<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Yara knuste forventningene

Yara leverte en EBITDA, eksklusive spesielle poster, på 585 millioner dollar i tredje kvartal. På forhånd var det ventet 482 millioner dollar.

Publisert 25. okt. 08:02
Oppdatert 25. okt. 09:08
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 308 ord
LA FREM TALL: Konsernsjef Svein Tore Tore Holsether i Yara International. Foto: Iván Kverme

– Yara leverer rekordhøye produksjonstall og sterke marginer, takket være vårt robuste produksjonsapparat og kjernevirksomheten innen premiumgjødsel, sier konsernsjef Svein Tore Holsether i Yara.

Gjødselgiganten fikk et driftsresultat før av- og nedskrivninger, EBITDA, eksklusive spesielle poster, på 585 millioner dollar i tredje kvartal. Til sammenligning var EBITDA på 396 millioner dollar i samme kvartal i fjor, mens analytikerne hadde ventet 482 millioner dollar, ifølge estimater innhentet av Infront.

Yara

(Mill. USD) 1. kv./24 1. kv./23
Driftsinntekter 3 654 3 883
Driftsresultat 309 125
Resultat før skatt 374 12
Resultat etter skatt 286 2

Resultat etter skatt endte på 286 millioner dollar, mot bare 2 millioner dollar året før. Her var konsensus 127 millioner dollar.

– Vi øker avkastningen i tredje kvartal, og jeg er trygg på at vi kommer til å lykkes med endringene som må til for å sikre bærekraftig lønnsomhet og økt aksjonæravkastning ved å fokusere på kjernevirksomheten og verdiskapende vekst, kommenterer Holsether.

Ikke tilfredsstillende

For at Yara skal være godt rustet for fremtiden er det nødvendig med stabilt høy avkastning i kjernevirksomheten og verdiskapende vekst. De siste årene har vært preget av volatilitet, og selv om Yara har navigert dette godt ved å prioritere driften, er ikke avkastningen i dag på et tilfredsstillende nivå, hevder selskapet i kvartalsrapporten.

«Derfor tar Yara grep for å øke lønnsomheten, ved å fokusere på kjernevirksomhet med høy avkastning, mens aktiviteter med lavere avkastning blir nedskalert. Dette innebærer også en gjennomgang av forretningsporteføljen, hvor målet er å prioritere virksomheter med god lønnsomhet over tid,» står det i rapporten.