<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Krise for gründermiljøene

– Det er krise for gründermiljøene å komme med en slik hard exitskatt, sier skatteadvokat Harald Hauge.

Publisert 7. okt.
Oppdatert 7. okt.
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 282 ord
VELGER ANDRE LAND: – Det vi hører og ser er at flere gründerselskaper heller ansetter i Sverige og i Danmark i stedet for i Norge med denne usikkerheten. Det er noe vi har hørt fra flere selskaper, sier skatteadvokat Harald Hauge. Foto: Finansavisen

Regjeringen vil innføre betalbar exitskatt på latente gevinster innen 12 år for alle som flytter fra Norge, slik regjeringen foreslo 20. mars.

– Det er krise å komme med en slik hard exitskatt. Og det vil ikke hindre utflyttingen. Det er krise for grundermiljøene, sier skatteadvokat Harald Hauge i Wikborg Rein.

– Det er flere som har flyttet ut siden mars. De blir ekstra redde nå, for de får en slik skatt ikke basert på verdiene man realiserer for, men verdien når man flytter ut, sier Hauge.

Problemet med dette er at særdeles mange gründerprosjekter mislykkes.

– Hvor mange er det egentlig som lykkes? 1 av 10 eller 1 av 100? Da blir verdsettelsen ved skattelegging feil for 9 av 10 tilfeller eller for 99 av 100, sier Hauge.

Ansetter heller i andre land

– Og da må man flytte hjem igjen innen 12 år, sier Hauge.

Det er ikke kun et problem når skatte skal betales, men også tidligere, ifølge Hauge.

– Man må stille sikkerhet for exit-skatten, og det gjøres gjerne i aksjene. Og når de faller i verdi har man ikke tilstrekkelig sikkerhet i aksjene lenger heller, sier Hauge.

Dette poenget har imidlertid regjeringen tatt over seg.

– Det er viktig at verdifall på aksjer stillet i sikkerhet ikke trigger betaling. Imidlertid vil utbytteutdelinger fra i dag trigge betaling, noe som er klar innstramming, sier Thommessen-advokat Espen Ommedal.

– Det oppleves som en krise for gründermiljøene å ha denne typen hard exitskatt uten reberegning basert på endelig gevinst, sier Harald Hauge.

– Det vi hører og ser er at flere gründerselskaper heller ansetter i Sverige og i Danmark i stedet for i Norge med denne usikkerheten. Det er noe vi har hørt fra flere selskaper, sier Hauge.