<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Resultatsmell for Hydro i årets andre kvartal

Hydro fikk en justert EBITDA på 5,8 milliarder kroner, og faller med det enda en gang i årets andre kvartal. Samme periode i fjor fikk de nærmere 7,1 milliarder kroner.

Publisert 23. juli
Oppdatert 23. juli
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 347 ord
LA FREM TALL: Konsernsjef Eivind Kallevik i Norsk Hydro. Foto: Iván Kverme

Saken oppdateres

– Den positive utviklingen i våre viktigste inntektsdrivere fra første kvartal fortsatte inn i andre kvartal og bidrar til solide resultater i oppstrømsvirksomheten. Nedstrøms svarer vi på utfordringene i møte med et svakt market gjennom kostnadsbesparende tiltak samtidig som vi opprettholder marginer innen ekstrudering, sier konsernsjef Eivind Kallevik i en børsmelding fra Hydro.

Årsresultatet til Hydro gjenspeiler møtet med et tøft marked, og endte på 1.421 millioner kroner. Til sammenligning fikk de 5.056 millioner kroner året før. Det tilsvarer en nedgang på 3.635  millioner kroner. 

Den positive utviklingen i inntektsdrivere knyttes til at prognosene for økonomisk vekst har stabilisert seg på relativt lavt nivå i løpet av andre kvartal, og det anslås en realvekst i BNP på rundt 2,7 prosent i 2024. De trekker også frem en nedgående trend i både total- og kjerneinflasjon. 

Den globale etterspørselen etter aluminium er en sentral driver for konsernet. Denne økte med 2 prosent i andre kvartal sammenlignet med samme periode i fjor, drevet av en økning på 3 prosent i Kina. Samlet sett har dette bidratt til en økning i den globale etterspørselen etter primæraluminium på 3 prosent.

Pressede marginer

Viktige drivere bak produksjonen til Hydro bidrar til å skape problemer for selskapet. Lav etterspørsel i boligsegmentet i Europa og Nord-Amerika skaper utfordringer for tilgangen på alumniskrap, og legger press på resirkuleringsmarginene.

«Det er flere resirkuleringsanlegg som produserer med redusert kapasitet, noe som påvirker både Hydro Extrusions og Metal Markets. Etterspørselen etter komponenter til bil og transport er påvirket av lavere vekst i salget av elbiler og lav produksjon av lastebiler i transportsegmentet, som har hatt negativ effekt på Hydro Extrusions i andre kvartal», skriver Hydro i kvartalsrapporten.

Tragisk hendelse i Brasil

I løpet av perioden ble Hydro preget av en rystende hendelse. En kontraktør omkom den 9. juli i forbindelse med vedlikeholdsarbeid ved Hydros joint venture-selskap Albras i Brasil. 

– Denne tragiske hendelsen viser hvor viktig det er å ivareta sikkerheten i alt vi gjør. Vi sender våre dypeste kondolanser til familien og berørte kolleger, sier Kallevik.