<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Statseide banker valgte Røkke og Aker: – Mildt sagt uheldig

Høyres Mahmoud Farahmand mener det fra svaret til Jan Christian Vestre (Ap) fremkommer at Eksfin og DNB har pålagt styret i Solstad Offshore å bryte med aksjonærloven.

Publisert 29. feb. 2024 kl. 09.04
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 596 ord
VALGTE RØKKE: Mahmoud Farahmand (H) er kritisk til kravet fra bankene i restruktureringen av Solstad. Foto: NTB

– I sitt svar gir departementet ganske klar indikasjon på at Eksfin mest sannsynlig har kommer med klare føringer om at Aker skal inn på eiersiden i den hensikt å sikre verdiene. Videre skriver departementet at det vanligvis skjer i dialog med andre banker. I dette tilfellet betyr det DNB, sier Mahmoud Farahmand (H) til Finansavisen.

DNB og Eksportfinansiering Norge (Eksfin) var i førersetet på å få gjennomført restruktureringen i Solstad Offshore. Bankene hadde et krav om at Kjell Inge Røkke og Aker skulle være majoritetseier.

– At Eksfin skal sikre verdier for staten er vel bra, men bør det ikke også være et selvstendig mål at det ikke skjer på bekostning av småaksjonærene? spør Farahmand.

Les svaret til Vestre nederst i saken.

Tilliten smuldrer bort

Under et Teams-møte mellom det amerikanske hedgefondet Pointillist og Pareto Securities den 23. oktober 2023 sa meglerhuset, som er Solstads rådgiver, at bankene hadde et krav om at Aker skulle eie en «majoritet av Solstad».

Farahmand har selv investert i Oslo Børs siden tidlig 2000-tallet og eier en knippe Solstad-aksjer. Stortingsrepresentanten fra Telemark er redd for konsekvensen av manglende transparens fra offentlige aktører.

– Dersom de har kommet med et slikt krav er det mildt sagt uheldig. Det skaper en situasjon som bidrar til å skade markedets integritet, sier Farahmand, som sitter i finanskomiteen på Stortinget.

I et nytt møte 8. januar skal Pareto ha sagt følgende: «Det var et veldig sterkt forhold mellom den største långiveren og den største aksjonæren. Hvis vi løp rundt i byen og lette etter andre tilbud, risikerte vi at bankene ikke ville stille opp».

Eksfin og DNB har verken avkreftet eller bekreftet anklagene og viser til taushetsplikt med hensyn til kundeforhold. Farahmand mener det bør stilles strengere krav til statlige aktører som Eksfin og DNB.

– DNB og Eksfin er store statlige aktører. Man må forvente mer. Det handler om tillit til systemet. En ting er helt klart, store statseide aktører må kunne skape trygghet og sikkerhet rundt disse anklagene. Det er helt avgjørende, sier han.

– Få frem fakta!

 Eksfin er en statlig forvaltningsbedrift underlagt Nærings- og fiskeridepartementet. I DNB eier staten 34 prosent. 

– Få frem fakta! Det er viktig at småaksjonærene kan føle seg trygge på at deres interesser også er ivaretatt av de større aktørene.

– Dersom vi ønsker flere satsinger, innovasjon, utvikling og kapital til det norske næringslivet, gjelder det å ha et marked med tillit. Det forventer jeg at DNB og Eksfin bidrar med.

Farahmand er bekymret for konsekvensene av et marked som ikke har tillit blant befolkningen.

– Dette vil gå ut over norsk næringsliv og innovasjon. Det beste man kan gjøre for å utvikle norsk næringsliv er å ha med det norske folket. For at folket skal være med er vi avhengig av et system som ikke utnytter småsparerne. Du skal være trygg på at du ikke blir skviset ut av større aktører på den måten som det muligens har blitt i Solstad-saken.

Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) svarer Farahmand:

«Eksfin er alltid en aktiv deltaker i slike prosesser og har tett dialog med de andre bankene i hvert engasjement for å finne en felles løsning sammen med selskapet. I dette arbeidet vurderer Eksfin aktuelle handlingsalternativ og arbeider for løsningen som en vurderer at vil gi størst mulig gjenvinning for staten.»

«Statens eiermyndighet i DNB utøves på generalforsamlingen. Det følger av dette at staten som eier ikke involverer seg i DNBs forretningsmessige beslutninger.»

Også Venstres Sveinung Rotevatn har vært kritisk til bankenes krav om at Aker skal være en betydelig aksjonær i Solstad.