<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Tesla ga gass på grønn Wall Street - føyk opp 10 prosent

En sterk sluttspurt sendte alle indeksene opp tirsdag. Oljeprisen trakk tilbake etter lagerfrislipp, mens to rederier steg på norsk kjempefusjon.

Publisert 2. juli
Oppdatert 2. juli

Tirsdag endte Nasdaq opp 0,84 prosent til 18.028,76. Dow Jones steg 0,41 prosent til 39.331,85 poeng. S&P 500 steg 0,62 prosent til 5.509,01 poeng.

Dette er første gang S&P 500 stenger over 5.500 poeng, etter at 5.000 grensen ble nådd i februar.

Oppgangen skjedde etter kommentarer fra FED-sjef Jerome Powell tirsdag ettermiddag. I en panelsamtale under sentralbankforumet i Portugal ga sentralbanksjefen hint om at den amerikanske økonomien kjøler seg ned, noe som driver inflasjonen rett vei.

– De siste tallene (PCE i forrige uke, red.anm.) tyder på at vi er på vei ned, men vi ønsker å bli enda mer sikre før vi vurderer å kutte renten, uttalte Powell.

På direkte spørsmål om det betyr rentekutt i september, svarte Powell:

– Vi er nå i en situasjon hvor det er farlig både å kutte renten for tidlig og for sent.

Ledige stillinger i USA (JOLTS) havnet på 8,14 millioner i mai, mot ventet 7,91 millioner. Det er en økning på 221.000 fra sist måned, hvorav 179.000 av jobbene var offentlige/statlige stillinger. I den private sektoren var det en økning i ledige stillinger fra 701.300 til 705.500 jobber.

Den tiårige amerikanske statsobligasjonsrenten er på 4,427 prosent mens VIX-indeksen, også kalt fryktindeksen, står i 12,00, ned 1,8 prosent.

S&P 500 steg 3,5 prosent i løpet av i juni, og har notert seg for flere rekordnoteringer på Wall Street i løpet av perioden. Syv av de siste åtte månedene har faktisk S&P 500 endt i pluss. I begynnelsen av juli oppdaterer JPMorgan sin Analyst Focus-liste, som inkluderer deres beste aksjetips hensyntatt vekst, omsetning og verdi. Anbefalingene finner du her.

The Magnificent Seven

Det var bred oppgang for de syv store teknologiaksjene, med unntak av Nvidia. Dagens vinner ble Tesla, etter at selskapet har vært ute med en salgsoppdatering. 

Bilprodusenten leverte 443.956 kjøretøy i løpet av andre kvartal, noe som er en nedgang på 4,7 prosent fra året før, men likevel 1,8 prosent bedre enn FactSet-konsensus på 436.000 kjøretøy. Aksjen skjøt opp 10,2 prosent.

Apple steg 1,6 prosent, og stengte dermed i ny all-time high i 220,27. Aksjen er opp 30 prosent de siste tre månedene, til en markedsverdi på 3.378 milliarder dollar.

Selskapet kniver stadig med Microsoft om tronen som verdens mest verdifulle selskapet, og er nå «bare» 36 milliarder dollar bak rivalen. Microsoft endte opp 0,5 prosent, også til ny all-time high i 459,28 dollar. Markedsverdien er på 3.414 milliarder dollar.

Ellers steg Amazon 1,2 prosent, Alphabet 1,2 prosent og Meta 0,9 prosent.

Som eneste av de store i rødt, falt Nvidia 1,3 prosent.

Andre aksjer

Eli Lilly har fått tommel opp fra det amerikanske legemiddeltilsynet (FDA) for sin Alzheimer-medisin donanemab. Dette er kun den tredje medisinen godkjent av FDA som motvirker Alzheimersyndromet, som rammer 7 millioner amerikanere. 

Aksjen falt likevel 0,8 prosent, mens konkurrenten Novo Nordisk falt 1,8 prosent. Tilbakegangen er trolig en konsekvens av President Joe Bidens og senator Bernie Sanders' kommentarer om at legemiddelgigantene tar for høye priser for sine produkter.

«Disse medisinene har potensiale for å være en «gamechanger» for folk som strever med Diabetes Type 2. Men, så viktig som medisinene er, de vil ikke hjelpe de millionene av pasienter som ikke har råd til det», heter det i uttalelsen fra de to demokratene, ifølge CNBC.

Den svenske elbilprodusenten Polestar rapporterte tirsdag et driftsunderskudd på 232 millioner dollar i første kvartal, fem prosent svakere fra samme periode i 2023. Driftsresultatet før av- og nedskrivninger (EBITDA), justert for engangseffekter, falt med 43 prosent til minus 257 millioner dollar. Samtidig falt inntektene 36 prosent til 345 millioner dollar. 

Aksjen gikk tirsdag tilbake 5,5 prosent, og er ned 90 prosent siden notering på Nasdaq i 2021.

Paramount skal være i samtaler med flere selskaper om et samarbeid rundt selskapets strømmetjeneste Paramount+. Det sendte aksjen opp 5,8 prosent.

Olje 

Oljeprisene startet dagen med oppgang, men snudde ned da det i 20-tiden ble kjent at 1 million fat olje frigjøres fra det amerikanske oljelagrene (Strategic Petroleum Reserve). Fatene frigjøres for å styrke tilbudet i forkant av den amerikanske kjøresesongen i forbindelse med 4. juli. 

I tillegg skal de frislupne fatene redusere effekten av orkanen Beryl, som er oppgradert til en kategori 5-storm. Orkanen er på full fart mot Jamaica, og vil treffe Mexicogulfen mot helgen. Orkanen kan få betydelig innvirkning både for oljeplattformer og raffinerier i området, som vil ramme både oljeprisen og oljeeksporten.

Ved stengetid er Brent-kontrakter for levering i september ned 0,15 prosent til 86,47 dollar fatet. WTI-kontraktene for levering i august er ned 0,41 prosent til 83,04 dollar.

Alle de store oljeprodusentene falt tirsdag. Occidental Petroleum sank 0,8 prosent, Exxon falt 0,9 prosent, Chevron gikk ned 0,1 prosent og ConocoPhilips falt 0,6 prosent.

Tirsdag ble det kjent at norske DOF slår seg sammen med Maersk Supply Services og skaper en ny offshore-gigant. Konsolideringer i bransjen pleier å gagne alle aktører, noe Tidewater og Seacor Marine bekreftet med oppganger på henholdsvis 3,2 prosent og 5,5 prosent på nyheten.