sin jobb for selskapet.

Et av Hersviks ledertriks har vi her i Finansavisen avslørt tidligere:

«Jeg har et prinsipp. Jeg rydder alltid mailboksen min om kvelden. Sånn at folk får svar. Jeg er mulig å få tak i, og jeg svarer. Som leder kan du ikke utsette de ansatte for noe du selv ikke ville akseptert. Du må du legge inn litt innsats», har Hersvik delt med oss.

Svein Oskar Stoknes

Konsernledelsen i Aker består bare av to personer, adm. direktør og finansdirektør. Rett før det begynte å smelle i børsrakettene fra Aker overtok Svein Oskar Stoknes den sentrale rollen som finansdirektør.

Stoknes har en MBA fra Columbia Business School i tillegg til Handelshøyskolen BI. Karrieren skjøt fart da han begynte i Aker Solutions i 2007. Noen år senere ble han finansdirektør da Aker Solutions ble delt. Han kjenner med andre ord Aker-imperiet fra bunnen.

Vi tipper Stoknes har lagt inn et par timer med overtidsarbeid i forbindelse med diverse børsnoteringer og ikke minst oppbyggingen av Aker Horizons, som skal gjenta suksessen med Aker BP, bare innen fornybar. Et enormt arbeid er blitt lagt ned for å sikre kapitalstrukturen i Røkkes fornybarsatsning.

Med jobben følger selvsagt et stort antall verv i Aker-selskaper, inkludert Akastor, Aker Asset Management, Aker Capital og Aker Holding.

Stoknes har til gode å oppleve formuesoppbyggingen som sin sjef Øyvind Eriksen, men fikk 8,4 millioner kroner i lønn og bonus i fjor.

Svein Stoknes: Vokste opp i Aker Solutions, tar nå videreutdanning i Aker og blir mer og mer viktig for Røkke. Foto: Ole Berg-Rusten

Stoknes eier videre 6.620 aksjer i Aker, 26.444 aksjer i Aker Solutions, 26.444 i Aker Offshore Wind, 26.444 aksjer i Aker Carbon Capture og 29.825 aksjer i Aker Horizons, pluss litt over tusen aksjer i Akastor. Verdien på dette er litt over syv millioner kroner.

Ved siden driver han et eiendomsselskap i Ålesund som leverte et plussresultat på to millioner kroner i fjor.

Frank O. Reite

Bare 23 år gammel ble den nyutdannede siviløkonomen ansatt i Kredittkassen. Et av de første oppdragene var å reise til Seattle for å rydde opp i bankens tapsprosjekter innen fiskeri. Her møtte finanstalentet Frank O. Reite fiskeren Kjell Inge Røkke.

De fant tydeligvis tonen for bare noen år senere var Reite plutselig adm. direktør for Norway Seafood, med 4.000 ansatte og milliardomsetning. Bare 26 år gammel.

«Jeg har ikke fått noe gratis. Men Kjell Inge skal ha en veldig stor takk», uttalte Reite til VG i 1997 i et sjeldent intervju.

Reite jobbet tett med Røkke inntil han i 2003 overraskende hoppet av og begynte som adm. direktør i KredittBanken. To år senere ble han ansvarlig for Islandsbanki i Norge. Senere sto han i front for Glitnirs heftige ekspansjon i Norge.

Frank O. Reite: Hoppet av Aker-karusellen for å bygge opp et islandsk finanseventyr i Norge, og kjøpte blant annet halvparten av Union Gruppen fra Knut Stokke. I dag er han tilbake hos Røkke. Foto: Iván Kverme

Våren 2008 ble det kjent at Reite hadde fått med seg 34 millioner kroner ut døren etter tre års innsats for islendingene.

Deretter etablerte han Converto som de seneste årene innledet et samarbeid med Aker. Converto fikk ansvaret for å forvalte Aker Capital Fund.

I et aksjonærbrev skrevet i fjor omtaler Røkke Reite og Convertos nye rolle: Akastor, Philly Shipyard, American Shipping Company, Solstad Offshore og andre investeringer vil få god oppfølging av Akers tidligere finansdirektør og styremedlem, skriver Røkke.

I dag er Reite høyt og lavt for Aker. Han er styremedlem i Aker Biomarine, Solstad Offshore og American Shipping Company. Han er også styreleder i Akastor og nestleder i styret i selve Aker.

Fausken Invest er Reites sparebøsse. Selskapet hadde i fjor 23 millioner kroner i markedsbaserte aksjer og 63 millioner kroner i banken. Egenkapitalen var på 113 millioner kroner og selskapet var tilnærmet gjeldfritt.

Reite hadde for 2020 en ligningsformue på 113 millioner kroner og en inntekt på 7,7 millioner kroner. Han avslo denne uken en forespørsel om å fortelle om sine nesten tre tiår med Røkke.

Leif Arne Langøy

Siviløkonomen fra Norges Handelshøyskole jobbet mange år i verftsbransjen. I 1996 ble han sjef for Brattvaag-verftet. Derfra steg Langøy i gradene og ble en stadig mer sentral rådgiver for Røkke.

I 2003 kom nyheten om at Leif-Arne Langøy avløste Røkke og ble ny konsernsjef i det som da het Aker RGI. Den øvrige konsernledelsen den gang besto av Olav Revhaug, Bengt A. Rem, Frank O. Reite og Hallvard Muri.

Langøy var sentral i de geniale manøvrene som ble gjort rett i forkant av finanskrisen. Først utnyttet Aker boomen i årene 2005 og 2006, ved blant annet å børsnotere Aker Drilling og Aker Biomarine. Året etter ble aksjene i Aker Yards solgt og en stor eierandel i Aker Solutions solgt til staten. Året etter der igjen falt Oslo Børs med 60 prosent fra toppen.

I 2008 ble det kjent at Langøy i lengre tid hadde hatt problemer med balansenerven. Han uttalte at han hadde vært plaget med svimmelhet gjennom halvannet år og at det derfor var vanskelig å gjennomføre all reisevirksomheten.

Leif-Arne Langøy: Landets beste konsernsjef, mente Røkke. Foto: Siv Dolmen

«Når jeg nå fortsatt ikke har blitt helt bra, velger jeg av hensyn til egen helse, og av hensyn til Aker, å fratre som styreformann og konsernsjef» uttalte Leif-Arne Langøy i november 2008.

Røkke sendte også en stor takk til Langøy da det ble klart at han gikk av.

«Jeg er grenseløst takknemlig for hans innsats, først i Aker Yards, og de siste seks årene som konsernsjef og etterhvert styreformann i Aker. Det gleder meg at han fortsatt vil arbeide med oss i Aker. Han vil også i tiden som kommer være en av mine aller nærmeste rådgivere», skrev Røkke i en pressemelding i 2008. Han har også omtalt Langøy som «landets beste konsernsjef».

Tillitsforholdet mellom Røkke og Langøy tok ikke slutt, slik det gjorde mellom Røkke og Helge Lund.

Langøy har så høy tillit hos Røkke at han i dag er styremedlem i eierselskapene TRG Holding og The Resource Group TRG. Han er også styreleder i Aker Solutions.

Han holder også litt i fotballengasjementet, gjennom å være styreleder i Stiftelsen Aker Stadion og Molde Fotball.

Inntektene Langøy fikk på 2000-tallet brukte han til å kjøpe seg inn i en del bedrifter på Sunnmøre. Lapas Holding er Langøys hovedselskap og har adresse på hjemstedet Brattvåg i Haram kommune. Her var egenkapitalen ved årsskiftet 249 millioner kroner, mens den langsiktige gjelden beløp seg til kroner null.

Langøy hadde for 2020 en ligningsformue på 119 millioner kroner og en inntekt på 7,6 millioner kroner. Den reelle formuen er betydelig høyere.

Bjørn Ivar Flatgård

Etter en kometkarriere i norsk næringsliv på 1980-tallet ble Bjørn Ivar Flatgård styremedlem i Aker i 1993. En vårdag i 1996 kom Røkke og Gjelsten susende inn Oslofjorden og begynte å plukke aksjer.

«Det første møtet med Røkke og Gjelsten husker nok alle som satt i Aker-styret den gangen. De hadde store planer, vi hadde stor skepsis. Men mange av oss ble også imponert», har Flatgård tidligere sagt i et intervju med Finansavisen.

Og mens ledere og styremedlemmer falt en etter en har Flatgård overlevd i to og et halvt tiår.

Flatgård har vært med på alt, inkludert de kritiske kveldene i 2003, da det mye omtalte lånet til Orkla forfalt.

«Refinansieringsfasen var helt klart det meste kritiske. I ettertid har det vist seg at det som ble gjort var riktig. Underveis har vi hatt mange kritikere. I dag er jeg stolt over å kunne si at jeg kan stå for alt jeg har vært med på i Aker-selskapene», sa Flatgård i et intervju med oss for mange år tilbake.

Flatgård har sittet i styret i Aker ASA og Aker Kværner ASA, men er nå representert i TRG Holding og The Resource Group TRG.

Bjørn Flatgård: Satt i styrerommet da Røkke og Gjelsten kom inn i Aker for første gang i 1996, er fortsatt en viktig alliert. Foto: Iván Kverme

Tilbake i 2006 kåret Finansavisen Flatgård til den personen med det sterkeste styrenettverket i Norge. Han var mannen som hadde snudd Johan H. Andresens problembarn Elopak fra minus til pluss.

Det mest lønnsomme engasjementet for Flatgård har likevel vært å være sentral bak børsnoteringen av Salmar. Han kom inn som styremedlem i 2002. Ved børsnoteringen eide han rundt to prosent av selskapet.

Flatgårds private investeringsselskap Glomar noterte seg for et kanonår i fjor. Selskapet fikk et resultat før skatt på 62 millioner kroner, drevet opp av «urealisert resultatført verdiendring på finansinvestering». I balansen er det oppført en egenkapital på 550 millioner kroner og selskapet har ikke gjeld av betydning.

Karl Erik Kjelstad

En solid baskettballspiller fra Nattlandsfjellet i Bergen gjorde karriere i maritim industri og begynte å jobbe i Aker allerede i 1998. Det ble starten på et snart 25 år langt bekjentskap med Røkke.

Sivilingeniøren har også vært en tur innom Harvard.

Da Aker Kværner i 2004 ble til tre børsnoterte selskaper (Kværner, Aker Kværner og Aker Yards) ble Kjelstad øverste sjef for Aker Yards, en jobb han hadde frem til 2008.

Røkke traff klokkerent i nedsalget i Aker Yards rett før finanskrisen. Det tok ikke lang tid for Kjelstad hoppet av Aker Yards og tok nye jobber i Aker-systemet.

Senere ledet han Aker Oilfield Services og bekledde flere andre engasjementer.

I 2014 kom han inn i Akastor.

Karl Erik Kjelstad: Aker Yards ble et eventyr og da snur ikke Røkke ryggen til. FOTO: AKER

I det private investeringsselskapet Byesvollen ligger det opptjent egenkapital på 36 millioner kroner og ingen gjeld. Kjelstad eier 600.000 aksjer i Akastor, der aksjekursen nå ligger på rundt 10 kroner.

Lone Fønss Gjørup Schrøder

Betrodd styremedlem, som har vært med i snart to tiår.

Det var i 2003 at den danske næringslivstoppen stormet inn i norsk næringsliv, da hun ble styremedlem i både rederiet Leif Høegh & Co og Kværner.

Schrøder hadde da gjort kometkarriere i det danske gigantkonsernet A.P. Møller, men hadde hoppet av for å konsentrere seg om omsorgen for to ekstra barn, da hennes bror og svigerinne omkom i en flyulykke.

Schrøder er bosatt i Sveits og har hatt en rekke toppverv i Skandinavia og er flere ganger utpekt som en av de mektigste næringslivskvinnene i Norden. I 2019 sa hun til Dagens Næringsliv at hun ikke bryr seg om størrelsen på honoraret når hun tar et verv: «Avlønning har aldri vært noen driver for meg».

Lone Fønss Schrøder: Kværners dramatiske generalforsamling i 2005. Danmarks mektigste styrekvinne er fortsatt med. Foto: NTB

I dag sitter hun i styret i Aker Solutions, Aker Horizons og Akastor. Hun har tidligere vært nestleder i styret i Aker ASA.

I motsetning til de andre navnene på listen har hun ikke noe eget investeringsselskap registrert i Norge.

Sverre Skogen

Ikke den nærmeste allierte, men kanskje den raskeste?

Sverre Skogen var så god i langrennssporet at han fikk skistipend og kunne reise til Boulder, Colorado og kombinere ski og utdannelse. Her ble han både økonom og ingeniør. Og ikke minst traff han Kjell Inge Røkke under sitt opphold i USA.

Som sjef for Aker Maritime var Skogen sentral i utformingen av Røkkes Aker. Men han har også jobbet utenfor Aker, i selskaper som PGS Production og AGR.

Sverre Skogen: Fortsatt med. Foto: Helene Abusdal

I en liten periode var har arbeidende styreleder i Det norske oljeselskap.

40 år etter at han møtte Røkke for første gang møtes de fortsatt, da Skogen sitter i styret i Aker Energy.

Skogen kunne notere seg for et resultat før skatt i det private investeringsselskapet Hemaca på 12 millioner kroner i fjor. Egenkapitalen er bunnsolide 93 millioner kroner, mens det bare er notert 7 millioner kroner i gjeld.

Bjørn Ove Ansnes

Om det skal bygges et hyttepalass, om flyplassen må utvides eller et nytt hotell skal bygges. Kjell Inge Røkke ringer alltid sin gode venn Bjørn Ove Ansnes som tar seg av alt som må fikses på Oppdal. Gjennom 20 år er han blitt omtalt som alt fra venn til snekker.

De to eier selskapet Oppdalstoppen Invest sammen. Dette selskapet eier igjen Oppdal Hotellinvest, som er selskapet som står bar Skifer Hotell. Sistnevnte er også Anders og Arthur Buchardt med på. Nå er en ny utvidelse av Skifer Hotell på gang, samtidig som Røkke totalrenoverer sitt hyttepalass i Oppdal, så Ansnes har trolig nok å henge fingrene i.

Ansnes hadde en ligningsinntekt på 2 millioner kroner og en formue på 4,5 millioner kroner i 2020.