<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Resultatsmell for Hydro

Hydro fikk en justert EBITDA på 5,8 milliarder kroner, som var lavere enn analytikernes forventninger. Det sendte aksjekursen rett ned.

Publisert 23. juli
Oppdatert 23. juli
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 820 ord
SKUFFET: Konsernsjef Eivind Kallevik i Norsk Hydro la frem svake andrekvartalstall. Foto: Iván Kverme

Den ferske konsernsjefen i Hydro, Eivind Kallevik, fikk ingen enkel jobb da han tiltrådte sin nye rolle den 13. mai i år. Tirsdag morgen la han frem kvartalstallene for første gang.

– På justert EBITDA ser vi en svekkelse fra i fjor, og fra første kvartal i år er det en nedgang på 400 millioner kroner. Både volum og priser er opp i perioden, men så blir vi truffet av noe svakere utvikling innenfor resirkulering og extrusion-marginer. Det er extrusions som reflekterer den økonomiske utviklingen i lokalmarkedene i USA og Europa, som fremdeles er svak og der vi ser en nedgang i etterspørsel, sier Eivind Kallevik til Finansavisen.

Hydros justerte EBITDA endte på 5.839 millioner kroner, mot 7.098 millioner i samme periode i fjor. Det er 5 prosent lavere enn hva analytikerkorpset ventet, som var 6.150 millioner kroner.

– På extrusions siden var markedet ned rundt 14 prosent i andre kvartal sammenlignet med i fjor, og det er omtrent det samme som vi ser i våre isolerte tall. Det er klart at 14 prosent er ganske mye når det kommer på toppen av en svak utvikling i tidligere kvartal, sier Kallevik.

Kursfall

Hydro-aksjen reagerte med å falle over 4 prosent fra start når Oslo Børs åpnet tirsdag morgen.

–  Mange forventet at extrusions markedet skulle snu i løpet av andre halvår i 2024, men vi ser at sannsynligheten for dette er liten. Denne oppgangen blir nok skjøvet ut i tid, og det er kanskje dette markedet reagerer på.

Hydro

(Mill. kr)

2. kv./24

2. kv./23

Driftsinntekter

50.944

53.630

Driftsresultat

3.557

7.939

Resultat før skatt

2.160

6.986

Resultat etter skatt

1.421

5.056

I kvartalsrapporten skriver Hydro at en lav etterspørsel i boligsegmentet i Europa og Nord-Amerika skaper utfordringer for tilgangen på alumniskrap, og legger press på resirkuleringsmarginene.

«Det er flere resirkuleringsanlegg som produserer med redusert kapasitet, noe som påvirker både Hydro Extrusions og Metal Markets. Etterspørselen etter komponenter til bil og transport er påvirket av lavere vekst i salget av elbiler og lav produksjon av lastebiler i transportsegmentet, som har hatt negativ effekt på Hydro Extrusions i andre kvartal», skriver Hydro i kvartalsrapporten.

Årsresultatet til Hydro gjenspeiler møtet med et tøft marked, og endte på 1.421 millioner kroner. Til sammenligning fikk de 5.056 millioner kroner året før. Det tilsvarer en nedgang på 3.635 millioner kroner. 

Vekst i inntektsdrivere

Til tross for en lavere lønnsomhet, ser konsernet en positiv utvikling i etterspørselen etter viktige inntektsdrivere.

– Vi er godt fornøyde med det vi ser på oppstrømssiden, altså i forretningsområdene aluminium metal og bauksitt og alumina der vi ser at inntektsdriverne er godt opp i kvartalet, sier han.

Her trekker de blant annet frem at prognosene for økonomisk vekst har stabilisert seg på relativt lavt nivå i løpet av andre kvartal, og det anslås en realvekst i BNP på rundt 2,7 prosent i 2024. De viser også til en nedgående trend i både total- og kjerneinflasjon. 

Den globale etterspørselen etter aluminium er en sentral driver for konsernet. Denne økte med 2 prosent i andre kvartal sammenlignet med samme periode i fjor, drevet av en økning på 3 prosent i Kina. Samlet sett har dette bidratt til en økning i den globale etterspørselen etter primæraluminium på 3 prosent

Revolusjonerer med Porsche

Den 9. juli signerte Hydro en avtale med bilprodusenten Porsche, og innebærer at Hydro kan levere lavkarbonaluminium til Porsches bilproduksjon i årene framover.  

– Porsche-signeringen markerer noe helt nytt innenfor vår industri, hvor i praksis Porsche reserverer lavkarbon-volumer som garanterer tilgang fremover. Det er en helt unik forretningsmodell som også hjelper dem med å dekarbonisere deres verdikjede, sier Kallevik.

Avtalen omfatter både Hydro Reduxa og Hydro Circal, og er den første av sitt slag i alumnindustrien. Ved å utnytte produktpremiene på grønnere produkter, ser de potensiale for å øke inntjeningen med 2 milliarder kroner innen 2030.

– Vi har jobbet med lavkarbonaluminium og hatt en satsning på dette i flere år. Det startet med en signering med Mercedes i fjor, der vi også leverer lavkarbon-produkter, men denne kontrakten her er annerledes av natur. Porsche reserverer nå produksjonskapasitet innenfor et segment av lavkarbonprodukter der det er en generell oppfatning om at det kommer til å bli en mangel i fremtiden. Så de ønsker å sikre seg tilgang, sier han.

Dødsfall ved Hydro-selskap

Samme dag som avtalen med Porsche ble signert, ble Hydro preget av en rystende hendelse. En kontraktør omkom den 9. juli i forbindelse med vedlikeholdsarbeid ved Hydros joint venture-selskap Albras i Brasil. 

– Det var to veldig tydelige ytterpunkter den 9. juli. Fra Porsche signering, til dødsfallet. Det er helt umåtelig tragisk og som leder er det den verste telefonen du kan få. Vi jobber med sikkerhet hver eneste dag, hele uken, på hvert skift. Sikkerhetsarbeid er på toppen av agendaen vår hele tiden, og vi tar dette med stort alvor, sier Kallevik.