<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Vil til bunns: Bobestyrer Frank C. Aase i skandaleombruste Ecoteq vurderer å sende en detaljert og dokumentert anmeldelse til politiet. Thomas Bjørnflaten

Gråmarkedsselskap linkes til narkonettverk: – Mistenker økonomisk kriminalitet

– Det har fremkommet indikasjoner på straffbare forhold, sier bobestyrer for det tvangsoppløste selskapet Ecoteq, hvor den tidligere ledelsen er som forduftet og en av de største aksjonærene er meldt savnet av et sheriffkontor i Florida.

Publisert 25. okt. 11:48Oppdatert 25. okt. 12:23
Lesetid: 6 minutter

Bobestyrer Frank C. Aase i advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig, som sitter med den krevende jobben å rydde opp etter tvangsoppløsningen av det norske gråmarkedsselskapet Ecoteq Energy, er klar i sin tale:

– Vi er av den oppfatning at det har fremkommet indikasjoner på straffbare forhold av en slik art at de bør undersøkes nærmere, med sikte på å oversende en detaljert og dokumentert anmeldelse til politiet.

Forholdene som er omtalt, kan etter omstendighetene representere organisert og/eller alvorlig kriminalitet.

Frank C. Aase, bobestyrer

Aases uttalelser faller etter at Kapital i en lengre artikkelserie har avslørt hvordan advokater, revisorer og andre rådgivere jobbet med å blåse opp verdien av Ecoteq til 2,6 milliarder kroner, for så å overlate aksjene i selskapet til en gruppe grovt kriminelle (se tekstboks). I mange måneder var det teoretisk mulig for norske småsparere og andre å kjøpe aksjer i Ecoteq, via handelsplassen Euronext NOTC, av kriminelle med koblinger til de beryktede nettverkene Foxtrot i Sverige og Kinahan-kartellet, et av Europas største narkotikanettverk med titalls drap på samvittigheten og et stort behov for å hvitvaske penger.

– Økonomisk kriminalitet er et stort samfunnsproblem. Forholdene som er omtalt, kan etter omstendighetene representere organisert- og/eller alvorlig kriminalitet. Flere aktører har allerede lagt inn betydelige ressurser for å avdekke det som potensielt kan være en omfattende sak. Som bobestyrer er det min klare oppfatning at boet bør bidra til oppklaring av denne saken, sier Aase.

Tilsynsorganene reagerer

Advokaten forklarer til Kapital at boet ønsker å foreta ytterligere undersøkelser av transaksjonen der Ecoteq i 2023 kjøpte samtlige aksjer i selskapet Valkor Environmental. Selger var selskapet Global, som hadde en rekke kriminelle på eiersiden. Oppgjøret skulle gjennomføres ved at Valkor Environmental ble benyttet som tingsinnskudd, og der Global skulle motta vederlagsaksjer i selskapet som motytelse.

– Kapital har i løpet av 2024 skrevet en rekke artikler om selskapet. Disse har handlet om hvordan aktørene bak selskapet skal ha lykkes med å “blåse opp” verdien av selskapet fra tilnærmet null til 2,6 milliarder kroner, samt hvordan verdien på en aksje gikk fra nærmest null til 9,50 kroner. Videre har både Finanstilsynet og Tilsynsrådet for advokatvirksomhet fattet interesse for saken, og det verserer etter det opplyste også flere søksmål som har sitt utspring i denne saken.

287 kr på bankkontoen

Da Aase ble utnevnt som bobestyrer, hadde allerede både revisor, styremedlemmer og administrerende direktør trukket seg fra Ecoteq, som heller ikke hadde levert regnskap for 2023. Det eneste som var igjen var 287 kroner på en bankkonto og en styreleder i USA – en aldrende amerikansk oljeveteran med broket CV. Bobestyrer har også funnet ut at selskapet har krav på tilkjente saksomkostninger på til sammen 255.000 kroner i forbindelse med noen rettslige disputter.

– P.t. er det ikke tilstrekkelig med midler i boet til å foreta de nødvendige undersøkelser og oppfølgning av mulige straffbare forhold, forteller Aase.

– For å unngå at viktig informasjon går tapt, har bobestyrer ansett det nødvendig å følge de spor som har dukket opp, selv om boet p.t. er uten midler. Likevel ligger det endel begrensninger i dette. Boet har derfor søkt om garantimidler for å foreta ytterligere granskning av de potensielle straffbare forholdene under Justis- og beredskapsdepartementets særskilte garantiordning. Dette er en viktig ordning for å følge opp økonomisk kriminalitet, forteller han.

Mer midler til økonomisk kriminalitet

I 2014 ble det satt av 6,9 millioner over statsbudsjettet til denne ordningen. I forslag til statsbudsjett som nå er lagt frem, er rammen økt til 9,3 millioner for 2025.

Aase forteller at boet allerede har fått innvilget en søknad om 100.000 kroner, og at en søknad om et høyere beløp er sendt til Statens sivilrettsforvaltning, som må vurdere om det skal gis ytterligere midler. Sivilrettsforvaltningen skal da vurdere:

  • Hvor sterke indikasjoner det er på økonomisk kriminalitet
  • Hvor grove lovbrudd det er snakk om
  • Om det foreligger andre forhold som kan gjøre det ønskelig å fortsette bobehandlingen

Kapital er kjent med at det i denne saken foreligger en rekke omstendigheter som skulle tilsi fortsatt bobehandling.

Tomme ord? Justisminister Emilie Enger Mehl har lovet å slå tilbake på hvitvasking, profesjonelle tilretteleggere og kriminelles infiltrasjon av den hvite økonomien, men ti måneder etter Kapitals første avsløringer av “Revisorene, rådgiverne og revestrekene” har politiet tilsynelatende ennå ikke tatt noen formelle etterforskningsskritt i saken. Foto: Iván Kverme

Justisministeren lover å slå tilbake

Statsminister Jonas Gahr Støre har tidligere uttalt at regjeringen vil styrke bekjempelsen av kriminalitet med 2,8 milliarder kroner til neste år, og i forbindelse med regjeringens stortingsmelding om økonomisk kriminalitet, som ble lagt frem under et møte på Stortinget i juni, uttalte justisminister Emilie Enger Mehl:

Vi skal slå tilbake mot de kriminelle gjennom en hurtig, samordnet og effektiv gjennomføring av planene.
Emilie Enger Mehl, justisminister

– Vi skal slå tilbake mot de kriminelle gjennom en hurtig, samordnet og effektiv gjennomføring av planene.

Da var hvitvasking, profesjonelle tilretteleggere og kriminelles infiltrasjon av den hvite økonomien tema for møtet, hvor både Økokrim, Skatteetaten, Finanstilsynet, Tolletaten og Tilsynsrådet for advokatvirksomhet til stede.

Til tross for at det nå er over ti måneder siden Kapital først omtalte forholdene i artikkelserien “Revisorene, rådgiverne og revestrekene”, hvor nettopp hvitvasking, profesjonelle tilretteleggere og kriminelles infiltrasjon er sentrale temaer, er vi ikke kjent med at politiet eller Økokrim har foretatt seg noen aktive etterforskningsskritt i saken.

– Ressurskrevende bobehandling

– Det antas at det arbeid som må utføres for å klarlegge og følge opp ovennevnte kan bli omfattende. Bobehandlingen så langt har vært ressurskrevende, slår bobestyrer Aase fast. 

Han viser blant annet til manglende informasjon fra nåværende og tidligere ledelse i selskapet, og at det har vært ressurskrevende å innhente opplysninger fra tredjeparter.

– Det er ikke utenkelig at det blir aktuelt for boet å søke om ytterligere midler basert på resultatet av den granskningen som gjøres nå, sier bobestyreren.

Kapital presiserer: I Kapital nr. 37/2024 siterte vi bobestyrer Frank C. Aase på at han ikke fikk kontakt med selskapets tidligere administrerende direktør, Harald Sætvedt, som bestilte den elleville milliardverdsettelsen av selskapet. I etterkant har Aase omsider greid å få kontakt med Sætvedt og avholdt møte med ham. Vi presiserer at Sætvedt formelt hadde fratrådt som adm. dir. en måned før han bestilte den omstridte verdsettelsen.

Revisorene, rådgiverne og revestrekene

* Gjennom en rekke artikler har Kapital avdekket hvordan revisorer, advokater og rådgivere bidro til å pumpe opp verdien av et norsk gråmarkedsselskap til flere milliarder kroner, og hvilke koblinger denne transaksjonen har til organisert kriminalitet.

* Sentralt i saken står en omstridt deal der selskapet Ecoteq Energy, tidligere omtalt som Aladdin Oil og Araca Energy, kjøpte selskapet Valkor Enironmental, som angivelig inneholdt en verdifull oljelisens i USA. Da Ecoteqs faste revisor ikke ville bekrefte verdsettelsen av oljelisensen, kom to statsautoriserte revisorer i KWC inn i bildet og gikk god for at lisensen var verdt 2,6 milliarder kroner.

* En avtale ble så forseglet under en generalforsamling der Sands-partner Lars Tormodsgård var møteleder og administrerende direktør Harald Sætvedt, som i dag er PR-rådgiver i selskapet CorpCann, signerte protokollen.

* På begge sider av bordet i den omstridte transaksjonen finner vi flere kjente kriminelle, deriblant svenske Anthony “Two Times” Norman, som har blitt knyttet til det svenske Foxtrot-nettverket samt det irske Kinahan-kartellet. Blant de øvrige finner vi også en av de involverte i det voldsomme ranet av Nationalmuseum i Stockholm rundt årtusenskiftet, samt hans partner Olaf Tobias Hallin, som forsvant sporløst under en forretningsreise i Florida og siden har vært etterlyst i USA.

* Ecoteq Energy ble i vår strøket fra handelsplassen Euronext NOTC i regi av Oslo Børs. Selskapets revisor, administrerende direktør og tre styremedlemmer har i tur og orden trukket seg etter Kapitals avsløringer. Den 26. august i år besluttet Oslo tingrett å tvangsoppløse Ecoteq.

* Avsløringene medførte at Finanstilsynet åpnet tilsyn hos KWC Revisjon. Tilsynet konkluderte med at KWC hadde begått lovbrudd i saken og måtte levere tilbake sin autorisasjon som revisjonsselskap. Kritikken gikk hardest utover selskapets adm. direktør Simen B. Weiby samt selskapets styreleder Trond H. Bjerge, som også måtte levere tilbake sine autorisasjoner som statsautoriserte revisorer.

* KWC har blitt saksøkt av en gruppe tidligere aksjonærer i Ecoteq, som har opplevd kraftig utvanning. De tidligere aksjonærene krever nå 83 millioner kroner i erstatning fra KWC.

* Tilsynsrådet for advokatvirksomhet har åpnet tilsyn hos advokatfirmaet Sands og partner Lars Tormodsgard, og jobber nå med bl.a. å sjekke selskapets etterlevelse av hvitvaskingsregelverket.