<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Vaksineaksje fortsetter til himmels på børs

Børsrallyet fortsetter i dansk vaksineaksje etter at selskapet søkte om å utvide målgruppen for mpox-vaksinen. 

Publisert 16. aug.
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 489 ord
AVGJØRENDE VAKSINE: Bavarian Nordic produserer en anbefalt vaksine mot mpox, og søker nå om å utvide aldersgruppen vaksinen kan brukes på. Foto: NTB

Det danske bioteknologiselskapet Bavarian Nordic har sendt inn kliniske data til de europeiske legemiddelmyndighetene (EMA) med mål om å utvide bruken av mpox-vaksinen til å også omfatte tenåringer, skriver CNBC.

Dette skjer etter at Verdens helseorganisasjon (WHO) erklærte mpox (tidligere apekopper) som en global folkehelsekrise onsdag tidligere denne uken. 

Krisemeldingen utløste et kursrally i vaksineaksjen på København-børsen torsdag. 

Økt risiko

Torsdag ble dett første tilfellet av den nye virusvarianten utenfor Afrika bekreftet i Sverige, og WHO forventer å se flere tilfeller i Europa over de kommende dagene.

Nå hever det europeiske smittevernbyrået (ECDC) risikonivået fra lav til moderat, samtidig som det advares om vaksinemangel, skriver NTB. 

Avgjørende aldersgruppe

Bavarian Nordic produserer en mpox-vaksine som anbefales av WHO-eksperter, og skal ha mottatt en ordre på 175.000 vaksinedoser tidligere denne uken. I kjølvannet av nyheten var aksjen opp 17 prosent på det meste i løpet av torsdagen. 

Nå har selskapet søkt om godkjennelse for bruk av vaksinen på ungdom mellom 12 og 17 år, ifølge konsernsjef i Bavarian Nordic, Paul Chaplin. 

– Over 70 % av tilfellene i Afrika rammer for tiden personer under 18 år, så det vil være avgjørende at vår vaksine kan brukes i denne yngre aldersgruppen, uttalte Chaplin til CNBC. 

Mpox-caksinen «JYNNEOS, også kjent som «IMVANEX» er for tiden kun godkjent til bruk for voksne over 18 år, og er den eneste mpox-vaksinen som er godkjent av amerikanske og europeiske helsemyndigheter, skriver CNBC. 

Dersom EMA godkjenner vaksinen for bruk hos tenåringer, mener selskapet at dette også vil bane vei for godkjenning for tenåringer i Afrika. Vaksineprodusenten har i tillegg pågående studier på vaksinens effekt hos barn over to år. 

Markedet reagerer positivt på nyheten, og aksjen stiger over 18 prosent fredag. Så langt denne uken er aksjen opp nesten 50 prosent. 

Ikke den eneste løsningen

Konsernsjefen påpeker til CNBC at selskapet har betydelige lagre av vaksinen som er klare til å sendes ut, men at flaskehalser i Afrika har forhindret distribusjonen. 

Vaksinen er for øyeblikket kun godkjent i Den demokratiske republikken Kongo, som er episenteret for utbruddet, og Nigeria. Selskapet fortsetter å jobbe med myndighetene i nærliggende berørte land for å sikre tilgang til vaksinen, uttalte Chaplin til CNBC. 

Til tross for at han mener myndighetene er i en bedre posisjon enn ved tidligere utbrudd påpeker den danske konsernsjefen til CNBC at Nordic Bavarian ikke vil kunne løse dette problemet alene. 

– Bavarian Nordic er en del av løsningen, men vi er ikke den eneste løsningen. Det internasjonale samfunnet må samarbeide med Bavarian Nordic for å finne en effektiv måte å distribuere denne vaksinen på og kontrollere utbruddet, sier Chaplin i intervjuet med CNBC. 

Helserally på internasjonale børser

Det er ikke bare Bavarian Nordic som fikk medvind på børs etter at WHO erklærte global folkehelsekrise. 

Amerikanske Emergent Biosolutions, som står bak en annen anbefalt mpox-vaksine, steg over 14 prosent torsdag. Samtidig bykset det japanske selskapet Precision System Science Co, som produserer medisinsk utstyr, opp hele 40 prosent på Tokyo-børsen.