<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
lead
INSULIFE: – Det har vært gjort forsøk med både nesespray og inhalatorer uten at det er blitt suksess, sier Åge Nærdal (t.h.). Her sammen med medgründer Petter Bjørnstad. Foto: Eivind Yggeseth

– Vi forventer at insulinspray kommer på markedet i 2025

Insulin må injiseres med en kanyle. Det får spesielt type 2-diabetikere med sprøyteskrekk til å velge dårligere løsninger. Nå utvikles et insulin som smøres direkte på huden.

Publisert 14. jan. 2022Oppdatert 21. jan. 2022
Lesetid: 4 minutter

Insulife

Navn: Åge Nærdal (65) og Petter Bjørnstad (59).

Forretningsidé: Tilføre insulin som spray på huden for diabetikere.

Ambisjon: Omsette for 10 milliarder kroner i 2030, tilsvarende 5,7 prosent av totalmarkedet.

Finansiering: Har hentet inn 13 millioner kroner, jakter 50 millioner i disse dager.

Eiere: Hovedaksjonærer er Petter Bjørnstad (32%), Transdermal Delivery Solutions Corp. (29%) og Åge Nærdal (11%).

På verdensbasis har 537 millioner diabetes. Av disse har 10 prosent type 1 og de resterende 90 prosentene type 2. Uten insulin i løpet av kun få dager, vil type I-diabetikere dø. Det skjer svært sjelden i vår del av verden. For type 2-diabetikere er situasjonen annerledes. De fleste klarer seg uten insulin og regulerer sykdommen med kosthold, trening og piller som senker blodsukkeret. Men et fullgodt alternativ til insulin finnes ikke.

Insulin er kostbart

– Antall med type 2-diabetes vokser med 7 prosent i året. I Afrika får fire av fem ikke insulin fordi det er for dyrt. I verden ellers er det en av to som ikke får insulin på grunn av for høye kostnader, og i USA er situasjonen ekstrem. Der er insulin kjempedyrt, og for en gjennomsnittsamerikaner kan kostnadene ligge på 10.000 kroner i måneden, sier farmasøyt Åge Nærdal. Han har jobbet i legemiddelbransjen hele livet.

Hvert år dør 7 millioner mennesker av diabetes, og diabetes er den lidelsen som har høyest helsekostnad i verden

Det er tre globale aktører på insulinmarkedet som kontrollerer over 90 prosent av markedet: Novo Nordisk, Sanofi og Eli Lilly. De har vært flinke til å opprettholde patenter og det høye prisnivået.

– I tillegg til høye kostnader er også redselen for sprøytestikk en viktig årsak til at personer med type 2-diabetes vegrer seg for å begynne med insulin, sier USA-baserte Petter Bjørnstad.

Bjørnstad har jobbet med oppstartsselskaper siden midten av 1990-tallet. For to år siden hadde Bjørnstad et engasjement for Transdermal Delivery Solutions i Florida. De er eksperter på å utvikle legemidler som kan absorberes gjennom huden.

Globale rettigheter

Det første produktet i denne kategorien var sjøsykeplaster en gang på 70-tallet. Det neste var nikotinplaster. Nå er det insulin som står for tur, i form av en spray rett på huden. Insulife har patentene og rettighetene til å kommersialisere dette globalt.

JAKTER 50 MILLIONER KRONER: Insulife-gründerne Åge Nærdal (t.v) og Petter Bjørnstad. Foto: Eivind Yggeseth

– Muligheten er helt unik. Insulinspray inneholder kun stoffer som er godkjent for bruk i legemidler, mat og kosmetikk, og selve oppløsningsmiddelet har vært testet ut i USA og England. Det behøves ikke flere studier på dyr, og medikamentet er klart for kliniske studier, sier Nærdal.

– Hva er veien videre?

– Vi har rådført oss med Statens legemiddelverk. På UiO skal vi teste videre på friske personer og personer med type I-diabetes, for da får vi eksakte målinger av insulinet som tilføres fordi de ikke produserer noen insulin selv. Dette arbeidet er vi i ferd med å sette i gang. Sammenlignet med andre legemiddelutviklingsprosjekter er tiden som gjenstår relativt kort. Vi forventer at insulinspray kommer på markedet i 2025, sier Nærdal før Bjørnstad fortsetter:

– Hvert år dør syv millioner mennesker av diabetes, og diabetes er den lidelsen som har høyest helsekostnad i verden. Ni prosent av verdens globale helseutgifter er diabetesrelatert.

Dersom alt går på skinner for Insulife-gründerne kan også inntektene bli skyhøye. Totalmarkedet for insulin, inkludert nødvendig utstyr for å sette insulin, er forventet å nå 56 milliarder dollar allerede i 2025. Den norske duoen er forsiktig med å gå for høyt ut, og har satt seg som mål å ha en markedsandel på 5,7 prosent i 2030. Det vil gi inntekter på en milliard euro. Da har de lagt til grunn en årlig insulinbruk på 405 euro per bruker i USA og 130 euro i året i for resten av verden.

Suksessfaktoren er USA

Insulife er nå priset til 167 millioner kroner, men en amerikansk analytiker mener at potensialet er så stort at gründerne allerede nå kan forsvare en pris på 550 millioner kroner. USA alene står for 40 prosent av markedet.

KYNDIG VEILEDNING: Åge Nærdal og Petter Bjørnstad får råd av Viggo Leisner (midten). Foto: Eivind Yggeseth

– Er dere på investorjakt?

– Absolutt. I første omgang jakter vi 50 millioner kroner for å bygge organisasjonen og starte de kliniske studiene i Norge og USA. Drømmen er investorer som ser potensialet, og som vil bidra til å forenkle insulinbrukeres hverdag. Visjonen vår er å gjøre insulin tilgjengelig for massene, også i utviklingsland. Men vi må først lykkes i USA og Europa. Gjør vi ikke det, lykkes vi ikke i det hele tatt. Samtidig skylder vi hele verden å bringe dette til torgs, sier Bjørnstad.

– Hvorfor finnes ikke dette allerede?

– Det har vært gjort forsøk med både nesespray og inhalatorer, uten at det er blitt suksess. Og ingen har trodd at det har vært mulig å få huden til å absorbere insulin på denne måten, sier farmasøyten.