<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Bare tanken gir mareritt om nettene

– Skatt på formue er symbolet på politikeres grådighetskultur, sier kjettinggründer Jan Vindenes. Han håper på valgnederlag for Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum.

Publisert 23. juni
Oppdatert 26. juni
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 729 ord
KRITISK TIL PENGEBRUK: – Dersom dette er forbruk, burde han gi dattera på blanke messingen på høylys dag, sier næringslivsprofil Jan Vindenes, også kjent som Kjetting-Jan. Foto: Anders Horntvedt

1) Finansminister Trygve Slagsvold Vedum og statsminister Jonas Gahr Støre sier at alt går så mye bedre nå. Hva er din vurdering av situasjonen?

– Landet blir sakte, men sikkert ødelagt av denne regjeringen. Det Trygve og Jonas muligens mener, er at de ødelegger landet i litt saktere tempo nå.

2) Hvor raskt og hvor mye håper du Norges Bank kutter rentene? Eller bør de økes?

– Jeg tenker at rentene har vært altfor lave – altfor lenge. Det er på tide med en korrigering.

Mini-CV

Navn: Jan Vindenes

Alder: 54

Rolle: Daglig leder i Castle Hills.

3) Oljefondsjef Nicolai Tangen er blitt uvenn med Elon Musk fordi Oljefondet stemte imot Musks lønnspakke på 500 milliarder kroner. Bør han selge Tesla-aksjene, eller bør han ikke bry seg?

– Nicolai Tangen er nok meget kompetent til å vurdere dette.

4) Hvordan vil det påvirke investorer, gründere og andre aktører i næringslivet hvis Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum får fire nye år?

– Det ville være en katastrofe for næringslivet, mens resten av samfunnet vil miste viktige inntekter. Bare tanken på Jonas og Trygve videre, gir mareritt om nettene.

5) Bør Høyre skifte ut Erna Solberg? Hvem mener du kan bli Høyres neste statsminister – eller er det bedre å satse på Sylvi Listhaug?

– Erna er nok godt valgbar, men jeg sier ikke nei til Sylvi heller. Vi må håpe at Høyre og Fremskrittspartiet får rent flertall. Da kan de gjøre endringer uten å ta hensyn til at utgiftspartiene i midten rir egne kjepphester eller særinteresser.

6) Boligprisene bare stiger og stiger. Skal vi bare glede oss over boligformuene som stiger, eller hva mener du gjøres feil?

– Boligprisene stiger fordi man med vilje har gjort bygging dyrere. Det er veldig enkel matte. Dette er villet fra politisk hold. Dyrere regulering av områder for bygging og dyrere bygging kombinert med at all bygging og utvikling blir trenert av fylkeskongene, gir dyrere boliger. Alle bør forstå logikken her.

7) Hvilke skatter ville du endret hvis du ble finansminister for en dag, og hvordan?

– Skatt på formue er symbolet på politikeres grådighetskultur. Dette er penger som allerede er beskattet. Man kan jo like godt innføre skatt på sol og regn.

8) Styreleder Eivind Reiten i Kongsberg Gruppen sier han gir blaffen i tidligere næringsminister Jan Chr. Vestres ønske om at toppledere i statskontrollerte selskaper ikke skal ha høyere lønnsvekst i kroner enn ansatte, og at bonusrammen skal kuttes fra 50 til 25 prosent av fastlønn. Hva mener du om det?

– Det gjør Eivind Reiten helt rett i. Han kunne brukt mye sterkere ordbruk enn dette. Han er nok mer diplomat enn meg.

9) Johan H. Andresens datter har arvet nær halvparten av aksjene i Ferd, og kjøpte en villa på Bygdøy for 585 millioner kroner. Hvordan ville du ha reagert hvis du var Andresen?

– Oi oi, det var en dyr bolig. Nå kan det jo hende dette er å anse som investering. Dersom dette er forbruk, burde han gi dattera på blanke messingen på høylys dag.

10) Hvis du hadde fått aksjer for 1 million kroner i et hvilket som helst selskap på Oslo Børs, hvilket selskap ville du ha valgt og hvorfor?

– Da blir det kuler og krutt med Kongsberg og Raufoss. Jeg frykter at det kommer mer krig, men håper jeg tar skammelig feil.

11) Myndighetene i Oslo, sammen med Statens vegvesen, lager kaos i Oslo-trafikken. Er det dårlig håndtert, eller må vi finne oss i at vi ikke lenger skal kjøre bil?

– Nei, dette skal vi ikke finne oss i. Trafikken bør flyte. Det bør legges til rette for god trafikkflyt. Men folk får som de fortjener. De har jo valgt denne gjengen.

12) Märtha Louise og Durek Verrett gifter seg i august. Hvordan påvirker de synet på kongehuset?

– Jeg har ingen formening om deres giftemål. Jeg håper de får en fin feiring. Vi får godta at alle er forskjellige.

13) Hva er det meste du har betalt for en flaske vin til konsum eller sparing? Hvilken vin var dette, og var den verdt det?

– Det var en gang en flaske «sjampis» til 3.000 kroner, da vi var noen gutter som skulle tøffe oss på byen. Selvsagt bare tull og tøys, og ikke verdt pengene. Men litt tull og tøys får vi lov å gjøre av og til, med egne penger.