<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

I all-time high

Ferds verdijusterte egenkapital økte til rekordhøyt nivå i løpet av første halvår. Aldri har Andresen-familiens milliardkonsern sittet på større verdier.

Publisert 12. sep.
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 519 ord
Rekordnivå: Den verdijusterte egenkapitalen i milliardkonsernet til Johan Andresen har aldri vært høyere. Foto: Iván Kverme

Det går godt for Johan H. Andresen om dagen. Verdiene i Andresen-familiens investeringsselskap Ferd økte med 2,4 milliarder til 48,2 milliarder kroner gjennom årets seks første måneder, viser en fersk halvårsrapport. Med det ble forrige rekordår i 2021 passert, da ble verdiene ble målt til 48 milliarder.

Avkastning på den verdijusterte egenkapitalen endte på 6,8 prosent og utgjorde 3,1 milliarder kroner justert for utbytte, ifølge rapporten. Det er mer enn dobbelt så mye som året før.

– Det er hyggelig at alle forretningsområdene til Ferd leverer positive resultater, sier konsernsjef Morten Borge i en kommentar til utviklingen så langt i år.

I løpet av det første halvåret foretok Ferd investeringer for 700 millioner. Samtidig cashet konsernet inn hele 2,9 milliarder kroner fra utbytter og nedsalg, ifølge rapporten.

– Historisk sterk balanse

Det er spesielt porteføljen med børsnoterte investeringer i Ferd Capital som har vært hoveddriveren for den gode utviklingen. Alle investeringene, utenom én, kunne vise til positiv kursutvikling med en avkastning mellom 8,1 og 24,4 prosent i første halvår.

Dette gjelder selskapene Benchmark Holdings, BHG Group, Elopak, Lerøy Seafood, Nilfisk og Trifork. Det var kun Boozt som endte første halvår med negativ kursutvikling.

Samlet kunne porteføljen skilte med en avkastning på 17,9 prosent i årets første halvdel.

– Hva er du mest fornøyd med i løpet av halvåret?

– Det er at alle forretningsområdene i Ferd utvikler seg positivt, og at majoriteten av de store selskapene vi eier leverer inntjeningsvekst og utvikler seg bra. I tillegg går vi høsten og vinteren i møte med en historisk sterk balanse som følge av realiseringene vi har gjort i første halvår, sier Borge.

Vi går høsten og vinteren i møte med en historisk sterk balanse som følge av realiseringene vi har gjort i første halvår.
Konsernsjef Morten Borge i Ferd

Ved utgangen av juni kunne Ferd telle opp 19,5 milliarder kroner i kontanter og likvide investeringer, opp fra 16,6 milliarder samme tid i fjor.

Cashet inn

Investeringen i Elopak, hvor Ferd er hovedaksjonær, har vist seg å være spesielt lukrativ. Tidligere i år gjennomførte investeringsselskapet et nedsalg som ga 730 millioner i kassa. Ferd er fortsatt majoritetseier i emballasjeprodusenten, som kan skilte med kursoppgang på nærmere 40 prosent så langt i år.

Det ble også gjort et større nedsalg i netthandelsselskapet Boozt på 470 millioner kroner. Totalt cashet Ferd inn 1,2 milliarder på de to nedsalgene i Elopak og Boozt.

Familiekonsernet innkasserte også betydelige utbytter gjennom første halvår, først og fremst fra Aibel og Interwell. Utbetalingene fra investeringer i Ferd Capitals portefølje utgjorde totalt 670 millioner kroner. I tillegg ble det mottatt 440 millioner i utbytter og nedsalg fra investeringene i internasjonale fond. I sum utgjorde det nærmere 2,2 milliarder.

Eiendom på vei opp

Det er ikke kun investeringene på børs hvor pilene peker opp. Også eiendomssatsningen til Ferd har hatt en positiv utvikling i løpet av første halvår, viser rapporten.

Den kombinerte porteføljen, som består av bolig og næringseiendom, la på seg 5,5 prosent i årets seks første måneder. Ferd ferdigstilte blant annet prosjektet Humlehagen og leverte nøkkelen til de nye eierne av 142 leiligheter. Økte leieinntekter første også til en verdioppgang på næringseiendommene til konsernet.

De samlede eiendomsverdiene i Ferd Eiendoms portefølje utgjorde elleve milliarder ved utgangen av juni.