<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Tomra leverte sterkere bruttomarginer i andre kvartal

Tomra leverte flat topplinjevekst, men bedret likevel marginen i alle divisjoner i andre kvartal. 

Publisert 19. juli
Oppdatert 19. juli
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 303 ord
LA FREM TALL: Konsernsjef Tove Andersen i Tomra Systems. Foto: Berit Roald/NTB

Saken oppdateres

SE DIREKTE: Webcast fra kvartalspresentasjonen kl. 8.00

Fredag morgen var det Tomras tur til å legge frem kvartalstall. Fasiten viste inntekter på 3,92 milliarder kroner, noe som er en flat topplinjevekst sammenlignet med samme kvartal i fjor. 

Driftsresultatet før avskrivinger (EBITA) endte på 519 millioner kroner, ned fra 542 millioner kroner i andre kvartal 2023. På forhånd var det ventet en EBITA på 415,7 millioner kroner.

Bruttomarginen gikk fra 42 prosent til 44 prosent i andre kvartal sammenlignet med samme periode i fjor. Tomra opplevde bedre marginer i alle divisjonene; innsamling, resirkulering og mat. 

Tomra 2. kvartal

(Mill. Nok) 2. kv./24 2. kv./23
Omsetning 3.929 3.917
EBITA 519 542
Resultat før skatt 389 436
Resultat etter skatt 295 318

– Det er flott å se den sterke fremdriften fortsette i vår innsamlingsdivisjon, og det er oppmuntrende å se en jevn introduksjon av nye panteordninger (DRS). Markedssentimentet er fortsatt svakere innen resirkulering og mat, hvor inntektene var som forventet ned i kvartalet, sier konsernsjef Tove Andersen i en børsmelding. 

Høy ordrereserve

Den samlede ordrereserven i resirkulering og mat økte med 16 prosent til et rekordhøyt nivå på 2,97 milliarder kroner sammenlignet med andre kvartal i fjor. Dette var til tross for at ordreinngangen var ned med henholdsvis 12 og 2 prosent til 767 millioner kroner og 979 millioner kroner i resirkulering og mat.

Høy aktivitet i «Collection»

I innsamlingsdivisjonen har Tomra flere nye panteinitiativ de kommende årene, hvor divisjonen vil fortsette å oppleve høy aktivitet knyttet til forberedelser for nye markeder, fremkommer det av kvartalsrapporten. 

Ifølge selskapet ser de en normalisering av markedsaktiviteten i resirkulering etter en høy vekst i 2022 og 2023.