Før Norbit gikk på børs i 2019, ble selskapet omtalt som «mini-Kongsberg» her i Finansavisen. Bakgrunnen for sammenligningen er at selskapet leverer teknologiløsninger etter skreddersøm til kunder over hele verden.
Dessuten er begge selskapene verdensledende på sine områder. Norbit i litt smalere nisjer enn sin «storebror,» og da først og fremst innen sonarløsninger for å kartlegge havbunnen og teknologiløsninger til intelligente trafikksystemer.
Så har det også vist seg at både Norbit og Kongsberg Gruppen har vært blant de beste aksjene på Oslo Børs i denne perioden. Kongsberg Gruppen troner øverst på avkastningslisten de seneste fem årene, med en oppgang på hele 804 prosent. Norbit ligger et stykke bak, men har likevel nesten gjort femgangeren siden børsnoteringen på 19 kroner sommeren 2019.
Veldig volatilt
Torsdag var det imidlertid bråstopp for kursfesten i det Trondheim-baserte teknologiselskapet. Både inntekter og resultat var et stykke under analytikernes forventninger, og aksjen var rett etter børsåpning ned rundt 10 prosent. Klokken 13.30 var kursfallet redusert til 5,3 prosent til 89 kroner.
– Dagens rapport var nok en påminnelse om hvor lav visibilitet det er innen sonarvirksomheten, og ikke minst hvor volatilt det er fra kvartal til kvartal. Når vi ser på guidingen for fjerde kvartal, ser vi at det underliggende drivet i segmentet fortsatt er bra. Selskapet fortsetter å få nye omfattende kontrakter, sier Pareto-analytiker Marcus Gavelli.
Norbits sonarvirksomhet ligger i forretningsområdet Oceans, som i tredje kvartal hadde en omsetning på 158 millioner kroner, opp fra 134 millioner i samme periode i fjor. Selv om årsveksten er god, var omsetning ned fra 195 millioner kroner i andre kvartal.
– Gitt prisingen og utviklingen i aksjen den seneste måneden, synes vi det virker helt fair at aksjen er litt ned i dag. Selv om konsensusestimater for 2024 nok må ned en 4 prosent, forventer vi ikke å gjøre noe store endringer for 2025 og 2026. Sterkere marginer enn forventet i forretningsområdene PIR og Connectivity vil kompensere for noe lavere vekst i Oceans, sier Gavelli.
Norbit
(Mill. kr) | 3. kv./24 | 3. kv./23 |
Driftsinntekter | 372 | 329 |
Driftsresultat | 54 | 41 |
Resultat før skatt | 49 | 30 |
Resultat etter skatt | 35 | 22 |
Norbits samlede omsetning i kvartalet var 372 millioner kroner, med et driftsresultat på 54 millioner. Pareto-analytikerens forventning var henholdsvis 432 og 70 millioner kroner. Gaveilli hadde før torsdagens presentasjon et kursmål på 110 kroner. Det betyr at han spår aksjen opp nye 23 prosent.
De to andre analytikerne som følger Norbit har også en kjøpsanbefaling og et kursmål på minst 100 kroner.
– Gleder oss allerede
– Vi må bare innrømme at Oceans har vært litt skuffende for oss i tredje kvartal. Men som dere ser av guidingen tror vi på et sterkt fjerde kvartal, sa konsernsjef Per Jørgen Weisethaunet på kvartalspresentasjonen.
Weisethaunet spår at Oceans' omsetning i fjerde kvartal vil ligge på mellom 240 og 300 millioner kroner. Kommer omsetning inn helt i den øvre enden av dette intervallet, vil det bety nesten en dobling fra tredje kvartal.
– I Oceans selger vi ganske dyre ting, så utslagene blir store om noen av salgene forflytter seg inn i neste kvartal. Men det hjelper oss i det minste til å få en god start på det påfølgende kvartalet, sier han.
Siden konsernsjefen gjentar guidingen om en omsetning på rundt 1,75 milliarder kroner for helåret, tyder alt på at Norbits avslutning på 2024 vil bli historisk god. På sikt har selskapet et mål om en omsetning på 2,75 milliarder kroner i 2027.
– Vi gleder oss allerede til å komme tilbake om tre måneder for å presentere fjerdekvartalstallene. Da skal vi også for første gang si noe om våre forventninger for neste år. 2024 var et første steg mot 2027-ambisjonen vår, og vi har et optimistisk syn på 2025, sier Weisethaunet.