<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Strategiprosess mens solindustrien dør

Om regjeringen ikke tar grep, skapes industriarbeidsplasser i utlandet og ikke i Norge, skriver Helge Skaarberg Holen i NorSun.

Publisert 8. okt. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 420 ord
Article lead
lead
BRATT MOTBAKKE: Norwegian Crystals har allerede gått konkurs, og REC Solar og NorSun går på sparebluss på grunn av mangel på tiltak for å bøte på de ekstreme kraftprisene, skriver artikkelforfatteren. Foto: NorSun
BRATT MOTBAKKE: Norwegian Crystals har allerede gått konkurs, og REC Solar og NorSun går på sparebluss på grunn av mangel på tiltak for å bøte på de ekstreme kraftprisene, skriver artikkelforfatteren. Foto: NorSun

NorSun er takknemlig for at solindustrien nå inkluderes i det grønne industriløftet og at virkemiddelapparatet gis økte rammer. Men det kan være «for lite og for sent». Strategien skal legges i 2024, og da frykter vi at solindustrien er død før strategien er klar. Det trengs handling – ikke strategiprosess!

Helge Skarberg Holen. Foto: NorSun

Kina har gjennom subsidier og vellykket oppskalering utkonkurrert vestlig solindustri samtidig som solenergi er blitt verdens billigste energikilde. Europa vil bryte avhengigheten, og ser kritisk på bruk av tvangsarbeid i Kina. NorSun er den eneste gjenværende vestlige produsenten av silisiumblokker og solskiver. EU nærmest trygler om at Norge må ta sin del av dette industriløftet for å sikre en selvstendig energiforsyning uavhengig av autoritære stater (REPowerEU). Det handler om etablering av en storskalaindustri og et offentlig-privat samarbeid om gjenoppbygging av europeisk solindustri.

Virkemidlene treffer ikke strategisk industribygging i stor skala, og strategiarbeid betyr lite hvis solindustrien dør før strategien er lagt. Norwegian Crystals har allerede gått konkurs, og REC Solar og NorSun går på sparebluss på grunn av mangel på tiltak for å bøte på de ekstreme kraftprisene.

Støtteordningene i EU legger opp til et nødvendig offentlig-privat samarbeidsløft

Industrien trenger ordninger som sikrer gjenoppbygging av solindustrien, med Norge i en ledende posisjon og Europa som partner og hjemmemarked.

NorSuns teknologi, merkenavn og kunderelasjoner gir et unikt utgangspunkt for å bygge en posisjon. EU anerkjenner denne posisjonen gjennom sin bevilgning av 600 millioner kroner fra EU Innovation Fund for å kunne tredoble kapasiteten i Årdal. Spørsmålet er om regjeringen følger opp denne muligheten til å bygge industri samtidig som den energipolitiske posisjonen i Europa styrkes.

Et av NorSuns viktigste konkurransefortrinn er et lavt karbonfotavtrykk. Det skyldes konkurransedyktig og ren norsk vannkraft, og bedre utnyttelse av råvarer sammenlignet med konkurrenter. Energimengden i hele verdikjeden for å lage en solskive hos NorSun gjenvinnes i løpet av syv–åtte måneder, og er en fornybar lavkost «evighetsmaskin» med en levetid på 40–50 år.

Støtteordningene i EU legger opp til et nødvendig offentlig-privat samarbeidsløft. Rammene er i størrelsesorden 1 milliard kroner per GW eller cirka 3 milliarder kroner inklusiv 600 millioner fra EU for et anlegg som det som planlegges i Årdal. Om regjeringen ikke tar grep, skapes industriarbeidsplasser i utlandet og ikke i Norge. Spørsmålet er om vi tar vare på muligheten gjennom handlinger, eller lar bransjen dø mens regjeringen lager strategi.

Helge Skaarberg Holen

Direktør for strategi og forretningsutvikling i NorSun