<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Kan øke DNB-dominansen

Norges største bank har allerede landets fremste meglerhus, viser Kapitals kåring av Norges beste analytikere. Dersom milliardoppkjøpet av Carnegie går igjennom, vil avstanden til konkurrentene bli enda større.

Publisert 24. okt.
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 831 ord
Profiler: DNB får i utgangspunktet flere av landets beste innen aksjemegling og -analyse med på kjøpet av Carnegie. Her analysesjef Johan Ström, stjerneanalytiker Oddvar Bjørgan og meglersjef Frederik Lunde. Foto: Eivind Yggeseth/Iván Kverme

De siste årene har Kapital flere ganger omtalt “de tre store” – DNB Markets, ABG Sundal Collier og Sparebank1 Markets – i forbindelse med vår kåring av Norges beste analytikere (se nr. 38/24). Førstnevnte har i en årrekke blitt kåret til landets beste meglerhus, men ikke med enormt stor margin til de to andre. Konkurransebildet kan imidlertid bli endret over natten gjennom milliarddealen der DNB sluker Carnegie.

Foreløpig er det selvsagt uklart hvor mange som eventuelt ønsker, og får anledning til, å bli med videre fra de respektive analyseavdelingene og meglerbordene. Men lykkes man med å holde på de beste hodene, ligger det an til at DNBs dominans kan bli enda større.

Dobler meglerandel

Tar man stemmene som i årets kåring tilfalt analytikerne og meglerne i DNB og legger til Carnegie i denne potten, gir det til dels store utslag i styrkeforholdet mellom DNB og konkurrentene. Alt i alt ville et sammenslått DNB Carnegie sikret seg 28,3 prosent av stemmene i årets kåring, analytikere og meglere inkludert. Med det ville forspranget til neste meglerhus på listen økt til over åtte prosentpoeng.

Det er spesielt på meglersiden at de mindre aktørene har kunnet konkurrere med kjempen i Bjørvika, hvis megleravdeling måtte ta til takke med en fjerdeplass i årets konkurranse, med en stemmeandel på snaut elleve prosent. Her vil Carnegies beste menn kunne tilføre et stort hopp på listen, med nær en dobling i stemmeandelen til over 20 prosent. I et slikt scenario hopper DNB bukk over SEB Markets og Arctic Securities, og går helt opp i ryggen på markedslederen ABG Sundal Collier.

Dette skyldes spesielt at Carnegie har tre meglerfavoritter på lønnslisten. Den fremste poengplukkeren blant deres meglere er Knut Thomesen på en syvendeplass. Også aksjesjef Frederik Lunde og Alexander Kjeilen er godt inne blant topp 20 blant landets mest populære meglere.

Flere profiler

På analysesiden er DNB allerede nummer én, men alt annet likt vil fusjonering føre til at forspranget til nummer to, ABG Sundal Collier, øker fra 3,4 prosentpoeng til ni prosentpoeng.

Carnegies fremste poengplukker på analysesiden har de siste årene vært rutinerte Oddvar Bjørgan, som tidligere både har stukket av med seieren i oljesegmentet, senest i 2021, og sammenlagtseieren i hele konkurransen. 

I årets konkurranse var også analysesjef Johan Ström nær å ta en pallplass innen bank og finans, mens Eirik Rafdal ble nummer fire i kategorien konsum, medier, helse og bioteknologi. Totalt fikk 33 unike DNB-analytikere stemmer i kåringen, mens tilsvarende tall for Carnegie var 20. 

– Overlapp enkelte steder

Bankoppkjøpet kan altså skape et skikkelig powerhouse i norsk finansbransje. Det forutsetter dog at man klarer å holde på de beste. Konsernsjef Kjerstin Braaten i DNB har uttalt at det ikke foreligger noen planer om nedbemanning, men i en kommentar skriver Karl Johan Molnes i Finansavisen at integreringen av Carnegies forvaltningsselskap vil være enklere enn integreringen av meglerselskapet, og spår at flere Carnegie-ansatte kommer til å slutte i løpet av noen få år.

– Det er altfor tidlig å si noe om fremtidig organisering, men det er klart at vi til sammen får en fantastisk gruppe ansatte. Det er overlapp enkelte steder mellom DNB Og Carnegie, men vi vil ha fremtidige vekstplaner som kommer til å adressere noe av dette. Dette skal vi løse sammen, på en måte som på beste vis ivaretar mulighetene oppkjøpet gir oss, skriver kommunikasjonsrådgiver Kari Vartdal Riise i en kommentar til Kapital.

Transaksjonen må ellers godkjennes av konkurransemyndighetene i flere land. Denne prosessen er varslet, men foreløpig ikke i gang.

– Jeg kan dessverre ikke si så mye nå, men oppkjøpet er av en sånn størrelse at det må meldes til Konkurransetilsynet og godkjennes av oss før det eventuelt kan gjennomføres, sier avdelingsdirektør Gjermund Nese i Konkurransetilsynet.

Tilsynet avventer en melding fra DNB med omfattende beskrivelse av transaksjonen og hvordan den vil kunne påvirke konkurransen. Når meldingen kommer, vil man så vurdere om oppkjøpet kan begrense konkurransen i betydelig grad. Hvis svaret på det er ja, vil avtalen i ytterste konsekvens kunne bli stoppet. Nese kan på det nåværende tidspunktet ikke si noe om markedskonsentrasjon på analyse- og meglerområdet vil være en betydelig del av vurderingen.

– Det er for tidlig å si noe om hva som blir de viktigste områdene å se på, sier han.

Kapitals analytikerkåring

  • Kapital har invitert de norske meglerhusene til å nominere alle sine analytikere og meglere til årets kåring av Norges beste analytikere. Deretter har landets største institusjonelle og private investorer blitt bedt om å rangere tre navn i hver av de 14 kategoriene i kåringen.
  • En førsteplass har gitt analytikeren tre poeng, andreplass to poeng og tredjeplass ett poeng – er man ikke på pallen, blir det ikke poeng. Poengene har så blitt vektet basert på investorenes størrelse. Totalt har 47 investorer avgitt stemmer i årets kåring. 
  • Sammenlagtseieren har i år blitt gitt til kategorivinneren med den samlet sett høyeste scoren, hensyntatt poengene fra alle kategoriene vedkommende har blitt nominert i. Analytikeren som har oppnådd flest poeng i sin beste sektor, kåres til beste sektoranalytiker.