<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Ruster seg for markedsuro

Simen Thorsen ble rik etter et godt timet eiendomssalg og satte pengene i aksjemarkedet. I fjor landet han på beina etter en kraftig smell.

Publisert 13. aug.
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 657 ord
KNALLÅR: Simen Thorsen hadde et godt investeringsår viser regnskaper for konsernet Hortulan. Foto: Eivind Yggeseth

Simen Thorsen var med å grunnlegge Solon Eiendom og satt igjen med nesten 700 millioner kroner etter at selskapet ble solgt til svenske SBB under eiendomsgigantens norske kjøpsraid i 2021. Deler av oppgjøret ble gjort i aksjer, som han gjorde det klokt i å selge umiddelbart.

Pengene har han investert videre i aksjer og i eiendom via konsernet Hortulan, som består av totalt 9 datterselskaper. I 2022 gikk Thorsen på en kraftig børssmell og han måtte ta et tap på markedsbaserte investeringer på 186 millioner kroner som sendte årsresultatet i Hortulan-konsernet til et tap på 122 millioner kroner. 

Årsrapporten for fjoråret viser en opptur for Thorsen, som snudde regnskapene til et overskudd på 26,6 millioner.

«Året 2023 var preget av et høyt aktivitetsnivå. God bedring i resultat i konsern med økende aktivitet i både finansielle og langsiktige investeringer, samt god utvikling på datterselskaper», heter det i årsberetningen.

Hortulan Holding

(Mill. kr) 2023 2022
Driftsinntekter 192,3 34,9
Driftsresultat 46,3 −115,2
Resultat før skatt 30,2

−118,6

Årsresultat 26,7 −121,7

Sterk forbedring

Fjoråret viste sterk bedring fra året før på de fleste områder. Driftsinntektene økte til 192,3 millioner fra 34,9 millioner kroner i 2022, med bidrag fra salgsinntektene på 149,4 millioner fra salg av byggeprosjekter i datterselskaper mot 160,3 millioner året i forveien. 

Driftskostnader på 146 millioner var omtrent som året i forveien slik at resultatet fra driften kom inn på 46,3 millioner sammenlignet med negative 115,2 millioner i 2022.

Netto finansposter var på minus 16 millioner i fjor, en forverring fra minus 3,4 millioner i 2022 på grunn av økte markedsrenter. Konsernets resultat før skatt var 30,2 millioner mot et tapt på 118,6 millioner året før.

Rammes av renter og inflasjon

Fremover mener Thorsen han er godt rustet.

Konsernets fremtid er god, og det mener å ha plassert seg riktig i markedet for å kunne levere positive resultater fremover i tid», heter det i årsberetningen.

Men det påpekes at stigende renter og inflasjon med store endringer i valuta fremdeles påvirker selskapet.

«Selskapet har gjennom 2023 tilpasset seg til markedene på en fornuftig måte. Styret forventer at både renter og inflasjon vil påvirke i stor grad fremover», heter det i årsberetningen.

Toppselskapets rentebærende gjeld var på 401,6 millioner mot 299,7 millioner ved årsslutt, men selskapet mener å ha en fornuftig bredde i sine investeringer gjennom verdipapirer og eiendom, og at det har god handlefrihet. Morselskapets egenkapital var på 442,4 millioner mot 457,7 millioner året forveien.

Finansavisen har forsøkt å nå Simen Thorsen uten å lykkes.

Fetter av kjent investor

Simen Thorsen er fetter til den kjente investoren Ketil Skorstad og de to opptrer ofte på eierlisten i de samme selskapene. 

Aksjonærlister viser at Thorsen sitter på aksjer for 464 millioner kroner på Oslo Børs, med Panoro Energy og Deep Value Driller som største poster. Han eier også relativt store posisjoner i Nykode, Akastor og Icelandic Salmon.

Panoro Energy har spesialisert seg på leting og produksjon av olje på det afrikanske kontinentet, og er blant annet medeier på Dussafu-blokken utenfor Gabon, der også BW Energy har eierandeler. Thorsen gjorde sine første aksjekjøp i Panoro Energy tilbake i 2018 og har kjøpt seg gradvis større i oljeselskapet.

Med aksjer for 185 millioner kroner er han nest største aksjonær etter Sundt-familien. Etter å ha vært så lavt som 6 kroner i 2020 har kursen doblet seg flere ganger og nå står den over 30 kroner på Oslo Børs.

Som flere andre kjente investorer og idrettsutøvere som Thor Hushovd og Aksel Lund Svindal har Thorsen vært med på en opptur i Deep Value Driller. Boreselskapet har vært en børssuksess siden noteringen på vårparten i 2021, og aksjekursen har steget fra 8 til 24 kroner i dag.

Samlede investeringer var på 780 millioner mot 643 millioner. Egenkapitalen var på 775,1 millioner og med gjeld på 413,4 millioner er Thorsens totalbalanse på 1,19 milliarder kroner.