<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Advarer mot sterkere krone: – Vil bli et mareritt for de fleste

Hvis kronekursen styrker seg til 2022-nivåer, kan følgene bli katastrofale, mener Robert Næss. – Det blir som regel sett på som positivt, men vil egentlig bli et mareritt, sier han.

Publisert 29. juli
Oppdatert 4. aug.
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 549 ord
Article lead
lead
ADVARER: Investeringsdirektør Robert Næss i Nordea mener at en styrking i kronekursen kan få alvorlige følger. Foto: Iván Kverme

Siden toppen i april for to år siden har kronekursen falt med mer enn 25 prosent mot den amerikanske dollaren. Det har ført til frykt for rentehevinger, høy importinflasjon og dårligere kjøpekraft på strandbaren i Spania.

Fallet i kronekursen er imidlertid ikke så ille som man kanskje skal ha det til, mener investeringsdirektør Robert Næss i Nordea, som peker på at det er mange klare fordeler som kommer av en svak kronekurs. For eksempel når det kommer til økonomien til norske selskaper.

– Den svake kronekursen har gjort at de fleste norske selskapene på Oslo Børs gjør det bedre enn de ellers ville gjort målt i norske kroner. Den svake kursen har faktisk hjulpet ganske godt til, sier Næss.

Tjener på kronefall

Om lag to tredjedeler av selskapene på Oslo Børs tjener på at kronekursen er svak, da selskapene selger til utlandet eller opererer internasjonalt, der det omsettes i euro eller dollar. Når kronen da faller, gir det automatisk en høyere avkastning.

– I norske kroner har Oslo Børs fått en hyggelig avkastning på 133 prosent de siste ti årene, men målt i dollar har ikke børsen steget mer enn 30 prosent i samme periode, sier Næss.

– Til sammenligning har amerikanske S&P 500 lokalt steget 233 prosent i dollar de siste ti årene.

– Finnes det en fallhøyde hvis kronen styrker seg?

– Ja, det gjør jo det. Ordet «svakt» er oftere forbundet med noe som er negativt og «sterkt» med noe som er positivt, men la oss si at kronen styrker seg med 20–30 prosent. Den umiddelbare konsekvensen for de fleste av oss er at pensjonssparingen vår gjennom jobben, som ofte har en stor andel i globale aksjer, umiddelbart taper seg betydelig.

– Internasjonale selskaper som har etablert seg i Norge vil også se at norske ansatte blir 20–30 prosent dyrere. Da kan det kanskje friste å ansette noen andre.

Han trekker også frem som eksempler at en styrking på 20–30 prosent vil si at verdien på bruktbiler vil falle tilsvarende, og at boligprisene ville blitt rammet.

– Det ville blitt billigere å bygge nye boliger, som i seg selv er hyggelig, men det vil utgjøre et brått verdifall på bruktboliger, sier Næss.

Noen få aksjer, én tredjedel av børsen, vil tjene på en sterkere krone. Men det er ikke sikkert at folk får råd til å kjøpe like mye hvis kronen styrker seg, og da hjelper det ikke at innkjøpsprisen blir lavere.

– En 20–30 prosent styrking av kronekursen blir som regel sett på som positivt, men det vil egentlig bli et mareritt for de fleste.

Investere nå?

Tross dystre spådommer for norske aksjer hvis kronekursen skulle styrke seg, tror ikke Næss at det er et dårlig tidspunkt å investere på børsen.

– Med dagens kurs, er det risikabelt å sette pengene på Oslo Børs nå?

– Jeg tror det er usannsynlig at kronen vil bli veldig sterk, og hvis den gjør det, kan man selge. For norske aksjer er prisingen ganske hyggelig nå i forhold til inntjeningen, som er lavere enn normalt i forhold til bokførte verdier. Summerer du det, ser aksjemarkedet greit ut.

Næss mener at det mest sannsynlige er at kronekursen forblir relativt svak på nåværende verdier i nærmeste fremtid.

– Da kan man se på verdsettelsen på Oslo Børs som ganske hyggelig.