<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Brics-toppmøtet – Signaliserer at Vesten mister makt

Vladimir Putin inviterte Brics-grupperingen til toppmøte i Kazan denne uken. Seniorforsker Alicia Garcia-Herrero mener vesten må følge med i timen. 

Publisert 24. okt.
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 256 ord
SAMARBEIDER: Indias statsminister Narendra Modi og Russlands president Vladimir Putin.  Foto: Aleksander Zemlianitsjenko / AP / NTB

Mens nervøsiteten rundt det kommende amerikanske valget preget denne ukens møte mellom globale finanssjefer i Washington, sto en smilende Vladimir Putin i den russiske byen Kazan og ønsket velkommen ledere fra land som til sammen utgjør nesten halvparten av verdens befolkning, det skriver Reuters torsdag.

BRICS-klubben av fremvoksende økonomier er kanskje fortsatt et stykke unna å konkurrere med Det internasjonale pengefondet (IMF) eller utfordre dollaren som verdensledende valuta, men det første toppmøtet med de nye medlemslandene viste tydelige tegn på økende innflytelse.

Sluttkommentaren fra møtet ga få konkrete løsninger på hvordan alternative betalings- og handelssystemer kunne etableres for å unngå vestligdominerte strukturer. Dette ville vært spesielt relevant for Russland, som er rammet av sanksjoner etter invasjonen av Ukraina. 

Fremskritt for alliansen

Likevel kunne toppmøtet vise til flere diplomatiske fremskritt, blant annet gjennom deltakelsen fra FNs generalsekretær António Guterres og Tyrkias president Tayyip Erdogan. Sistnevnte leder et NATO-land som har signalisert interesse for å bli en del av BRICS-samarbeidet.

Enkelte mener at vesten ikke forstår hva som skjer, og at de burde hatt mer fokus på hvordan man skal takle den stadig større organisasjonen. 

«De vestlige landene forstår ikke hvor viktig dette er,» sa Alicia Garcia-Herrero, seniorforsker ved den økonomiske tenketanken Bruegel. 

Denne ukens samtaler understrek misnøyen med et system som anses å ikke ivareta store deler av verden, med en kraftig nedgang i kapitaloverføringer til utviklingsøkonomier det siste tiåret, og fremvoksende land som er underrepresentert i IMF's beslutningsprosesser. Toppmøtet sender tydelige signaler om skiftende maktbalanser i verden og et ønske om å utfordre status quo. 

«Alt dette signaliserer at Vesten mister makt,» fortsatte seniorforskeren.