<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Økte utlånstap for norske banker

Det var en svak økning i bankenes utlånstap i første kvartal, men det holder seg fortsatt på historisk lave nivåer, viser ny rapport.

Publisert 19. juni
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 339 ord
TAPTE LITT MER: Det var en svak økning i utlånstapene til norske banker i første kvartal, men tapene holdt seg fortsatt under 0,2 prosent av samlet utlånsvolum. Her fra DNBs filial på Karl Johan.  Illustrasjonsfoto: Håkon Sæbø

Bankenes utlånstap i første kvartal 2024 økte noe sammenlignet med samme periode året før, men holdt seg likevel på et lavt nivå, viser en fersk rapport fra Finanstilsynet.

Samtidig har andelen av utlån med vesentlig økt kredittrisiko økt i både person- og bedriftsmarkedet det siste året. Ifølge rapporten kommer økningen hovedsakelig på grunn av en økning i utlån med vesentlig økt kredittrisiko økt kredittrisiko som ikke er kredittforringet, det vil si der kredittvurderingen eller kredittverdigheten til en person eller bedrift er svekket. 

Ved utgangen av mars hadde 10,2 prosent av utlånene vesentlig økt kredittrisiko, opp fra 9,0 prosent ett år tidligere. 

Likevel var tapsavsetningsgraden pr. 31. mars uendret fra året før. De resultatførte tapene i første kvartal var noe høyere enn i fjor, men fortsatt på et lavt nivå, med 0,16 prosent av samlet utlånsvolum.

Mens andelen av misligholdte utlån økte, gikk andre misligholdte utlån ned. Omfanget av betalingslettelser økte i personmarkedet, men var samlet sett uendret grunnet en nedgang i bedriftsmarkedet.

Foreløpig få tegn til økonomisk nedtur

Prisvekst og renteoppgang har også svekket den finansielle situasjonen for mange personer og bedrifter. Men flere indikatorer på kredittkvalitet i norske banker viser likevel ikke vesentlige utslag foreløpig:

  • Blant annet er tapsavsetninger i prosent av utlånsvolumet uendret på 0,3 prosent i personmarkedet, mens det bare økte marginalt fra 0,9 til 1,0 prosent i bedriftsmarkedet det seneste året. Avsetningsgraden var stabil for store og mellomstore banker, mens den økte svakt for de minste bankene.
  • Misligholdte utlån utgjorde 1,4 prosent av samlet utlånsvolum ved utgangen av første kvartal, en marginal økning fra året før. Omfanget av betalingsmislighold har økt, mens andre misligholdte utlån er blitt redusert. For utlån til bedrifter økte misligholdsandelen i flere i næringer, og ved utgangen av kvartalet var misligholdet i bedriftsmarkedet på et klart høyere nivå for mindre banker enn i de større bankene.
  • Betalingslettelser som følge av betalingsproblemer har økt svakt i personmarkedet, mens de ble marginalt redusert i bedriftsmarkedet. Samlet var 1,4 prosent av bankenes utlån merket med betalingslettelser ved utgangen av første kvartal 2024.