<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Leverte meravkastning: Vinnertipsene fra i fjor presterte nok en gang bedre enn det generelle markedet. Foto: Ivan Kverme

Norges beste analytikere: Drar ifra Hovedindeksen

Porteføljen bestående av favorittaksjene til fjorårets vinnerne av analytikerkåringen kan skilte med tosifret avkastning over de siste tolv månedene, takket være vektingen fra Bengt Jonassen.

Publisert 25. okt. 18:16
Lesetid: 3 minutter

Tradisjonen tro ble vinnerne i fjorårets analytikerkåring oppfordret til å gi leserne sine to beste aksjeanbefalinger for de tolv kommende månedene. Dette la grunnlaget for en portefølje bestående av 20 nøye utplukkede aksjer, hovedsakelig fra Oslo Børs. Porteføljen ble vektet og sydd sammen av Bengt Jonassen i ABG Sundal Collier, som også i fjor ble kåret til årets beste strateg. Nå, et år senere, kan vi nok en gang si at stjerneanalytikerne forsvarer hederstittelen og slår Hovedindeksen på Oslo Børs. (Se porteføljen lengre ned i saken.)

Over de siste tolv månedene er markedsverdien til vinnertipsene opp 9,8 prosent. Hvis man hensyntar Jonassens vekting, er imidlertid resultatet enda bedre. Med ABG Sundal Colliers vekter har porteføljen steget med 12,1 prosent, forteller ABG-analytikeren. Til sammenligning er Hovedindeksen opp 10,5 prosent over samme periode.

– I all hovedsak traff vi på alle våre vurderinger og hadde meravkastning på alle posisjoner foruten Atea, hvor vi mistet ca. 300 millioner kroner. Det skyldes at vi hadde en undervekt på 0,4 prosent og aksjen steg med åtte prosent, sier Jonassen.

Steg 24 prosent i snitt

Vinnertips-porteføljen bestod av 18 kjøpsanbefalinger og to salgsanbefalinger. I snitt steg hver av aksjene som fjorårets vinnere anbefalte hele 24 prosent. Det inkluderer utbytter som ble utbetalt fra 13 av selskapene i porteføljen. Medianavkastningen var på 14,8 prosent. 

I toppen finner vi Link Mobility, som var blant analysesjef Petter Kongslie i Sparebank 1 Markets’ favoritter i fjor. Dersom man hadde puttet pengene i denne aksjen for et år siden, ville man sittet igjen med det dobbelte i dag. På andreplass kommer en av oljeanalytiker Petter Haugens anbefalinger, shippingaksjen 2020 Bulkers, med en avkastning på 87,4 prosent. Hele 13 av 20 selskaper kan faktisk skilte med tosifret oppgang.

Porteføljens to shortkandidater, NEL og Vestas, som var Thomas Dowling Næss’ utplukkede kandidater innen fornybarservice og -utstyr, bidro positivt med en avkastning på hhv. 50,5 og 6,7 prosent.

Analytikeren som var relativt nærmest sitt kursmål var analysesjef Alexander Aukner i DNB Markets, som anbefalte Austevoll Seafood med et kursmål på 106 kroner. Aksjen stod da i 75,3 kroner. Nå, et år senere, handles den for 99,7 kroner.

Les også om hvilke to aksjer de andre vinnerne av årets analytikerkåring anbefaler for det neste året her:

God spredning

Mens markedet var preget stor usikkerhet og volatilitet i 2022 og 2023, beskriver Jonassen børsklimaet de siste tolv månedene som “godt totalt sett”. Oslo Børs er opp rundt ti prosent, og Wall Street har satt nye toppnoteringer flere ganger i løpet av perioden.

– I et slikt klima har det vært viktigere å finne sektorene og aksjene som har hatt størst potensial uten at verdivurderingen er strukket. Selskapene som har levert gode operasjonelle resultater har fått belønning gjennom kursoppgang. I vanskeligere børsklima er ikke det alltid tilfelle. Sånn sett har det vært en mer takknemlig jobb, sier Jonassen.

Sett utenfra er nok den største lærdommen at aksjemarkedet har straffet selskaper hvor enten kontantstrøm svikter ift. samme tid i fjor eller at estimatene har vært høye.
Bengt Jonassen i ABG Sundal Collier

Strategen beskriver spredningen på fjorårets vinnertips-portefølje som god.

– Stor nedgang fra Aker BP, Shelf Drilling og Yara har blitt mer enn utlignet av en vellykket short i NEL, og solide bidrag fra Odfjell Drilling, Austevoll, Schibsted, 2020 Bulkers og ikke minst Link Mobility.

– Hva vil du si har vært porteføljens svakheter og styrker?

– Om noe så har svakheten vært en for stor vekt mot oljesektoren, samt Yara. Styrken til porteføljen har vært solide overvekter i Schibsted, 2020 Bulkers og Link Mobility.

Største lærdom

– Det er lett å være etterpåklok når man står med fasiten i hånden, men sett i retrospekt, var det noe du skulle gjort annerledes?

– Aksjemarkedet gir investorer og analytikere et karakterark hver eneste dag, og man er aldri bedre enn sin siste gode anbefaling. Med fasiten i hånden hadde det vært ønskelig å eie mindre av særlig Aker BP og Yara og NEL, kanskje ingenting, og heller puttet pengene i aksjene som ga solide bidrag.

– Sett utenfra er nok den største lærdommen at aksjemarkedet har straffet selskaper hvor enten kontantstrøm svikter i forhold til samme tid i fjor, eller at estimatene har vært høye. Det er sannsynligvis en av hovedforklaringene på at enkelte av disse aksjene har gjort det svakere enn Oslo Børs.