<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Fredriksen topp ti rikeste i Storbritannias

Norges rikeste, John Fredriksen, kåres til Storbritannias tiende rikeste i ny prestisjefull liste. 

Publisert 17. mai
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 391 ord
SUNDAY TIMES-KÅRING: John Fredriksen kåres til Storbritannias 10. rikeste.  Foto: Iván Kverme

Den 36. utgaven av Sunday Times Rich List, som rangerer de 350 rikeste individene og familiene i Storbritannia, inkluderer navn som Manchester United-eier Sir Jim Ratcliffe, artist Paul McCartney, Kong Charles og statsminister Rishi Sunak. 

Opp fra 19. plass i 2023 til 10. plass i år, er shippingmilliardær og Norges desidert rikeste, John Fredriksen. 

Fra 1988 frem til i fjor høst hadde Fredriksens nettoformue, ifølge Kapitals beregninger, økt fra 1 til 205 milliarder kroner. I desember anslo Finansavisen at nettoverdiene hans hadde kommet opp i 230 milliarder kroner.

The Sunday Times estimerer formuens imidlertid til å være 12,867 milliard pund, eller 174,61 milliarder kroner. 

På Oslo Børs verdsettes de fire sentrale rederiene i Fredriksen-gruppen; Frontline, Golden Ocean Group, Flex LNG og Avance Gas Holding – til over 120 milliarder kroner på 100-prosentbasis.

Privat sitter han med tidenes største ordrebok på inntil 37 skip til en verdi av rundt 33 milliarder kroner. Fredriksen har kypriotisk pass, men residerer i Storbritannia. 

Sunday Times skriver at shippingmilliardær Trond Mohn har forlatt listen som følge av relokering tilbake til Norge.

United-eier med stort tap

På toppen av listen befinner indisk-fødte Gopi Hinduja med en formue på 37,196 milliarder pund, eller 504,77 milliarder norske kroner. Hinduja styrer familiens konglomerat som har interesser i alt fra manufaktur og energi til finans og IT. 

Manchester United-eier Sir Jim Ratcliffe, som er nummer 4 på listen, er blant de på listen som opplever sitt største fall i formuen i år. Ratcliffe falt i år ned to plasser etter at formuen krympet med 6,169 milliarder pund. Nedgangen skyldes i stor grad tapene i Ineos Gruppen som i fjor vinter ble minoritetseier i Manchester United. Sunday Times estimerer hans formue til å være 23,519 milliarder pund.

McCartney med formue på 1 milliard pund

Den britiske statsministeren Rishi Sunak og hans kone Akshata Murty klatrer hele 30 plasser fra 275. plass, og rangeres som Storbritannias 245. rikeste med en formue på 651 millioner pund. 

Hertugen av Westminster rangeres som Storbritannias rikeste person under 40, med en formue på 10,127 milliarder pund. Hertugen, som er Kong Charles sin gudesønn har gjort seg rik på en rekke eiendomsinvesteringer på slektens formue.

Sir Lewis Hamilton tar posisjonen som den rikeste unge idrettsutøveren med en formue på 350 millioner pund, mens musiker Paul McCartny er den rikeste musikeren med en formue på 1 milliard pund.