<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Nytt kjempetap for kjendisinvestorer

Grunde Eriksen gikk på en ny kjempesmell med pengene han forvalter for seg selv, Thomas Giertsen, Torstein Tvenge og mange andre. På to år er en tredel av pengene borte.

Publisert 25. juli
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 432 ord
EURONEXT-FIASKO: Grunde Eriksen fløy høyt på Euronext-aksjer. Nå har han måttet ta store tap i Altitude Capital både for seg selv og medinvestorene Torstein Tvenge, Endre Ording Sund og Christian Jebsen. Foto: Eivind Yggeseth

Aksjeinvestor Grunde Eriksen fløy høyt på Euronext Growth-euforien for tre-fire år siden. Men etter den søte kløe har han fått føle den sure svie. I 2022 dundret porteføljen ned 14 prosent, og Eriksen måtte rapportere en negativ avkastning på 14 prosent ikke bare for seg selv, men også for medinvestorer som Geir Hjellevik, Torstein Tvenge, Magnus Tvenge, Endre Ording Sund og Christian Jebsen.

Nå har han måttet komme tilbake med et enda større tap. 2023-regnskapet viser nemlig et verdifall på hele 22,6 prosent. Det betyr at 33 prosent av kjendisinvestorenes penger er forduftet.

Tapt 33 prosent

Altitude Capital har gjort opp sitt 2023-regnskap med et underskudd på 118,5 millioner kroner etter å ha rapportert 62 millioner i minus i 2022.

Eriksen skriver i styreberetningen at selskapet har en portefølje av aksjer notert på Euronext Growth, samt penger investert i datterselskapet Altitude Explorer. Investeringene bokføres til kostpris, slik at eventuelle merverdier ikke kommer til syne i regnskapet. Altitude Explorer har på sin side rapportert underskudd på 12,5 millioner for 2023.

Men styret følger nøye med på utviklingen i verdijustert egenkapital. Og den er langt fra positiv.

Verdijustert egenkapital falt fra 276,16 kroner pr. aksje ved utgangen av 2022 til 213,7 kroner ved siste årsskifte.

Euronext-katastrofe

I årsberetningen heter det at Altitude Capital også er eksponert for endringer i valutakurser i og med at selskapet har investeringer utenfor Norge. Eventuell gevinst ved svekkelsen av kronen kan imidlertid ha vært eliminert ettersom Eriksen opplyser at han benytter terminkontrakter og derivater for å redusere valuta- og markedsrisiko.

Svake resultater har ikke forhindret at Grunde Eriksens AC Management har kunnet fakturere 7,5 millioner kroner i forvaltningshonorar.

Eriksen oppgir i regnskapet at Altitude Capital har hatt en negativ verdiendring på markedsbaserte aksjer på 20 millioner kroner, mens Euronext Growth-aksjer og unoterte aksjer er ned hele 102,7 millioner. På shortposisjoner i børsnoterte aksjer har han imidlertid et positivt bidrag på 12,4 millioner.

Kjøpte ut investorer

Enkelte av aksjonærene i Altitude Capital har ønsket å selge seg ut, og Grunde Eriksen opplyser at han har brukt av kassen i selskapet til å kjøpe tilbake 107.531 aksjer, aksjer som ved utgangen av året var verdt 23 millioner.

Samtidig gjorde Eriksen en kapitalutvidelse mot aksjonærene i starten av 2023. Denne innbragte 5 millioner kroner.

Altitude Capital gikk ut av fjoråret med en totalkapital på 723,2 millioner, ned fra 1 milliard ett år før. Av dette var 100 millioner likvide midler, ned fra 188 millioner året før.

Av de største posisjonene i dag står Altitude Capital oppført med DOF-aksjer for 40 millioner, Nykode og Desert Control for 15, Arctic Bioscience for 10 og Elektroimportøren og Equinor for henholdsvis 5 og 3 milioner.

Grunde Eriksen har ikke besvart Finansavisens henvendelse.