<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Mener Helge Lund og BP-styret bør sparkes

Den profilerte analytikeren Paul Sankey foreslår i en rapport å sparke styret i oljegiganten BP, som ledes av norske Helge Lund. Bloomberg-kommentator Javier Blas er ikke snauere og skriver at Lund bør selge selskapet.

Publisert 13. des.
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 515 ord
Article lead
lead
Blandet suksess: De siste årene har Equinors gamle toppsjef Helge Lund hatt enorm suksess som styreformann i Novo Nordisk. Hos BP går det ikke like bra. Foto: Dylan Martinez/Reuters/NTB
Blandet suksess: De siste årene har Equinors gamle toppsjef Helge Lund hatt enorm suksess som styreformann i Novo Nordisk. Hos BP går det ikke like bra. Foto: Dylan Martinez/Reuters/NTB

Det var en særdeles frisk overskrift aksjeanalytiker Paul Sankey benyttet i oppdateringen etter oljegiganten BPs kvartalstall: “BP Results: Beat? Miss? Who Cares, Fire the Board”.

BP Results: Beat? Miss? Who Cares, Fire the Board.
Paul Sankey, Sankey research

Overskriften kan ved første øyekast virke som et flåsete sleivspark, men misnøyen med BP-ledelsen er ikke ubegrunnet. Børsutviklingen til selskapet har vært en katastrofe, faktisk helt siden selskapet nesten gikk over ende på grunn av Deepwater Horizon-ulykken i 2010. Helge Lund har hatt det overordnede ansvaret siden han tok over som styreformann i 2019.

BP’s Chairman Needs to Put the Company Up for Sale.
Javier Blas, Bloomberg

Det har ikke lykkes Kapital å få tak i New York-baserte Sankey eller hans rapport, men den er omtalt i Bloombergs råvarekommentator Javier Blas’ artikkel “BP’s Chairman Needs to Put the Company Up for Sale”, som vi kommer tilbake til. Blas sier til Kapital at han dessverre ikke har noen kommentar til artikkelen, som han sier snakker for seg selv.

Men først: Hvem er egentlig Sankey? Ifølge hans LinkedIn-profil startet analytikeren sin karriere i Det internasjonale energibyrået og Wood Mackenzie, før ferden gikk til Wall Street og Deutsche Bank, hvor han var aksjeanalytiker og til slutt ble managing director. Deretter var han managing director i Mizuho og Wolfe Research, før han startet Sankey Research. Sankey har flere topplasseringer i analytikerkåringer, og er en hyppig gjest på TV-kanalen CNBC.

Bloomberg følger opp

Rapporten til Sankey havnet raskt hos Javier Blas, Bloomberg-kommentator og medforfatter av bestselgeren “The World for Sale – Money, Power and the Traders Who Barter the Earth’s Resources”. 

Blas er en hyppig gjest i podcaster, og uttalte for ikke lenge siden at han trives i rollen som kommentator fordi det gir ham mulighet til “å ha meninger, og ikke bare rapportere nyheter”.

Og Blas har sterke meninger. I den nevnte artikkelen skriver han blant annet om finansmarkedenes misnøye med BP og selskapets strategi. Han understreker at det vil være krevende for BP å gjenvinne tilliten i finansmarkedene, blant annet fordi den ferske konsernsjefen Murray Auchincloss er en av hovedarkitektene bak selskapets strategi.

Blas’ konklusjon er at Helge Lund bør forsøke å selge BP for å skape aksjonærverdier, eventuelt forsøke å finne en partner. Han mener storebror Royal Dutch Shell bør stå øverst på Lunds ringeliste.

Hva gikk galt?

Blas understreker at BP markedsverdi tilbake i 2006 var 250 milliarder, mens den i dag bare er rundt 75 milliarder dollar. De siste fem årene er aksjekursen ned rundt 20 prosent, mens sammenlignbare energiselskaper har steget mellom ti og 70 prosent.

Deepwater Horizon forklarer noe av den svake avkastningen, skjønt dette var før Lund kom inn i selskapet. I nyere tid har selskapets satsing i Russland vært en katastrofe, med nedskrivninger på rundt 25 milliarder dollar i 2022.

I artikkelen nevner Blas også finansmarkedenes misnøye med BPs fornybarsatsing. Det er godt kjent at BP kastet seg sent på havvindbølgen, og det er rimelig å spørre om ikke selskapet har betalt i overkant for de mange havvindprosjektene det har gått inn i.

Kapital har forelagt BP den aktuelle Bloomberg-artikkelen og bedt om en kommentar fra selskapet, eller helst Helge Lund selv, noe de ikke ønsker å bidra med.