<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Beslagla kunstforfalskninger til 2,4 mrd. kroner

Italiensk politi har nylig rullet opp et pan-europeisk nettverk som forfalsket verk av store navn som Banksy, Pablo Picasso og Andy Warhol.

Publisert 15. nov.
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 567 ord
Article lead
lead
Forfalskninger i stort monn: Her er et utvalg av falske kunstverk av verdenskjente kunstnere som den italienske politistyrken Carabinieri har beslaglagt.  Foto: Carabinieri / NTB
Forfalskninger i stort monn: Her er et utvalg av falske kunstverk av verdenskjente kunstnere som den italienske politistyrken Carabinieri har beslaglagt.  Foto: Carabinieri / NTB

Gjennom alle tider har luringer forsøkt å kopiere dyre kunstverk i håp om å tjene ville summer på forfalskninger. I kunstbransjen sitter pengene løst hos de store samlerne som vil ha ikoner på veggen og helst slå en arg konkurrent i budgivning på auksjon, hvor tilslagene kan nå milliardsummer. Til tross for at jukset oftest avdekkes ettersom mye av kunsten selges via ulike eksperter, hender det at forfalskninger slipper igjennom nåløyet, også hos auksjonshus.

Fake Banksy: Noen av verkene som er beslaglagt ble vist i kulturdepartementet i Roma. Foto: AP

I Italia har politiet nylig avdekket et stort forfalskningsnettverk, melder nyhetsbyrået Reuters. Ifølge den italienske påtalemyndigheten startet etterforskningen i 2023, da 200 falske kunstverk – inkludert en kopi av en tegning laget av Amedeo Modigliani – ble beslaglagt fra samlingen til en forretningsmann i Pisa. Dette skulle lede etterforskerne til noe mye større enn ventet.

Verdenskjente kunstnere

Forfalskningenes proveniens, eller eierrekke, avslørte deres vei gjennom en rekke auksjonshus i Italia, og deres sannsynlige “leverandører”. Nesten 40 personer i flere land er nå mistenkt for å ha deltatt i et omfattende opplegg med å produsere og selge falske kunstverk. Falsknerne skal blant annet ha organisert to utstillinger med forfalsket Banksy-kunst i byene Mestre utenfor Venezia og Cortona i Toscana for å gi “verkene” kredibilitet, skriver kunstavisen Artnews.

Yndet å forfalske: Andy Warhol er en av kunstnerne som er forfalsket. Det er ikke første gang det skjer. Foto: Reuters

I tillegg til forfalskninger av Banksy er det også snakk om kopier av verdenskjente kunstnere som Pablo Picasso og Andy Warhol. De to sistnevnte omsettes på auksjon for opptil 160–170 millioner dollar. Italiensk politi har i tillegg avdekket forfalskede verker tilskrevet Claude Monet, Vincent van Gogh, Salvador Dali, Marc Chagall, Francis Bacon og Piet Mondrian. Arbeidene er beslaglagt av politiet, som har raidet seks forfalskningsverksteder, deriblant to i Toscana og ett i Venezia, skriver Artnews.

Alt i alt har italiensk politi funnet falske kunstverk som til sammen har en potensiell markedsverdi på 215 millioner dollar, det vil si ca. 2,4 milliarder kroner. Tallet har de kommet frem til ved å legge sammen summen av verdivurderinger, eller takster, gitt at det hadde vært ekte arbeider signert disse kunstnerne. Dette ifølge Guardian, som også interesserer seg for den potensielle svindelen. 

En rekke land

Etterforskningen spenner så langt over Italia, Spania, Frankrike og Belgia, hvor de involverte mistenkes for å ha konspirert om forfalskning, heleri og ulovlig salg av kunstverk. 

Nyheten om etterforskningen ble kunngjort i fellesskap av den paramilitære politistyrken Carabinieri og påtalemyndigheten i Pisa i Italia. Statsadvokat Teresa Angela Camelio i Pisa sier i en uttalelse at ekspertene fra Banksy-arkivet, som har bistått politiet i etterforskningen, hyller de italienske myndighetenes arbeid med å beskytte Banksys åndsverk.

Forsøkt å gi kred: Et omfattende bedragerinettverk har blant annet organisert to utstillinger med forfalsket Banksy-kunst for å gi "verkene" kredibilitet. Foto: Reuters

Banksys representanter har så langt ikke kommentert saken direkte, men advarer på sin nettside om at det finnes falske og dyre Banksy-kopier i sirkulasjon. De tilbyr også en verifiseringstjeneste der man kan få sjekket at verk man vurderer å kjøpe er ekte.

“Mange som prøver å selge falske Banksys går langt for at de skal se ekte ut. Dersom det ser for godt ut til å være sant, er det sannsynligvis det,” heter det på nettsiden.