<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Sterk økning av børsnoterte og utenlandske døtre

Publisert 7. aug.
Oppdatert 7. aug.
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 373 ord
Foto: Ints Kalnins/Reuters/NTB

Antallet børsnoterte selskaper og utenlandske datterselskaper øker kraftig, og vi kan telle opp et rekordhøyt antall av begge disse gruppene når vi summerer opp Norges 500 største bedrifter. 

Vi kan nå telle opp 112 børsnoterte selskaper som klarer cut’en – i oppsummeringen av 2022-tallene var det 102 inne på listen.

Det er også forandringer blant de aller største børsnoterte tungvekterne. Equinor   er selvfølgelig størst av dem alle, men Hydro   passerte Yara   . Alle disse tre selskapene endte 2023 med en lavere omsetning enn året før, men DNB   er unntaket. Finansnæringen har vært igjennom et heftig 2023, og DNB endte fjoråret som landets tredje største selskap.

Som vanlig er det likevel de unoterte norskeide selskapene som utgjør den største gruppen av selskaper blant de 500. Inkludert tre stiftelser teller vi opp 177 av disse selskapene, men de både børsnoterte og utenlandske datterselskaper har gjort et solid innhogg i nettopp denne gruppen. Etter 2022 kunne vi nemlig telle opp 198 selskaper med norske eiere utenfor børsen.

Fordelingen av Norges 500 største bedrifter

Unoterte norske                               177

Utenlandske datterselskaper          172

Børsnoterte selskaper                      112

Offentlig eide selskaper                   39

Kilde: Kapital

Antallet har krympet, men her har omsetningen til de største klart seg langt bedre. Trioen Reitangruppen, NorgesGruppen og Coop Norge holder suverent stand som de største unoterte selskapene her i landet, og de har også klart å holde prisene oppe. Alle de tre klarte å øke omsetningen i fjor.

Innslaget av utenlandske datterselskaper har også økt kraftig. Til sammen teller vi opp 172 virksomheter med utenlandske eiere – i oppsummeringen etter 2022 endte vi opp med 162.

Som vanlig er det mye olje og gass involvert i de utenlandske selskapene, men blant de største finner vi også andre kjente navn som Visma, Microsoft og Skanska.

Antallet offentlig eide selskaper blant de 500 største er til sammenligning svært stabilt. I 2022 var 38 av selskapene på listen eid av stat, fylker eller kommuner, i 2023 teller vi opp 39.

Her er det heller ikke store endringer på toppen av listen. Statkraft, Norsk Tipping og Å Energi holder pallplassene med solid margin.