<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Northvolt søker konkursbeskyttelse i USA

Den svenske batteriprodusenten Northvolt har i den siste tiden havnet i store problemer. Selskapet søker nå om konkursbeskyttelse gjennom Chapter 11.

Publisert 21. nov. 19:36
Oppdatert 21. nov. 19:46
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 313 ord
Article lead
lead
FOTO: Reuters

Finansavisen skrev 15. november at redningspakken på 300 millioner dollar til batteriprodusenten Northvolt gikk i vasken og at selskapet gikk mot Chapter 11. 

Den svenske batteriprodusenten har nå bekreftet at de søker konkursbeskyttelse i USA under Chapter 11. 

I pressemeldingen kommer det frem at målet med å søke konkursbeskyttelse er å restrukturere gjelden, tilpasse virksomheten til dagens kundebehov og sikre en bærekraftig plattform for videre drift. 

Northvolt skal fortsette å drive som normalt gjennom restruktureringen, blant annet levere til kunder som planlagt, oppfylle forpliktelser til leverandører og betale lønn til ansatte. 

En del av prosessen gjør at Northvolt får tilgang til nye finansieringskilder. 

«Dette inkluderer 145 millioner dollar i likvide midler fra en sikret kredittpakke basert på selskapets eksisterende finansiering. I tillegg har en av Northvolts nåværende kunder forpliktet seg til å stille med 100 millioner dollar i ny finansiering for å støtte Northvolts virksomhet. Denne finansieringen gis i form av såkalt DIP-finansiering, en spesialisert type lån for selskaper som omstruktureres gjennom en Chapter 11-prosess,» skriver Northvolt i pressemeldingen. 

Skeptisk

I september utrykket investor Øystein Stray Spetalen sin skepsis til den nordiske og norske satsningen på batterifabrikker.

– Uten et eget teknologi- og forskningsmiljø som er bygget opp gjennom flere tiår er det vitenskapelig og markedsmessig umulig at en batterifabrikk i Arendal skal vinne konkurransen mot verdens fremste forskningsmiljøer i Kina og genier som Elon Musk. Selv kinesiske battteriprodusenter sliter med lønnsomheten, sa investor og sivilingeniør, Øystein Stray Spetalen.

Ole André Hagen i First Fondene virker heller ikke å være frelst, han var ikke imponert da Finansavisen snakket med ham i september. 

– Når produksjonskapasiteten vokser raskere enn det markedet kan absorbere, blir det problematisk. Veksten i batteriindustrien er enorm, men dessverre vokser tilbudet enda raskere enn etterspørselen. I dag har vi allerede kapasitet til å dekke all forventet etterspørsel de neste fem til ti årene, sa han. 

– Utsiktene for å kunne tjene penger på en ny batterifabrikk er nesten en matematisk umulighet, fortsatte han.