<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Skatteadvokat lanserer ny exit-skatt

Skatteadvokat Per-Ole Hegdahl ga full støtte til Trygve Slagsvold Vedums exit-skatt. Når Stortinget skal ta skatten til debatt lanserer han et nytt alternativ.

Publisert 12. mai
Oppdatert 14. mai
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 516 ord
TVERRVENDER: Skatteadvokat Per-Ole Hegdahl mener exit-skatten han i mars omtalte som fornuftig er blitt svært uheldig. Foto: Bård Gudim

«Skatteadvokat hyller Vedum», skrev Finansavisen 20. mars da finansministeren lanserte betalingsplikt på exit-skatten innen 12 år.

Skatteadvokat Per-Ole Hegdahl talte sine advokatkolleger midt imot.

«Reglene har vært for gunstige slik det er nå», sa Hegdahl, og hevdet rike kunne trylle bort exit-skatten ved omstrukturering. Hegdahl beskrev forslaget som «fornuftig», «ikke urimelig» og «greit», før han sa: «Jeg skjønner ikke kritikken».

Nå slår han delvis retrett, men idet Stortinget skal debattere det kontroversielle høringsforslaget.

Fra «fornuftig» til ««svært uheldig»

– Slik jeg ser det er den særnorske og høye formuesskatten for høy, og det er denne skatten som gjør at mange gründere, aksjonærer og andre velstående enten har flyttet fra Norge eller vurderer å flytte, sier Hegdahl til Finansavisen.

– Hadde vi ikke hatt den høye formuesskatten, ville vi heller ikke hatt samme behov for strenge exit-skatteregler. De foreslåtte exit-skattereglene er ikke optimale fordi skatten på urealiserte aksjegevinster som beregnes ved utflytting må betales innen 12 år, og skulle skattebetaler være så uheldig å falle fra innen den tid, forfaller skatten til betaling på dødsfallstidspunktet, sier han.

– Selv om også formuesskatten forfaller til betaling uavhengig av om skattebetaler har sammenfallende inntekter eller gevinster, er det svært uheldig med skatter som utløses uavhengig av inntekt eller gevinst. En exit-skatt som forfaller til betaling etter 12 år er derfor på ingen måte optimal.

Det som for under to måneder siden var «fornuftig», «ikke urimelig» og «greit» er nå blitt «svært uheldig» og «på ingen måte optimal».

Nytt forslag

Nå lanserer han nye exit-skatteregler, men som er bygget rundt samme lest som Vedums forslag.

– Korrigerer man det fremsatte forslaget slik at exit-skatt ikke utløses når en person dør, under forutsetning av at aksjene overføres til person som er skattepliktig til Norge, i kombinasjon med at antallet år før siste frist til å betale exit-skatten endres til 20 eller 25 år, mener jeg fortsatt at exit-skatt ikke er urimelig, sier Per-Ole Hegdahl.

– At den foreslåtte exit-skatten ikke er sterkt urimelig innebærer ikke at jeg hyller Vedum. Jeg mener kun at formuesskatten er for høy, med andre ord at denne må reduseres, og at så lenge vi har denne høye formuesskatten, og velstående og gründere i mange tilfeller derfor velger å flytte til utlandet, er det rimelig at de verdier som er skapt i Norge også beskattes her.

– Etter dagens regler kan exit-skatten utsettes i det uendelige, inntil aksjene realiseres, og det er etter min vurdering ikke greit, sier Hegdahl.

Beskytter fritaksmetoden

SV har i flere anledninger angrepet fritaksmetoden. Denne vil Hegdahl for enhver pris beskytte.

– Det slik at formuesskattereglene og exit-skattereglene til dels også henger sammen med fritaksmetoden. Fritaksmetoden er en god og viktig skatteregel for næringslivet, og det er derfor viktig at disse reglene videreføres. Jeg er helt trygg på at næringslivet ønsker å beholde fritaksmetoden.

– Jeg mener at formuesskatten er for høy, og etter min vurdering er det denne som må reduseres. Da kan vi leve med en justert exit-skatt som sikrer at de verdier som skapes i Norge også beskattes her, mener han.