<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Publisert 13. okt. 2022
Oppdatert 16. okt. 2022
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 499 ord
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap). Foto: NTB

Gahr Støre gjør en dårlig jobb

Dette var Trygve Hegnars leder 14. oktober.

Det er ikke vårt utsagn. VG har bedt Respons Analyse om å finne ut hva velgere mener om statsminister Jonas Gahr Støres (Ap) arbeid, og én av tre sier at Gahr Støre gjør en dårlig jobb. I mai var det 21 prosent som mente at statsministeren gjorde en dårlig jobb, så tilliten svikter raskt.

Det er selvfølgelig noe uklart hva hver enkelt velger mener med at Gahr Støre gjør en dårlig jobb, men bra er det uansett ikke. Noe går åpenbart på at man vil at han skal være god, for bare 1 prosent av Ap-velgerne sier han gjør en dårlig jobb.

Utgangspunktet er egentlig at Jonas Gahr Støre er i en utmerket situasjon for å være god. Han er den perfekte utenriksminister, og den geopolitiske situasjonen med krigen i Ukraina gir Gahr Støre god anledning til å vise seg i alle viktige fora. Hvor han nok får A pluss av alle.

Når norske velgere er så misfornøyde, skyldes det nok at regjeringen ikke fremstår som god i en tid hvor mye oppmerksomhet er på strømpriser, matvarepriser, lønnsvekst og renter.

Jonas Gahr Støre står ikke frem som en leder her.

I søkelyset står finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp), og han er ikke god. Senterpartiets oppslutning er under 6 prosent, altså en halvering fra valget i fjor.

Problemet er at han ikke er god i den økonomiske politikken

Gahr Støre sier da også til VG at «det er forståelig at folk holder oss og meg ansvarlig».

Selvfølgelig. Hva ellers?

Han har en frase hver gang et problem dukker opp, om at han tar spørsmålet eller problemet «på største alvor». Selvfølgelig.

Problemet er at han ikke er god i den økonomiske politikken, og når de fleste sliter, mener stadig flere at Gahr Støre gjør en dårlig jobb.

Han snakker ustanselig om en krise, og knapt noen oppfattet statsbudsjettet for 2023 som godt. På mange områder er det smålig, og en økning av skattene med 50 milliarder kroner skaper sjelden begeistring. Hverken skattelettelser eller skatteøkninger for individer var store, men for næringslivet gikk det meste den gale veien.

Mens statsminister Jonas Gahr Støre nærmest virker litt uinteressert, er Slagsvold Vedum i farten hele tiden, men med et budskap som velgerne ikke tror på.

De tror ikke at finansministeren løser dyrtidsproblemene med høye strømpriser og stigende rente, og Norge og Gahr Støre kan ikke løse Ukraina-krisen.

Derfor er det bare en fjerdedel av velgerne som mener Gahr Støre gjør en god jobb.

Folk har vel en oppfatning av at Norge er veldig rikt, men nå merker de ikke noe til det.

Og det er selvfølgelig problematisk. Jonas Gahr Støre blir oppfattet som en leder uten handlekraft.

Han stresser at han tar ansvaret for hvordan det går her i landet («Det er et ansvar jeg tar»), men hvor er han god?

Ap og Sp har nå en samlet oppslutning som er under Høyres oppslutning. For en regjering er det krise, og statsminister Jonas Gahr Støre må vise mer handlekraft hjemme. Pene bilder fra internasjonale arenaer holder ikke for norske velgere nå.