<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Kraftig resultatforbedring

Jordanes viser til økt lønnsomhet i sin ferske kvartalsrapport, men selskapet har fortsatt et alvorlig gjeldsproblem.

Publisert 20. aug.

Handelskonsernet Jordanes rapporterer i dag sine resultater for andre kvartal 2024. Selskapet hadde en omsetning på 1,74 milliarder kroner, opp 8,2 prosent sammenlignet med i fjor. 

Driftsresultatet (EBITA) endte på 194 millioner kroner, opp nesten 50 prosent fra andre kvartal i fjor. Det likevel ikke mye som står igjen på bunnlinjen i regnskapet, som viser et resultat etter skatt på 49 millioner kroner. Dette er før øvrig betydelig bedre enn i fjor, da resultatet etter skatt var på 1 million kroner. 

– Jordanes leverte solide resultater i første halvår, med økt lønnsomhet og fortsatt organisk vekst. I tråd med vår strategi har vi omformet porteføljen og styrket balansen ved å selge Bisca i andre kvartal, sier medgründer og konsernsjef i Jordanes, Jan Bodd. 

Jordanes

(Mill. kr) 2.kv/24 2.kv/23
Driftsinntekter 1741 1609
Driftsresultat 194 130
Resultat før skatt 62 2
Resultat etter skatt 49 1

Mye gjeld

Jordanes har lenge hatt en skyhøy belåningsgrad, og ved utgangen av kvartalet hadde selskapet netto rentebærende gjeld ekskludert IFRS 16-effekter på 3,3 milliarder kroner. 

Gjelden er redusert med i overkant av 200 millioner siden utgangen av fjoråret, hvilket ifølge selskapet skyldes inntekter fra salget av Bisca. I løpet av samme periode har kontantbeholdningen økt fra 264 til 272 millioner kroner. 

Netto rentebærende gjeld inkludert IFRS-16 effekter beløper seg nå til 4,5 milliarder kroner

Mislykket kapitalinnhenting

Selskapet har uttalt at det er naturlig at gjeldsgraden nedjusteres ved en børsnotering, og tidligere i år var det planlagt en børsnotering som skulle sikre selskapet opptil 1,9 milliarder kroner i ny kapital. Emisjonen ble avblåst i siste liten, noe som ifølge selskapet skyldes tøffe markedsforhold. Flere kilder finansavisen snakket med antydet imidlertid at større tegnere trakk seg i siste liten, og pekte mot alt for høy prising.

Vinteren 2024 anslo en kredittanalyse fra SpareBank 1 Markets at Jordanes hadde en selskapsverdi på mellom 4 og 4,6 milliarder kroner, samtidig som netto rentebærende gjeld var på 4,3 milliarder kroner. 

Meglerhuset verdsatte altså egenkapitalen til mellom null og 300 millioner kroner.