Dette var Trygve Hegnars leder i Finansavisen torsdag 29. september 2022.
Senterpartiet har falt under sperregrensen og har nå en oppslutning på 3,9 prosent. Det er bare MDG som gjør det dårligere. Nesten uvirkelig at partileder Trygve Slagsvold Vedum og Sp, en liten stund før valget i 2021, hadde en oppslutning på rundt 20 prosent og Vedum sa at han aspirerte til statsministerjobben.
Noe av forklaringen på den bratte nedturen er den alminnelige dyrtiden med stigende renter, høy strømpris, høy bensinpris og stigende matvarepriser. Den sittende finansminister får normalt mye av ansvaret for dette.
At det går så dårlig for regjeringen og Vedum, tror vi skyldes at han hele tiden svartmaler situasjonen for AS Norge. Skattene må økes for å få budsjettdekning, det hjelper ikke med de enorme ekstrainntektene fra gassalget og inflasjonspresset i økonomien er for stort.
Alle må stramme inn livremmen, samtidig som gjennomsnittsnordmannnen med hytte lurer på om de må stenge (eller la være å åpne) for å slippe strømkostnadene.
En av de store budsjettlekkasjene, eller planting i pressen av statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Trygve Slagsvold Vedum i går, er at regjeringen vil ha en ekstraskatt på lakseoppdrett og kraft. Det er kanskje ikke det dummeste regjeringen har funnet på, for mange mener at noe av superprofitten bør tilbake til husholdningene.
Samtidig aner vi at budsjettet vil inneholde skatteøkninger for alle med en inntekt over 750.000 kroner. Begrunnelsen er svak, nemlig økte kostnader til forsvar, flyktninger, strømstøtte og jordbruk.
Men Norge har ikke statsfinansielle problemer. Slett ikke. Mens land det er naturlig å sammenligne med, som Storbritannia, Tyskland, Sverige og USA, må finansiere ekstrakostnadene og budsjettunderskudd som følge av ved kraftkrisen, med statlige låneopptak, er Norge gjeldfritt.
Oljefondets verdi ligger på 12.032 milliarder kroner, og det er historisk høyt, som i 2021 også.
Norge har aldri hatt mer penger
Norge har aldri hatt mer penger. Handlingsregelen gir regjeringen fullmakt til å bruke 360 milliarder kroner til å dekke budsjettunderskudd. Trolig har AS Norge et kjempeoverskudd når også 73 milliarder kroner ekstra fra gassalg renner inn i statskassen.
Det gir ikke mening når finansminister Vedum roper på høyere skatter, for alle med inntekt over 750.000 kroner, og nå vil ha 33 milliarder kroner ekstra fra laks og kraft.
Norge har ikke et budsjett- og finansieringsproblem.
Noe helt annet er Vedums gode ønske om å holde etterspørselen og aktivitetsnivået nede for å unngå prisvekst som kan føre til enda høyere renter. Her er det mange store statlige prosjekter som kan stoppes og utsettes. Hvis Vedum nå vil dra inn kjøpekraft fra husholdningene, og øke skattene slik at pessimistiske bedriftseiere mister humøret og fremtidstroen (en NHO-undersøkelse kan tyde på det), kan Senterpartiet og finansminister Trygve Slagsvold Vedum havne under MDG også.
Statsbudsjettet som kommer neste torsdag, vil vise hvor upopulær regjeringen kan bli.