<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Hytteselger krever millioner av Morten Angelil

Morten Angelil kjøpte en sjøhytte med 60 meter strandlinje. Taksten var 30 millioner. Så oppdaget han flere ulovlige plattinger på eiendommen, og trakk seg fra handelen.

Publisert 2. juni
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 985 ord
TRØBBEL I HYTTEPARADIS: Tre plattinger på eiendommen i forkant er erklært ulovlige av Statsforvalteren. Hadde de ikke blitt det, ville Morten Angelil og hans kone ha kjøpt den og eid tre tilstøtende tomter med rundt 150 meter strandsone, flere brygger og hytter på Nøtterøy. Foto: FOTOGRAF KAVLIE-BORGE

Fire plattinger på en tre mål stor og skjermet strandeiendom på Nøtterøy er sentrum for en tvist mellom den kjente investoren Morten Angelil og partner Thor Henning Pedersen i advokatfirmaet Wahl-Larsen i Oslo.

Våren 2022 ville Pedersen selge eiendommen i Færder kommune, som han overtok fra sine foreldre i 2013. De hadde eid den siden 1969.

En takst på 30 millioner kroner ble utarbeidet. Pedersen la ikke eiendommen ut for salg på det åpne markedet, men opprettet direkte dialog med investoren Morten Angelil. Han og kona har i flere år vært Pedersens hyttenaboer, og eier to tilstøtende eiendommer ved ferieparadiset til advokaten.

Angelil likte hva han så, og etter en forhandling om prisen, slo han i juni til og signerte kjøpekontrakten.

Han og kona ville nå eie tre tilstøtende eiendommer med flere brygger på Nøtterøy, med et solrikt areal på over seks mål og vel 150 meter kyststripe vendt mot vest.

Selger var glad, familien Angelil var glad og alt virket å være i skjønneste orden. Overtagelse ble avtalt til 30. oktober 2022.

TRAKK SEG: Investor Morten Angelil ville eid tre tilstøtende eiendommer langs kysten av Nøtterøy, men kansellerte en kjøpekontrakt da han oppdaget ulovligheter. Foto: Iván Kverme

Plattinger til besvær

Men så vist det seg at alt likevel ikke var i orden med Pedersens eiendom i 100-metersbeltet. Fire plattinger på tomten var muligens ulovlige.

– Plattingene var ikke et tema under salgsprosessen. Jeg oppdaget ulovlighetene på egenhånd, etter at salgskontrakten var signert, men før oppgjør og overtagelse var funnet sted, sier Angelil.

Som advokat jobber Pedersen hovedsakelig med eiendomsrett, driver med eiendomsmegling og er advokat for forbrukerorganisasjonen Huseierne, hvor han bistår medlemmer i tvister om mangler ved eiendomssalg.

Han kan dermed regelverket for hvordan man skal behandle ulovligheter på en eiendom svært godt.

Han snudde seg raskt rundt da Angelil påpekte de mulige ulovlige plattingene, og iverksatte en prosess med å få dem godkjent av Færder kommune før den avtalte datoen for overtagelse.

– Jeg har ingen kommentar til saken i det hele tatt. Beklager, er alt Pedersen sier til Finansavisen.

Trakk seg fra kjøpet

Men selv om han nå er taus, har advokaten skrevet i flere brev og e-poster til kommunen i et forsøk på å få godkjent de fire omstridte plattingene.

«Jeg er under sterkt press fra kjøper om plattingene ved sjøen», skrev Pedersen i en e-post til en jurist i kommunen bare fem uker før Angelil etter planen skulle overta hytteeiendommen.

Noen tiltalelse for de ulovlige plattingene fikk han ikke, men derimot et vedtak om at etterhåndsgodkjennelsen av plattingene ikke ble tatt til følge. Angelil trakk seg fra kjøpet.

Ingen av partene har sagt hva den kjente investoren hadde avtalt å betale for eiendommen.

– Det jeg kan si var at summen var lavere enn taksten på 30 millioner, sier Angelil.

Kritiske situasjon

Uansett salgssum, for Pedersen, var det havarerte hyttesalget et alvorlig problem. Med vedtaket fra kommunen ville det bli vanskeligere å selge eiendommen til andre for den prisen taksten gjenspeilte.

«Vi påføres et betydelig økonomisk tap og er satt i en svært kritisk situasjon», skrev Pedersen i et klagebrev til kommunen bare ti dager etter at Angelil skulle ha betalt millioner for eiendommen.

I samme brev, hvor han ba et politisk utvalg i kommunen om å omgjøre vedtaket, skrev han:

«I min verden er det ganske grovt av administrasjonen å ikke gi oss muligheten til å rette opp manglende melding.» og «Kommunen fører hvert år kontroll langs sjøen. Det har aldri kommet kommentarer til noen tiltak.»

Han ble bare delvis hørt i klageprosessen. 

Solgt med ulovligheter

I fjor vår ble hytteperlen så lagt ut for salg på nytt, men denne gang i det åpne markedet og med tydelig opplysninger til eventuelle kjøpere om at tre av fire plattinger på eiendommen var ulovlige.

Håpet for en kjøper var at plattingene kunne bli ansett lovlige, når Statsforvalteren hadde sagt sitt etter en ny klagerunde Pedersen hadde iverksatt.

Verditaksten var nå 29,5 millioner, prisantydning ble satt til 27, men salgssummen endte på 21 millioner kroner.

Pedersens spådom fra høsten 2022, om at han ville bli påført et betydelig økonomisk tap om plattingene ikke ble godkjent, slo til.

SOMMERIDYLL: De nye eierne av sjøhytten på vestsiden av Nøtterøy kan kose seg med nærheten til sjøen og skjermede omgivelser. Foto: FOTOGRAF KAVLIE-BORGE

Et ektepar fra Oslo slo til og sikret seg eiendommen et hovedhus med tre soverom, en stor stue og kjøkken, terrasse og egen vinterhage. På eiendommen står det også et mindre anneks med plass til gjester. Der er det tre soverom, et kombinert kjøkken og stue og mye bodplass.

Har paret båt og den er ikke lenger enn 20 fot, får de også plass til den på en brygge som er anlagt langs den 60 meter lange strandlinjen. Også får de med tre ulovlige plattinger som de nå må finne en løsning for.

Duket for rettssak

Selv om sommerparadiset på Nøtterøy i Vestfjorden nå har fått nye eiere, så er ikke sagaen mellom de to tidligere hyttenaboene Morten Anglil og Thor Henning Pedersen over.  

Advokaten har saksøkt investoren og krever dekket sitt tap ut fra den opprinnelige avtalen de to partene inngikk. Hvor mye Pedersen krever av Angelil, er foreløpig ukjent, men det er snakk om mange millioner kroner.

– Har du noen kommentar til at du er blitt saksøkt med krav om erstatning?

– Jeg må forholde meg til det og overraskende er det vel ikke. Men det var ulovligheter jeg mener han burde ha fortalt meg om. Det gjorde han ikke og da ble det vanskelig, sier Angelil.

Forliksmøte strandet

I et forsøk på å unngå en offentlig rettssak, møttes partene til et meklingsmøte med en dommer 7. mai i år.  Håpet var å få til et rettsforlik begge sider kunne si seg fornøyd med.

Pedersen var representert med sin kollega i Wahl-Larsen, advokat Rikard Berg, mens Angelil stilte med Egil Jarslett i advokatfirmaet CLP.

Men det var dårlig med løsninger i møtet, selv om rettsboken viser at partene forhandlet i fem og en halv time.

Dermed skal saken opp for Oslo tingrett i oktober i år, hvor den vil få full rettsbehandling og uenigheten vil bli avgjørt ved dom.