<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Vi er blitt et norsk industrieventyr

Flokk vokste i fjor, til tross for et krevende marked i Europa. Nå snuser kontormøbelprodusenten på oppkjøp i Asia.

Publisert 28. apr.
Oppdatert 8. mai
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 664 ord
REDDET AV USA: – USA er verdens største marked for kontormøbler, og dette markedet har i tillegg den beste makrosituasjonen akkurat nå. Det er mer utfordrende i Europa, der totalmarkedet viste en nedgang i 2023, sier konsernsjef Lars I. Røiri (t.v.) i Flokk. Her sammen med finansdirektør Henning Karlsrud. Foto: Christian Løken

– Det er moro at vi er blitt et stort norsk industrieventyr. Vi har gått fra å være en liten fabrikk på Røros til å bli en global aktør. Vi er i dag ti ganger så store som for 20 år siden, sier Lars I. Røiri, konsernsjef i Flokk.

Via oppkjøp har kontormøbelprodusenten Flokk vokst jevnt og trutt de seneste årene. I fjor ble det ny rekord. Konsernets omsetning økte med 3 prosent til 3.826 millioner kroner. Samtidig vokste justert EBITDA med 16 prosent til 793 millioner kroner.

Med litt medvind lukter vi på 5 milliarder i 2024
Lars I. Røiri

– Vi er stolte av å vokse med 3 prosent i et krevende marked. Etter oppkjøp ligger vi an til å nå 4,5 milliarder kroner i 2024, men med litt medvind lukter vi på 5 milliarder, sier Røiri.

Oppkjøpet han sikter til er amerikanske Stylex, som Flokk kjøpte i starten av januar i år. Denne produsenten omsetter for over 500 millioner kroner på årsbasis, noe som vil bidra til vekst i år. I USA eier Flokk fra før også 9to5 Seating, som ble kjøpt i 2019.

– Vi har nå mer enn 90 prosent av omsetningen utenfor Norge. I år vil USA stå for en tredjedel av vår omsetning. USA er verdens største marked for kontormøbler, og dette markedet har i tillegg den beste makrosituasjonen akkurat nå. Det er mer utfordrende i Europa, der totalmarkedet viste en nedgang i 2023, sier Røiri.

– Vi anslår at vårt totalmarked i Europa var ned 10-15 prosent i fjor, så vi tar markedsandeler, supplerer Henning Karlsrud, finansdirektør i Flokk.

Flokk Holding

(Mill. kr) 2023 2022
Driftsinntekter 3.826 3.720
Justert EBITDA 793 686
Driftsresultat 477 404
Resultat før skatt −35 77
Årsresultat −83 4

  • Europas største produsent og leverandør av kontorstoler. Leverer både kontormøbler og arbeidsplassløsninger i en rekke markeder.
  • Favner 11 merkevarer: Norske Håg, polske Profim, svenske RH, Malmstolen og Offecct, amerikanske 9to5 Seating og Stylex, danske RBM, sveitsiske Giroflex, nederlandske BMA og britiske Connection Seating.
  • Oppkjøpsfondet Triton har siden 2014 vært majoritetseier. Ledelsen i Flokk sitter på mindre aksjeposter.

Rød bunnlinje

– Dere ble reddet av det amerikanske markedet i fjor?

– Det dro godt, ja, sier Røiri.

– Vi hadde en positiv valutaeffekt, og opplevde en veldig sterk resultatforbedring i USA, supplerer Karlsrud.

Det tyske markedet viste en positiv utvikling i fjor, ifølge Røiri og Karlsrud, men økte renter og redusert økonomisk aktivitet i flere europeiske land virket negativt inn på utviklingen.

– Det viser fordelen med å være til stede i flere markeder. Da er man ikke så utsatt for syklisk aktivitet i enkeltmarkeder. I tillegg har vi ikke lenger bare arbeidsstoler; vi har hele løsninger for kontorinnredning. Det er også en fordel, sier Røiri.

Selv om driftsresultatet økte bra ble det rødt på bunnlinjen for Flokk-konsernet i fjor.

– Det er naturlig med tanke på at vi har vokst via oppkjøp. Vi har lån i euro og dollar, og rentekostnadene økte fra 174 millioner kroner i 2022 til 373 millioner i fjor, sier Karlsrud.

Vurderer oppkjøp i Asia

– Har dere planer om flere oppkjøp?

– Markedet er fragmentert, så vi kan fortsette konsolideringen de neste ti årene. På sikt sikter vi mot en topplinje på 10 milliarder, og via oppkjøp kan vi vokse både i Europa og USA, sier Røiri.

– Vi har begynt å jobbe litt i Asia, og ser også på oppkjøpsmuligheter der. Hvorvidt neste oppkjøp vil skje i Europa, USA eller Asia avhenger av hvilke muligheter som dukker opp, men vi jobber med en håndfull prosjekter, fortsetter han.

Vi blir enten solgt eller børsnotert
Henning Karlsrud

Håg på Røros ble kjøpt opp av svenske Ratos i 2007, og Scandinavian Business Seating ble dannet. Ti år senere skiftet selskapet navn til Flokk, som siden 2014 har vært eid av oppkjøpsfondet Triton.

– Triton er ikke en aktør som eier evig. Vi blir enten solgt eller børsnotert, men vi vet ikke når det vil skje, sier Karlsrud.