<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Kjøp oljeaksjer

– Hvis det virkelig skulle eksplodere er det positivt for Oslo Børs, siden oljeprisen vil gå til himmels, sier forvalter Jan Petter Sissener, som sitter rolig i båten.

Publisert 2. okt.
Oppdatert 2. okt.
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 565 ord
ROLIG: – Keep Calm and Carry On. Vi sitter rolig i båten, men har tatt på litt mer nedsidebeskyttelse, sier forvalter Jan Petter Sissener. Foto: Eivind Yggeseth

Oljeprisen stiger onsdag etter eskalering av konflikten i Midøsten som skaper frykt for en enda mer omfattende krig. Oljeprisen er opp fra 70 til 75 dollar pr. fat siden tirsdag formiddag.

Onsdag i åpningsminuttene var Oslo Børs opp 1 prosent til 1.439,80 poeng, drevet av oljeaksjer som Equinor, Vår Energi, DNO og Aker BP. Også tankaksjer var i vinden onsdag morgen.

S&P500-indeksen endte ned 0,9 prosent, mens Nasdaq-indeksen falt 1,5 prosent i går. Energisektoren i USA var beste sektor med en oppgang på 2,2 prosent. Oljeserviceindeksen (PHLX) steg 2,8 prosent.

Keep Calm and Carry On. Vi sitter rolig i båten, men har tatt på litt mer nedsidebeskyttelse. Hvis det virkelig skulle eksplodere er det positivt for Oslo Børs, siden oljeprisen vil gå til himmels, selv om risikopremien i aksjemarkedet øker, sier forvalter Jan Petter Sissener. 

Tror ikke på storkonflikt

Onsdag ble det kjent at Israel vil gjengjelde angrepet fra Iran, og planlegger å ramme iranske oljeproduksjonsanlegg og andre strategiske steder i Iran.

– Jeg velger å tro på det beste i mennesket, kanskje litt naivt, så jeg tror ikke det vil bli en stor konflikt. Selv om verden muligens hadde vært tjent med at prestestyret i Iran forsvant, sier Sissener.

– Tror du USA kommer på banen?

– Nei, det tror jeg ikke. Skulle det skje, vil det være for å støtte Israel, sier han.

Anbefaler tre aksjer

– Hvilke aksjer burde man kjøpe for å beskytte seg?

– Kjøp oljeaksjer. Hvis konflikten virkelig eskalerer, vil oljeprisen skyte i været. Verden har underinvestert i oljeproduksjon, og mange er fortsatt short i olje. Investorer har solgt olje for å kjøpe metaller, så jeg tror det generelt sett er lurt å kjøpe oljeaksjer, sier Sissener.

– Hva er favorittaksjen innen olje?

– Total har vært en favoritt, men nå ser det ut til at de franske skattemyndighetene vurderer å øke skatten på store selskaper, noe som gjør situasjonen mer usikker. Jeg har en favoritt innen oljeservice, som heter Shelf Drilling, men utenom det vil jeg kanskje nevne Vår Energi og Shell, sier forvalteren.

Shortinndekning

I en oppdatering skriver SpareBank 1 Markets-analytiker Teodor Sveen-Nilsen at netto long-posisjoner er på svært lave nivåer, og at det sannsynligvis kan komme shortinndekning.

«Når det gjelder sistnevnte, blir forholdet mellom brentolje og kobberpriser sett på som indikatorer på global økonomisk helse, da begge er viktige indikatorer for industriell aktivitet», skriver han.

Innenfor SpareBank 1 Markets' dekningsunivers er de mest oljesensitive navnene BW Energy, BlueNord og ShaMaran.

«Blant de tre store er Aker BP den mest oljesensitive, tett fulgt av Vår Energi. Equinor er den minst oljesensitive blant de tre store».

Økt geopolitisk spenning

Danske Bank-analytiker Vidar Lyngvær skriver at oljemarkedet venter på ytterligere eskaleringer etter Irans missilangrep på Israel, da iranske oljefasiliteter kan være potensielle mål.

«Iran er en av verdens største produsenter og eksportører av olje, og kombinert med den svært bearish finansielle posisjoneringen i oljefutures, kan dette føre til en kortvarig oppgang i brentprisen. Vi tror imidlertid at Saudi-Arabia og Opec kan se enhver forsyningsforstyrrelse som en mulighet til å tilføre mer olje til markedet», skriver han i en oppdatering.

Lyngvær tror vi står foran et par uker med betydelig økte geopolitiske spenninger, som vil gi oljeprisen en oppside godt inn på 80-tallet.

«En oljepris over 100 dollar per fat vil være kortvarig. Vi tror Aker BP, fulgt av Vår Energi, er mer eksponert mot høyere oljepriser enn Equinor», skriver han.