RECSI - Tiden fremover:

Slettet bruker
RECSI 28.08.2022 kl 11:27 5643

Nb. Det er ingenting nytt i denne tråden. Tråden er ment for de av dere som har lite eller begrenset kunnskap om REC Silicon

Mye har skjedd med REC Silicon siden Kjell Inge Røkke kjøpte seg inn - og siden solgte posten videre til Hanwha. Etter å ha ligget med "brukket rygg" over mange år, så er status presens en helt annen. Grunnet handelskrig med Kina, kombinert med blant annet en internasjonal energikrise og hårete klimamål nedfelt i Parisavtalen, så har caset «REC Silicon» endret seg totalt. Det er nå mange aktører som ønsker del i REC Silicons produksjon. Jeg skal her begrense meg til å kort kommentere resultatet av de politiske prosessene som nå har fått gjennomslag i USA - og hvilken effekt disse vil kunne ha i forhold til REC Silicon fremover. Fokuset er sol, batteri og semiconductor industrien.

1. Som et resultat av «INFLATION REDUCTION ACT» så vet vi via bransjenettstedet PW Magazine at Hanwha (med datterselskapet Q-Cells) nå er i ferd med å utvide sin solcelleproduksjon betraktelig i USA. Vi vet med stor sannsynlighet at de planlegger en gigantfabrikk med en kapasitet på 9 GW, noe som vil kreve mer enn 27000 tonn polysilikon i året. I tillegg så vet vi (via overnevnte bransjenettsted) at Hanwhas fabrikk for solceller i Dalton produserer 1,7 GW - og at det planlegges en utvidelse med 1.4 GW. Samlet vil dette gi en kapasitet på 12,1 GW - noe som totalt krever i overkant av 36.000 tonn polysilikon i året. Moses Lake har dags dato kun en kapasitet på omtrent 20.000 tonn i året.

2. I tillegg til overnevnte så vet vi at REC Silicons anlegg i Butte er verdens største produsent av silangass til blant annet semiconductor industrien, og at Bidens «CHIPS AND SCIENCE ACT» med stor sannsynlighet vil skape betydelig økt etterspørsel etter Buttes produksjon.

3. Vi vet at Bidens «iNFRASTRUCTRURE INVESTMENT AND JOB ACT» vil bidra til å skyte fart i utviklingen av batteriproduksjonen - og vi vet at flere store batteriprodusenter (i konkurranse med Hanwha) er interessert i produksjonen ved Moses Lake

KONKLUSJON: Fremtiden til REC Silicon ser (etter mitt skjønn) meget lys ut. Hvis REC Silicon skal dekke 100% av Hanwhas fremtidige produksjon på 12,1 GW, så må REC Siicon utvide sin kapasitet betydelig. Skal de samtidig kunne utnytte etterspørselen fra batteriprodusentene og semiconductor, ja da ligger det vel i kortene at det går mot en betydelig utvidelse både ved ML og Butte, slik jeg ser det.

Med sin patenterte FBR teknologi, så kan REC Silicon skilte med verdens laveste kabonavtrykk og verdens laveste produksjonskostnader av polysilicon ved 100% kapasitet.
Redigert 28.08.2022 kl 11:35 Du må logge inn for å svare
fjellape
01.09.2022 kl 16:58 5049

Hvis man skal summere opp, så kan også nevnes:

Selskapet er innenfor energikrevende industri:
Recsi har en liten fabrikk, kallt Butte, som produserer silisium til halvlederindustrien. Fabrikken er sårbar for høye strømpriser.
Selskapet har en større fabrikk, i Moses Lake, som ligger brakk for tida, men som skal gjennåpnes og som produserer med lite energiforbruk.

FBR-Teknologi:
Selskapet har utvikla prosesser for Fluidized Bed Reactor, FBR, som har 80-90% mindre endergiforbruk enn konvensjonelle teknologi med utstyr fra Siemens. Andre konkurenter har ikke fått lignende teknologier til å fungere, mens Resci har lykkes med reaktorer og ML, og i Yulin i Kina, hvor sistnevnte er i prod, etter at Recsi nærmest har gitt bort teknologien sin der.
Fordelen med FBR, er kontinuerlig drift, i motsetning til Siemens-maskiner som må startes og stoppes.
Ulempa med FBR, er at man trenger stabilt salg, for å holde maskineriet i gang, og det har ikke ML klart de siste åra.

Moses Lake:
Reaktorene her er bygget for solindustrien. De aller siste åra, mens fabrikken har ligget brakk, er den oppgradert til større produktspekter, og den skal kunne levere silisium til framdriftsbatterier.
Her skal man kunne produsere 20 000 tonn/år, eller årlig til solceller på 10Gw.

Handlekfraft:
Fabrikken her, tyder på at det har vært drivkrefter i selskapet som har bygget opp noe banebrytene og stort i en periode, og deretter ser det ut til å ha vært en periode hvor selskapet har vært uten handlekraft, og man får ikke produksjone til å gå. Ledelsen var lenge ensidig opptatt av at man kun ville selge til Kina, og da det ikke gikk, så stoppa man produksjonen i ca 2019. Man har ikke klart å ta grep for gjennomgående verdikjede.

Nå virker det som at en framtidig kunde, som er et mektig konsern, tar litt styring over selskapet, ved at man har kjøpt en tredjedel av selskapet i vinter, akkurat under grensa for budplikt, og man har bytta ut hele styret med sine egne kandidater.

Markedspriser:
For tida er det høye spotpriser for produktene man kunne ha solgt. Det snakkes om spotpriser på 40usd i Kina. Mange mener prisene kan bli lågere på sikt.

Etterspørsel, sol:
De siste 20 åra har Kina med sine intensiveer for solkraft, klart å flytte det meste av solkfraftindustrien til Kina. De mest moderne fabrikkene var i Tyskland og Europa, men de blei etterhvert flytta til Kina. Nå er det sterke behov i samfunnet for å få utenomkinesiske verdikjeder.
Nå er det en enkelt kunde som ønsker å bestille opp omtrent hele produksjonen fra ML, som skal komme i full drift om ca 2 år.

Etterspørsel, anoder:
Silisiumandoer til lithiumbatteirer, er noe teknologer ha drømt om i flere tiår, uten å få til skikkelig. Fordelen er høy energitthet som kan gi lav vekt, høy batterikapasitet, og lågere produksjonskostnader, låg indre motstand og høy ladeffekt. Nå er det enkelte som har blanda noen få prosent silisium i anoder til enkelte batterityper som er produsert i store volumer. Og det er mange små og store teknologiselskaper som mener de har lure løsninger på gang. Da gjelder det å kunne bedømme sannsynlighet for at silisiumandoer blir suksess, og tidspersektiv for når det skjer. Spådommer går ut på at det kommer anoder med 10-20% silisium de nærmeste åra, og at det kan stige til 100% lithium etter 2030.
Det er et teknologiselskap i Califorinia som i mine øyne ser ut til å være ett av dem som finner veien til industrialisering: OneD Sinanode. Selskapet har også samme addresse som Recsi i ML. OneD har hatt stigende pilotproduksjon siden 2015, og det når industrialisering ved å tilby teknologien sin til store OEM-selskaper som utfører hver sine produksjoner. I 2. kvartal 2021 skrev OneD kontrakter med de store OEM, som nå bygger opp hver sine pilotproduksjoner i Moses Lake, hvor hver fabrikant har eller skal ha pilotproduksjon for ca 10 000 framdriftsbatterier til biler i året, for å teste ut sine egne batterimodeller.
OneD mener kampen mellom bilfabrikanter gjelder 2025-modeller, hvor man er avhengig av silisium i anodene for å vinne EV-racet. og OneD antyder at det har avtaler for produksjon til millioner av biler, så jeg føler meg trygg på deres milepelsplan om oppskalert produksjon i løpet av 2024.
Magefølelsen min er at det er flere selskaper og teknologier som lykkes med 10-30% silisium i 2025.
Etter mine anslag, vil bilbransjen i nordamerika trenge i størrelsesorden en halv eller en ML-fabrikk i 2025, for å levere 2 miillioner EV til USA:
60kwt karbonanode veier 60kg.
60kwt anode med 20% silisium, har 4 kg silisium og veier 20 kg.
60kwt anode med 10% silisium, har 3 kg silisium, og veier 30 kg, etter mine beregninger.
60kwt anode med 100% silisium, vil veie ca 5,5 kg.
2 millioner biler a 4kg silisium, vil kreve 8 000 tonn.
60kwt-batterier finner vi i små biler som 2017 Bolt, og populære modeller som F150 Lightning og Virdian kan ha 2-3 ganger så store batterier, og større i framtidda.
Det er prognoser på at det vil selges 11 millioner elektriske biler i verden, i 2025.
Bilbransjen avtaler forsyningslinjer noe år før nye fabrikker prodsettes.
Dersom Recsi har en gevinst på 5-35 usd/kg, så kan man få en liten fortjeneste på hvert kjøretøy.


Etterspørsel, halvledere:
Halvledereindustrien er i ferd med å skalere opp i USA.

Recsi har for flere månedersiden gitt signaler om at selskapet er i diskusjoner med kunder.

Usikkerhet:
Usikkerhet i markedet skapes av manglende vurderinger av hvilke stadier de ulike teknologiselskaper er i.
Dessverre er det på trådene her mye hausing av teknologiselskaper innen batteritekonologi. Det er teknologier som er spennende i seg sjølv, men selskapene ligger flere år unna produksjon, og jeg kan ikke se at de vil være med på 2025-kampen, og i mine øyne har de samme betyning for Recsi, som Koenigsegg har for Euquinor.
I 2020 børsmeldte Recsi samarbeidsavtaler med oppstartsselskaper som hadde svært urealistiske framdriftsplaner.
Derimot: Selskaper som ser ut til å nå industrialisering, går under radaren uten å ta oppmerksomhet. Følger man med på disse, så kan man få realistiske prognoser for framtida. Oppstartsplanene for ML, synes jeg stemmer godt med framdriftsplanene for OneD, og de har jeg tiltro til.
Følger man ikke med på hva som industrisettes rundt omkring, er det lett å tenke som Molnes, at Recsi er et risikabalt selskap.


(Det er bra å ha en tråd med oppsummering for nye lesere, men da burde tittelen reflektere nettopp det)
PHOinvestor
01.09.2022 kl 17:15 4988

Takker oppummeringen
uldiuldi
01.09.2022 kl 19:39 4745

Tak fjellape
Stabukk
01.09.2022 kl 21:40 4539

Takk både til SolEnergi og fjellape for det som framstår som fakta og truverdige vurderingar. Detter er viktig og nyttig for mulige nye investorar i selskapet.
(Meiner det først og fremst er silangass til halvledar-industrien som blir produsert i Butte. Rec kan sjå fram til auka leveransar til Intel og andre som bygger ut nye fabrikkar i USA med oppstart ikkje altfor langt fram i tid).

Rec betalar i dag 11,5% rente på ein obligasjon som går ut i 2023. Dei fleste reknar med at selskapet vil «bytta ut» dette lånet med eit som er rimelegare. Men andre alternativ kan bli vurdert.

Kontraktar om avtalar med kundar for produksjon frå ML-anlegget er eit uavklart «spenningsmoment». Nokre av desse kontraktane kan bli meldt i år.
Stabukk
02.09.2022 kl 06:41 4192

Siste punktet i startinnlegget omtalar Rec sin patenterte teknologi, FBR. Her må det ligga ei viktig inntektskjelde i tillegg til full produksjon ved dei to fabrikkane i USA. Teknologien bør kunna seljast til aktørar i til dømes India, som har varsla meir satsing på solenergi framfor bruk av kol.

Ut over denne muligheten, er det så langt ikkje sett ny synlig short (over 0,5%) i Recsi-aksjen etter midten av august. Voleon gjekk då truleg heilt ut, i alle fall under grensa som viser i Finanstilsynet sitt Shortsalgregister.

Mi vurdering er også at framtida til Rec Silicon «ser meget lys ut».
Redigert 02.09.2022 kl 06:42 Du må logge inn for å svare
spekulant6
02.09.2022 kl 08:34 4011

Dette er noe av den beste tråden på lang tid når det gjelder Rec Silicon. Tråden er basert på fakta, og ikke en masse meninger om framtidig aksjekurs. Markedsbehovet/etterspørselen etter Rec sine produkter er stor og blir enda større i årene framover. Den store x-en i dette er hvilke priser Rec oppnår i kontraktene, som igjen vil vise hvilke marginer som kan beregnes når produksjonen er oppe + evt. nye investeringer. Så lenge det ikke er kjent, så er det vanskelig å regne på verdiene i aksjen. Skal en satse på Rec som aksje, så må en tro på at det blir gode "nok" priser/marginer i kombinasjon med høye produksjonsvolumer. Om aksjen da er verdt 40 eller 60 eller 150 får tiden vise, men en spennende selskap med et lite "forsprang" på konkurrentene er det definitivt. Skulle det komme et børskrakk, så vil selvfølgelig også denne aksjen falle. Så en må nok ha 1-2 års horisont ved dagens kurser. Jeg vurderer oppsidepotensialet som betydelig større enn nedsiden.
Nsxnsx
02.09.2022 kl 08:41 3967

Hva skjer om Equinor legger inn et bud på Recsi ? De ønsker jo det grønne skifte velkommen, og har altfor mye penger på bok.

650.000.000.000,- i cash. Recsi er jo bare en liten fis pr dato, men kan jo bli enormt noen år frem i tid.
thief
02.09.2022 kl 08:49 3927

Er jo ikke lenge til en mulig kjempetrigger smeller inn.Langtidskontrakten med hanwha er jo guidet å komme i q3,eller tidlig q4,altså når som helst nå🙂Da blir det nok lettere å regne på fremtidig inntjening/verdi!Vil tro at dagens mcap da vil fremstå veldig lav.Analytikerne har en polypris på 14-22 i beregningene sine.Spotprisen denne uken var vel ca 38!Vil tro at en kontrakt med hanwha vil overraske på oppsiden. Bare noen få dollar ekstra vil ha mye å si.Rec sier jo at 3$ fra miljøpakken som ble vedtatt utgjør nesten 500mill i året,ved full produksjon. Det er store beløp!Priser på rundt 25$,vil gi flere milliarder i overskudd for Rec. Sier seg selv at mcap på 8.5-9mrd da er utrolig lavt.Så blir utrolig spennende de neste ukene nå,i påvente av kontrakten med hanwha 🙂Rec har vel oppgitt kostpris til 8-9$,så med 3$ i skattelette kommer den på rundt 6$.Bare en polypris på 20$,vil være fantastisk!
Redigert 02.09.2022 kl 08:53 Du må logge inn for å svare
PHOinvestor
02.09.2022 kl 09:03 3856

jøss en rec tråd uten en masse tull det var noe nytt
Sølvbuen
02.09.2022 kl 13:57 3570

Pareto har lagt til grunn i sine analyser en pris på 35,6 usd/kg mener jeg. Pr nå er dette litt lavt ettersom prisen synes å ligge rundt 38-40 usd/kg. Dette endres daglig ettersom markedet for polysilisium er stort og voksende. Solcellepanelbransjen er fortsatt på krypestadiet antatt. Polysilisium trenges også i batteriene som nå kommer. Mao. nye bruksområder og megatrender. Jeg er usikker på hvordan markedet fungerer mht prisingen som sådan.
Se link http://pvinsights.com/

Vedlagt i linken ligger noen tall som viser spotmarkedet i Kina og utenfor. Hvorvidt det også er et fungerende terminmarked vites ikke. Jeg vil anta det også enten er et terminmarked allerede og /eller som vil utvikles etterhvert. Terminmarkedet er avledet av spotmarkedet. Uansett vil Hanwha måtte forholde seg til at det er et eksisterende spotmarked for råvaren polysilisium og prisfastsettelsen i leveranser til de, vil måtte baseres på hva spot og markedsprisen tilsier over tid. Spot eller termin over tid. Veldig store avvik fra dette kan vanskelig tenkes. I så fall blir det støy. Lite som tyder på at Hanwha ønsker støy. Bare se hva de har betalt for aksjene sine. NOK 20 var 15-20% høyere enn markedspris/børs da de kjøpte seg inn. Mao hørs de svært så rause ut med tanke på etikk /moral og fairness. Høstjakten blir spennende i år !
Stabukk
02.09.2022 kl 15:01 3466

E24 hadde vel ein artikkel i går om at kursmål og analysar er nokså usikre spådommar å stola på! Dei bør gjerne takast med ei klype salt.

Er sjølv nøgd om kursen klatrar tilbake til 24-25 i løpet av året. Hadde håpa på litt mindre svingningar etter at synlig short gjekk i 0. I dag svingar visst kursen med vel 50 øre. Skulle gjerne visst kva daytraderar synest om det. Er Recsi ein mindre aktuell aksje å trada i med svingning på dette nivået?
Sofafilosof
02.09.2022 kl 15:31 3405

Som trader så er jeg usikker for øyeblikket. Dagens tug of war står mellom de som mener kursen ligger lavt i en oppstigende trend, mens den andre leiren vurderer om vi ligger høyt i en nedgående trend. Selv har jeg switchet syn to ganger idag, men for øyeblikker er jeg posisjonert i siste leiren...
Stabukk
02.09.2022 kl 16:41 3277

Kva meiner Investtech?
Forstår at mange har abonnement og stolar blindt på dei. Investtech uttalar seg ofte om tre eller fleire aksjar som er lurt å kjøpa eller selja, basert på TA. Men har ikkje sett at dei har meint noko om Recsi i det siste.
thief
02.09.2022 kl 16:56 3221

Sluttet meget sterkt i dag,dagens høyeste.Mye peker på videre oppgang nå.Falt fra 25 til 20kr,som holdt.Og nå posisjonerer folk seg for melding om avtale med hanwha, som kan komme når som helst.Og den vil synliggjøre store verdier i rec.Da ser nok markedet at både 25 og 30kr er lavt!Store svingninger i rec.Bunnen var 20 denne gang,så får vi se hvor neste topp er🙂Passerer nok den forrige med god margin,hvis kontrakten er ok.Og det er vel en stor sannsynlighet for det,når polyprisen fortsatt er meget høy!
Stabukk
02.09.2022 kl 18:28 3053

CEO May varsla vel ein Hanwha-avtale i løpet av Q3, som er i løpet av inneverande mnd. Enkelte meiner ein bra avtale alt er delvis innbakt i kursen. Berre å venta i spenning. Det kan også komma andre nyhetar eller børsmeldingar.
Stabukk
11.09.2022 kl 09:12 2020

E24 er ute med ein kommentar av Sindre Heyerdahl om den reduserte veksten i Kina. Den kan vel også auka Rec sine mulighetar, skulle ein tru.

https://e24.no/boers-og-finans/i/l3AyvL/et-slapt-kina-kan-prege-boersene-i-aarevis

«En slapp kinesisk vekst over år, det vil merkes også på inntjeningen til norske og amerikanske selskaper lenge».

Men eit «slapt» Kina kan vel også auka innteninga til selskap i solarbransjen, der Rec inngår. Og der USA er i gang med å oppretta sin egen kjede.