<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Kjetil Holta legger ned virksomheten i Norge

Kjetil Holta har ikke bodd i Norge på flere år. Nå avvikler han alt her hjemme.

Publisert 14. okt.
Oppdatert 14. okt.
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 404 ord
Foto: Eivind Yggeseth

Milliardær Kjetil Holta har vært utflytter i flere år, med bosted i blant annet Sveits og Sverige. Nå avvikler han også virksomheten i Norge og tilbyr ansatte sluttpakker, melder DN.

– Alt det kunne bikket i favør av å bli i Norge og utvikle ting videre her. Men skatt og rammevilkår var blant det som gjorde at jeg flyttet ut. Og nå vil jeg også på sikt avvikle virksomheten i Norge, sier Holta til avisen.

Kapitals liste over Norges 400 rikeste står Kjetil Holta på plass nr. 63, med en formue på 6,10 milliarder kroner. Den har det siste året vokst solide 14,02 prosent.

– Det blir feil

Investeringsselskapet Holta Invest har fem milliarder kroner i verdijustert egenkapital. Over tre milliarder kroner er investert på verdens børser, og han er i tillegg eier i en rekke selskaper der verdiene skapes gjennom aktivt eierskap.

Dagens formue stammer opprinnelig fra industri- og kraftkonsernet Tinfos, som ble startet av Kjetil Holtas oldefar Ole H. Holta i 1875. Etter en årelang familiefeide ble imidlertid store deler av industrikonsernet solgt til franske Eramet i 2008.

Striden stod først og fremst mellom Kjetil Holta og hans halvonkel Halvor Holta om hvordan milliardkonsernet skulle drives. Etter salget satt han igjen med 1,6 milliarder i kontanter, samt aksjer til en verdi av 600 millioner kroner i Eramet.

Holta har i dag seks ansatte ved hovedkontoret i Oslo, og fire av dem har nå takket ja til sluttpakke. De to siste beholder han inntil videre.

– Det blir feil å bygge videre en organisasjon i Norge som ikke har annet enn en far med norsk pass. Jeg er ikke bekymret for mine ansatte, de vil være svært attraktive på arbeidsmarkedet, sier milliardæren til DN.

Ingen grobunn

I sommer uttrykte Holta bekymring rundt situasjonen i Norge til Finansavisen.

– Det som er bekymringsfullt er hvordan man ikke skaper grobunn for ny industri og investeringer i Norge. Spørsmålet burde heller være hvordan man kan lokke kapitalen til Norge fremfor å se på hvordan man kan stenge den inne. Det samme med kompetanse; hvordan kan vi få høykompetente personer til å flytte inn i landet?, sa han til Finansavisen, og tror ikke det vil påvirke næringslivet positivt dersom Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum får fire nye år.

– Jeg tror ikke det blir positivt mottatt. Samtidig venner folk seg til situasjonen ganske fort, så på kort sikt vil det bety fint lite. Kapitalflukten vil nok bare fortsette, så den langsiktige effekten er ikke positiv for næringslivet, påpekte Holta.