<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Publisert 18. sep. 2022
Oppdatert 18. sep. 2022
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 509 ord
SV-nestleder Torgeir Knag Fylkesnes. Foto: NTB

SV torpederer strømstøtten

Regjeringens forslag til en strømstøtteordning for næringslivet er kreativ og så bra at både NHO og LO stiller seg bak den. Men god er den ikke. SV har allerede sagt mye dumt om forslaget, og mener regjeringen burde droppe hele pakken.

Det er alvorlig hva SV sier, for regjeringen må snakke med SV før Stortinget får saken.

Det er Ap/Sp-regjeringen enig med SV om. Alle forslag som har budsjettkonsekvenser for 2022, må innom SV.

Og SVs talsmann i næringslivssaker, nestlederen Torgeir Knag Fylkesnes, spør hvorfor det ikke settes «begrensninger på overskudd», noe som antagelig betyr at bare bedrifter som taper penger eller har et marginalt overskudd får strømstøtte hvis SV skal bestemme.

3 milliarder kroner til rundt 20.000 bedrifter høres kanskje mye ut, men det er småpenger

Men strømstøtten skal bare gjelde i oktober, november og desember i år, og regnskapet for 2022 behøver ikke være ferdig før i juni 2023. Da er alle bedriftene som sliter med strømkostnadene konkurs.

Fylkesnes spør også hvorfor det ikke stilles krav til seriøse lønns- og arbeidsvilkår og til lederlønninger, slik at ordningen treffer de som virkelig trenger det, «som er seriøse aktører».

Bedrifter som mottar strømtilskudd, kan ikke gi utbytte for 2023. Betyr dette at utbytte for i år ikke kan deles ut til neste år, eller betyr det at selskapene ikke kan vedta utbytte i 2023 som skal utbetales i 2024?

Eiere i bedrifter som sliter, og som er avhengig av utbytte for å betale formuesskatten, vil få noe å streve med.

Vi synes strømstøtteordningen, med eller uten hjelp fra SV, blir byråkratisk og komplisert.

Det mener også foreningen Småbedriftene Norge (SMB), som har 5.500 medlemmer.

Adm. direktør Jørund Rytman sier at «jeg håper jeg tar feil, men jeg tror at vi bare har sett begynnelsen på en konkursbølge».

3 milliarder kroner til rundt 20.000 bedrifter høres kanskje mye ut, men det er småpenger.

Maksimal utbetaling er 3,5 millioner kroner, og alle bedrifter med et middels strømforbruk når taket raskt. Det blir få fornøyde!

Har bedriften tiltak som kan sees som energikartlegging, får man penger, og setter bedriften i gang enøk-tiltak blir det litt mer.

Poenget er at det blir for lite nesten uansett, og næringsminister Jan Chr. Vestre (Ap) forstår ikke at det vil lang tid å få tilbud om energisparing når man har bedt om anbud, og enda lengre tid å få tiltakene gjennomført.

Skal vi tippe, har leverandører av for eksempel varmepumper eller solcellepaneler allerede doblet sine priser, og leveringstid blir neste jul. Slik er nå en gang næringslivet.

Et middels stort hotell eller badeanlegg bruker rundt et par millioner kroner i måneden nå på strøm, så da gjør ikke maksimalbeløpet på 3,5 millioner så mye.

Selv en enslig glassblåser gir opp.

Det er ingen vanskelig spådom at tilskuddsordningen må forlenges inn i 2023 og at rammen på 3 milliarder kroner må økes. Husholdningene, på sin side, får jo 40 milliarder kroner.

Dette er en hån mot enkelte bransjer, sier SMB.

I hvert fall hvis SV får røre det til. Torgeir Knag Fylkesnes er ikke sann.