<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Bestillingene renner inn for Nammo – ordrereserve på 25 milliarder

Omsetningen økte til 9,3 milliarder kroner for forsvarskonsernet med base på Raufoss. Ordrereserven økte med hele 72 prosent.

Publisert 30. apr. 2024 kl. 11.16
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 636 ord
– NØKKELROLLE: – Nammos leveranser i løpet av fjoråret understreker nøkkelrollen vi spiller i forsvarssektoren, sier Morten Brandtzæg, konsernsjef i Nammo. Foto: Anders Horntvedt

– Nammos leveranser i løpet av fjoråret understreker nøkkelrollen vi spiller i forsvarssektoren. Vi har demonstrert motstandskraft i møte med geopolitiske spenninger og raskt økende etterspørsel, sier Morten Brandtzæg, konsernsjef i Nammo.

Nammo er en halvoffentlig eiet og internasjonal industrigruppe innen luftfart og forsvar. Selskapet har hovedkontor på Raufoss, 3.100 ansatte fordelt på 27 produksjonssteder og tilstedeværelse i 11 land.

Børsnoterte Kongsberg Gruppen eier omtrent en fjerdedel av Nammo gjennom sitt eierskap i finske Patria, der det norske industrikonsernet sitter på halvparten av aksjene.

Den andre halvparten eies av staten, ved Nærings- og fiskeridepartementet.

Nammo

(Mill. kr) 2023 2022
Driftsinntekter 9190,5 7451,6
Driftsresultat 1053,6 736,1
Resultat før skatt 880,2 688,0
Årsresultat 609,0 507,6

Eiere: Den Norske Stat (50 %), Patria (50 %). Patria eies i sin tur av den finske stat (50,1 %) og Kongsberg Gruppen (49, 9%).

– Vi gjør alt vi kan 

2023 ble et år med heftige veksttall: Salget økte med 23 prosent til 9,2 milliarder kroner, med høyere salgsvolum som den viktigste driveren.

Salget økte både av kommersiell ammunisjon samt små, mellomkaliber og grovkalibret militærammunisjon til artilleri. Også salget av skulderavfyringssystemer som M72 økte også kraftig.

– Europa og Nord-Amerika er de viktigste markedene Nammo, og geopolitiske spenninger har fortsatt å drive etterspørselen, sier Brandtzæg.

Den samlede effekten på salget fra krigen i Ukraina skal imidlertid være begrenset. Det skyldes tiden det tar for ordre å bli produsert og levert.

– Hvorfor går det ikke raskere å få produsert våpen og ammunisjon til Norge, Ukraina og våre allierte?

– Vi gjør alt vi kan for å levere til både Norge, NATO-allierte og Ukraina. Men produksjonslinjene er tilpasset 30 år med dyp fred og små bestillinger. Det tar tid å bygge opp en mye større produksjonskapasitet, sier Thorstein Korsvold, kommunikasjonsdirektør i Nammo.

– Investeres voldsomt

Nammo oppnådde også en rekordhøy ordrebeholdning på 25,4 milliarder kroner.

– Det viser tillit til Nammos produkter i lys av økende forsvarsbehov, sier Brandtzæg.

Ordrereserven var 14,8 milliarder kroner ved utgangen av 2022. Det innebærer en vekst på 72 prosent i løpet av året. Bestillingene tilsvarer nesten tre års omsetning for Nammo med dagens produksjonsnivå.

– Ordrereserven øker fordi det kom svært mange bestillinger i 2023. Etterspørselen etter visse typer forsvarsmateriell er mangedoblet. Det investeres nå voldsomt i produksjonskapasitet, men det vil i noen tilfeller ta flere år å etablere nye produksjonslinjer, sier Korsvold.

– Hvordan prioriterer dere ekspederingen av ordrene? Er det førstemann til mølla, politisk bestemt, avhengig av betaling fra bestiller eller opp til Nammo å vurdere?

– Det foretas en forretningsmessig prioritering. I noen tilfeller kan beredskapshensyn endre på den rekkefølgen, svarer han.

Flere milliardkontrakter

Overskuddet for året, det vil si resultat etter skatt, økte med 20 prosent til 609 millioner kroner.

– Det understreker effektiv drift. Nammos løpende lønnsomhetsprogram har fortsatt å gi resultater, samtidig som det har vært robust etterspørsel i markedet, sier Brandtzæg.

Han viser også til at Nammo har gjort betydelige investeringer i maskiner og infrastruktur i flere land for å øke produksjonskapasiteten og støtte vedvarende vekst.

Nammo-sjefen ønsker ikke å tallfeste hvor mye som er gått til økt produksjonskapasitet. 

Men det har vært flere drypp fra regjeringen: I januar hadde statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) med seg en pakke på 2 milliarder til Raufoss. 

Av dette skulle 1 milliard kroner gå til Nammo for å øke produksjonskapasiteten.

I januar 2023 bestilte regjeringen artilleriammunisjon fra Nammo for inntil 2,6 milliarder kroner.

– Viktige kommersielle milepæler i løpet av året inkluderte den største artilleriordren noensinne fra Norge, samt strategiske utvidelser i den nordiske forsvarssektoren, sier Brandtzæg.

Blant annet etablerte Nammo i fjor tilstedeværelse i Danmark for å styrke nordisk forsvarsindustrielt samarbeid.