<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Aksjen til himmels – analytiker spår stort kapitalbehov

REC-aksjen flyr til himmels på en silangassavtale og er blant børsens mest omsatte aksjer. SpareBank 1 Markets mener selskapet vil trenge over en halv milliard kroner i ny kapital.

Publisert 19. sep.
Oppdatert 19. sep.
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 853 ord
LANGT FREM I TID: REC Silicon har inngått en silangassavtale med batteriprodusenten Sila Nanotechnologies. De første leveransene vil skje i fjerde kvartal 2025, og avtalen strekker seg frem til 2031. Foto: REC

– At aksjen reagerer positivt på denne meldingen er forståelig, men at kursen er opp 30 prosent kan man stille spørsmål ved, sier Pareto Securities-analytiker Gard Aarvik om REC Silicon.

Før børsåpning torsdag varslet selskapet en langsiktig silangassavtale med batteriprodusenten Sila Nanotechnologies. 

I børsmeldingen kommer det ikke frem hvor store volumene er eller hva prisen på gassen er. De første leveransene vil skje i fjerde kvartal 2025, og avtalen strekker seg frem til 2031.

– Jeg er ganske sikker på at REC Silicon ikke vil levere veldig store volumer i startfasen av denne avtalen. Dette er fortsatt et lite marked, sier Aarvik.

Torsdag klokken 12.15 ble REC Silicon-aksjen omsatt for 11 kroner, og var med det børsens fjerde mest handlede aksje med en omsetning på 146 millioner kroner. På forskjellige aksjeforumer var investorer i fyr og flamme etter silangassavtalen.

Stort kapitalbehov

SpareBank 1 Markets-analytiker Jonas Fremming har lenge vært lunken til REC Silicon og har en nøytral-anbefaling med kursmål på 7,5 kroner. Den 8. august skrev han i en analyse at selskapet vil være i negativ kontantposisjon i fjerde kvartal hvis ikke nye penger kommer på plass.

«Etter vår mening er brofinansiering med garanti fra Hanwha det mest realistiske scenariet. (..) Ved ytterligere forsinkelser kan det bli nødvendig med en egenkapitalinnsprøytning», var budskapet.

Torsdag skriver han i en oppdatering at balansen fortsatt er strukket, og at dagens nyhet ikke endrer det faktum. Fremming trekker frem at det vil kreve ekstra investeringer å få på plass leveringsavtalen med Sila Nanotechnologies.

– Det er vanskelig å se for seg at REC Silicon har nok cash og de blir nok avhengige av Hanwha-relatert lån eller potensielt en emisjon. Jeg estimerer at selskapet trenger 50 millioner dollar, sier han.

KAPITALBEHOV: – Det er vanskelig å se for seg at REC Silicon har nok cash, sier analytiker Jonas Fremming i SpareBank 1 Markets. Foto: Iván Kverme

Analytikeren estimerer et årlig EBITDA-bidrag på rundt 34 millioner dollar på avtalen basert på at selskapet vil selge silangass for 25 dollar pr. kilo med volumer på 2.000 tonn, samt en kontantkostnad på 8 dollar pr. kilo.

– Dette er allerede inkludert i våre estimater, og på grunn av at volumene kommer noe senere enn antatt, bør estimatene falle med mer enn 10 prosent for 2025 på grunn av kontrakten. Når det er sagt vil leveringsavtalen redusere risikoen i investeringscaset, sier Fremming. 

Frykter ikke emisjon

Pareto Securities har en kjøpsanbefaling med kursmål på 13 kroner i REC Silicon. Aarvik er ikke bekymret for at det kommer en emisjon.

– Vi tror at det skal gå fint. REC Silicon har en sterk industriell backing fra Hanwha Solutions, som har vært med på å garantere mye av finansieringen. På REC Silicons conference call på fredag ble det signalisert at de er fornøyde med den finansielle situasjonen, men at det vil bli foretatt noe hvis det er behov for det, sier han, og fortsetter:

– REC Silicon har bevist at de kan hente penger i lånemarkedet. Bankene stiller opp så lenge Hanwha Solutions er garantist. Fra et aksjonærperspektiv er det selvfølgelig positivt. Når vi dessuten ser hva REC Silicon kan tjene på sin silisiumproduksjon gjennom off take-avtalen med Hanwha, er jeg ikke spesielt bekymret for selskapets gjeldsnivå.

FRYKTER IKKE EMISJON: – REC Silicon har en sterk industriell backing fra Hanwha Solutions, sier Pareto Securities-analytiker Gard Aarvik. Foto: Iván Kverme

Venter flere avtaler

Investorkontakt Nils O. Kjerstad i REC Silicon opplyser at selskapet har levert silangass til flere batteriprodusenter tidligere, men at dette er den første lange avtalen som er signert.

– Sånn sett er det en milepæl for REC Silicon. Endelig ser dette markedet ut til å løsne. Volumene vil avhenge av hvor raskt Sila Nanotechnologies får rampet opp produksjonen, sier Kjerstad, som hevder det kan komme flere lange silangassavtaler fremover.

– Sila Nanotechnologies ligger på den andre siden av veien, mens Group14 Technologies også bygger en stor batterifabrikk like i nærheten. I tillegg har OneD Battery Sciences en forskningsfasilitet i Moses Lake, sier han, og legger til.

– REC Silicon er den eneste leverandøren av silangass utenfor Kina. For aktører som ønsker seg store silangassvolumer, er det derfor naturlig å ta kontakt med REC Silicon, sier Kjerkstad.

Venter stigende silisiumpriser

Deler av kursløftet i REC Silicon-aksjen henger trolig også sammen med at det er gode utsikter til at prisen på superrent silisium til bruk i solpaneler vil stige frem mot årsskiftet, ifølge Bloomberg.

Prisen på superrent silisiium har stupt 85 prosent siden midten av 2022 som følge av kinesisk overproduksjon. Men nå begynner flere av de kinesiske selskapene og stenge ned fabrikker. Blant annet har Daqo New Energy, som er Kinas tredje største produsent, kuttet sin produksjonsguiding etter å ha levert en et driftsresultat før av- og nedskrivninger (EBITDA) på minus 145 millioner dollar i andre kvartal.

Ifølge organisasjonen China Silicon Industry Association er ikke Dago New Energy alene om å kutte. Neste alle de store kinesiske silisiumprodusentene har stengt ned deler av produksjon. 

Det er dessuten ventet flere nedstengninger utover høsten og vinteren fordi en stram kraftbalanse der mye av silisiumproduksjonen skjer ventes å gi økte strømpriser i vinterhalvåret.