<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Helsegigant til ny rekord

Satsingen på kreftbehandling og slankemidler har sendt selskapet til nye høyder.

Publisert 14. aug.
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 301 ord
Article lead
lead
NY MILEPÆL, NY REKORD: For AstraZeneca og toppsjef Pascal Soriot. Foto: Bloomberg
NY MILEPÆL, NY REKORD: For AstraZeneca og toppsjef Pascal Soriot. Foto: Bloomberg

Legemiddelgiganten AstraZeneca har passert en verdsetting på 200 milliarder pund for aller første gang, etter at satsingen på kreftbehandling har sendt aksjen til værs, melder Bloomberg.

Det tilsvarer rundt 2.740 milliarder kroner etter dagens valutakurs.

På det meste onsdag har AstraZeneca-aksjen vært opp 0,5 prosent til ny all-time high på 12.990 pence på London-børsen. Senere har kursen snudd til et fall på 0,6 prosent.

Tirsdag steg aksjen 1,1 prosent til 12.920 pence, og selskapet avsluttet dermed handelsdagen med en markedsverdi på over 200 milliarder pund for første gang.

Hittil i år er aksjen opp rundt 22 prosent, og det var i april at selskapet passerte Shell og ble Storbritannias mest verdifulle selskap på børs. Både Shell og Vodafone har hatt en markedsverdi på mer enn 200 milliarder pund tidligere – henholdsvis i 2018 og i 2000 – ifølge Financial Times.

«Veksten deres har vært stabil heller enn prangende, med potensial for fremskritt innen kreftbehandling og i noen tilfeller vekttapsmidler, som tiltrekker seg investorenes oppmerksomhet,» sier analysesjef Danni Hewson i AJ Bell til Bloomberg.

Nær dobling innen 2030

Satsingen på kreftbehandling medvirket til at selskapet økte inntektene til mer enn 45 milliarder dollar i fjor – tilsvarende 480 milliarder kroner.

I mai presenterte konsernsjef Pascal Soriot planer som skal gjøre at selskapet øker til en omsetning på 80 milliarder dollar innen 2030, ifølge Financial Times.

Soriot har ledet AstraZeneca siden 2012. Han har rettet fokuset mot forskning og utvikling etter at amerikanske Pfizer mislyktes med å kjøpe opp selskapet i 2014. Siden har selskapet utviklet flere vellykkede behandlinger for kreft og diabetes, skriver avisen.

AstraZeneca har også utviklet en coronavaksine, som senere måtte trekkes tilbake.

Soriot var forøvrig fjorårets best betalte toppsjef blant selskapene notert på britiske FTSE 100. Hans totale lønn utgjorde nærmere 232 millioner kroner.