<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Utsetter ny prisøkning på poser

Salget av plastposer har stupt etter forrige prisøkning i august. Nå har Handelens Miljøfond valgt å utsette neste prisheving med inntil et halvt år. 

Publisert 1. des. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 349 ord
MINDRE PLAST: Nordmenn har kjøpt nesten 60 millioner færre plastposer sammenlignet med fjoråret, etter at gebyret på posene ble doblet i august. 60 millioner plastposer tilsvarer over 1.000 tonn plast. Foto: Dreamstime

Handelens Miljøfond har bestemt seg for å utsette den neste prisøkningen på plastposer som var planlagt å tre i kraft 1. januar, opplyser foreningen fredag. 

– Forbrukerne endret vaner mye fortere enn vi så for oss, sier daglig leder Cecilie Lind.

UTSETTER PRISHEVING: Handelens Miljøfond og daglig leder Cecilie Lind. Foto: Max Emanuelson

Salget ned 40 prosent

Handelens Miljøfond er handelsstandens egen storsatsing for å løse miljøproblemer knyttet til plast, og er Norges største private miljøfond. Det ble etablert i 2017 og fondets medlemmer omsetter over 80 prosent av det totalt antall plastbæreposer som selges i Norge.

Etter at fondet doblet poseavgiften fra 1 krone til 2 kroner pr. pose i august, har salget av plastposer falt med nesten 40 prosent, og nedgangen ser ut til å fortsette. 

– De nyeste tallene viser at vi har redusert forbruket vårt med nesten 60 millioner poser sammenlignet med samme periode i fjor. Både medlemmene våre og norske forbrukere har endret vaner i rekordfart, sier Lind

– 40 prosent reduksjon er en utrolig omstilling, og det på bare fire måneder, legger hun til. 

Kommer ny prisøkning

For å få størst mulig miljøeffekt må plastposene erstattes av ombruksløsninger som handlenett, sekk og veske. Selv om mange har endret vaner, er det fremdeles forbrukere som trenger tid til å endre vanene sine.

Vi ønsker ikke å skru til for hardt
Cecilie Lind

– Vi ønsker ikke å skru til for hardt og for fort, da risikerer vi at noen velger engangsløsninger som papirposer eller andre «snarveier» i stedet. Når forbruket allerede er redusert med nesten 40 prosent, ønsker vi å la de andre tiltakene våre virke og la handelen og forbrukerne omstille seg, før vi øker kontingenten på nytt, da senest 1. juli 2024, sier Lind.

Fondet får ut ny data hver måned, og sier de vil bruke dette for å iverksette de tiltakene som trengs for å få den ønskede effekten på plastposeforbruket. 

– Vi er på god vei, men vi er ikke i mål enda. Så vi følger utviklingen tett og iverksetter kontingenthevingen når den trengs, sier Lind.